RECHT - LEVERING - 24.04.2019

Een leverancier die weigert te leveren, wat dan?

Een leverancier waar u al jaren bestellingen doet, weigert plots om nog verder te leveren. Of hij legt verkoopprijzen of voorwaarden op die echt onredelijk zijn. Is daar iets aan te doen? Wat gaat er hier wijzigen door een nieuwe wet?

Een leverancier die weigert te leveren

Ondanks gemaakte afspraken? U kunt uiteraard wel protesteren als die levering vooraf afgesproken was of gebeurde in een ruimer samenwerkingsverband. Denk daarbij bv. aan een zgn. concessieovereenkomst waarbij u afgesproken had dat die leverancier (uitsluitend) aan u zou leveren.

Die afspraken moet hij nakomen. In het geval van een samenwerkingsovereenkomst voor een bepaalde duur zit u veilig tot de einddatum van het contract.

Let op! Is er een concessie van onbepaalde duur, dan kan de leverancier die wel verbreken. Hij moet dan een redelijke opzegtermijn naleven. Wat een ‘redelijke termijn’ is, hangt af van het concrete geval, want er wordt daarbij rekening gehouden met de duurtijd, de gedane investeringen, enz. De opzegtermijn kan zo naargelang van de omstandigheden variëren van drie maanden tot enkele jaren.

En als er niets afgesproken was?

Een nieuwe bestelling die hij weigert? Speciaal voor die situatie werd er op 21 maart 2019 door het parlement een wet goedgekeurd die hiervoor in sommige gevallen een oplossing biedt (Wet tot wijziging van het Wetboek Economisch Recht wat het misbruik van een aanmerkelijke machtspositie betreft) .

Wanneer kunt u die wet toepassen? Voorwaarde is dat u economisch afhankelijk bent van een leverancier omdat u geen redelijk alternatief heeft onder redelijke voorwaarden, termijn en kosten. Op basis van die wet zal u dan kunnen protesteren als de leverancier misbruik maakt van zijn positie en weigert te verkopen of onredelijke aan- of verkoopprijzen of contractuele voorwaarden oplegt die hij in normale marktomstandigheden niet zou kunnen vragen.

Goed om te weten. U kunt een procedure starten via de voorzitter van de ondernemingsrechtbank, bv. om te eisen dat er toch verkocht wordt. Er zijn ook strenge straffen voorzien waarbij een geldboete tot 2% van de omzet van de betrokken onderneming opgelegd kan worden. Daarnaast kunnen ook dwangsommen opgelegd worden die eveneens kunnen oplopen tot 2% van de omzet. Door die strenge straffen zal de leverancier wellicht sneller over de brug komen om toch te leveren.

Die wet is wel nog niet in werking... De wet werd wel gestemd, maar is nog niet gepubliceerd in het Staatsblad. Bovendien zou de wet maar effectief in werking treden vanaf de eerste dag van de dertiende maand na de maand van publicatie. Dat duurt dus minstens nog meer dan een jaar...

Wat kunt u intussen doen? In afwachting van die wet kunt u nu ook al protesteren, maar enkel als een leverancier misbruik maakt van zijn machtspositie. De criteria daarvoor zijn nu wel strenger dan die die voorzien zijn in de nieuwe wet. U maakt enkel kans als u kunt aantonen dat er voor u op de markt geen enkel alternatief voorhanden is. Voorwaarde is ook dat de leverancier geen objectieve reden (bv. gegronde vrees voor insolvabiliteit) heeft om niet te leveren.

Tip.  In zo’n geval kunt u dus ook nu al een stakingsvordering instellen. U kunt een leveringsweigering sneller inroepen als het gaat om een leverancier die voorheen aan u leverde. Door de versoepeling die eraan komt, heeft dit soort acties ook nu al meer kans op succes. Rechters houden immers soms ook al rekening met aankomend recht.

Bent u economisch afhankelijk van een leverancier, dan zal hij zich – zodra de nieuwe wet in werking treedt – sneller moeten verantwoorden als hij weigert te leveren of onredelijke voorwaarden oplegt. Momenteel kunt u ook protesteren, maar enkel als de leverancier een afspraak niet nakomt of als hij misbruik maakt van zijn machtspositie.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878