Alle domeinen

2019 - Mei

SOFTWARE - OFFICE - 29.05.2019

Excel: data efficiënter invoeren met invulformulieren

Met Excel kunt u gegevens invoeren, berekeningen uitvoeren, sorteren, enz. Met een Excelinvulformulier gaat dat echter nog veel efficiënter, zeker als meerdere medewerkers er gebruik van maken. Hoe pakt u dat aan?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 29.05.2019

Google Maps beter gebruiken op reis

Als u een kaart nodig heeft, kijkt u ongetwijfeld op uw Google Maps-app. Google Maps komt echter ook heel goed van pas als u tijdens uw (zakelijke) reis een uitje plant.

SOFTWARE - NETWERK - 29.05.2019

Uw eigen mediaserver met Emby

U heeft heel wat foto’s, muziek en films en wilt die graag kunnen streamen naar toestellen in uw thuisnetwerk. Kan het gratis programma Emby u daarbij helpen?

BEVEILIGING - PRIVACY - 29.05.2019

Wat weten de grote webdiensten over u?

Bij heel wat diensten kunt u een archief opvragen met alle gegevens die over u bijgehouden worden. Hoe werkt dat in de praktijk?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 29.05.2019

Nieuwigheden voor uw LinkedIn-bedrijfspagina

Met een bedrijfspagina op LinkedIn laat u uw zaak opvallen. Enkele nieuwe functies breiden de professionele mogelijkheden van dit kanaal nog verder uit.

ONTSPANNING - MUZIEK - 29.05.2019

Gebruik Spotify nog beter op uw smartphone

De Spotify-app voor iOS en Android is de ideale manier om online cloudmuziek te beluisteren. Met deze tips gebruikt u Spotify nog efficiënter op uw smartphone.

SOFTWARE - BROWSER - 29.05.2019

Sleutelen onder de motorkap van Chrome

Google Chrome is een snelle en krachtige browser, maar u kunt de werking ervan toch nog wat verbeteren. Dan moet u wel even in de instellingen duiken.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.05.2019

Checklist.com: zo vergeet u niets meer

Op het internet vindt u zowel handige checklists als takenplanners terug. Checklist.com biedt een combinatie van beide. Bovendien richt deze webtool zich sinds enige tijd ook op professionele gebruikers. Interessant voor u?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 29.05.2019

Smartphoneapps voor uw financiën

Via de app van uw bank kunt u uw rekeningen checken en betalingen uitvoeren. Er bestaan echter ook specifieke mobiele tools voor personal finance.

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 29.05.2019

Uw boodschappen aan de deur

Als professional heeft u weinig tijd. In welke mate leveren supermarkten uw boodschappen aan huis?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 29.05.2019

Spreadsheet integreren in uw website


FISCAAL - BOETES - 27.05.2019

Wanneer staat de teller weer op nul?

Bij niet-aangifte, onvolledige of onjuiste aangifte kan de fiscus een belastingverhoging opleggen die stijgt in geval van herhaling. Hoe stopt u die teller?

ZIEKENHUISARTSEN - 27.05.2019

Het ziekenhuisnetwerk en de individuele arts

Vanaf 1 januari 2020 moet elk ziekenhuis deel uitmaken van een ziekenhuisnetwerk. Betekent dit dat uw huidige individuele overeenkomst, en wat erin staat, zal vervallen en ondergeschikt zal worden aan eventuele netwerkdirectieven?

ZIEKENHUISARTSEN - 27.05.2019

Het ziekenhuisnetwerk en de medische raad

Vanaf 1 januari 2020 moet elk ziekenhuis deel uitmaken van een ziekenhuisnetwerk. De strategische beslissingen zullen genomen worden op het niveau van dat netwerk. Wat zal het gevolg zijn voor de medische raad (MR) van uw ziekenhuis?

GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 27.05.2019

Vennootschapsaangifte 2018 vóór 26.09.2019


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 27.05.2019

Geen patiënten meer, dus geen afschrijvingen meer?

Stel, u heeft eerst uw praktijk in uw woning gehad en bent daarna in het gebouw van de associatie gaan werken. Als u ‘thuis’ geen patiënten meer ziet, wil dit dan zeggen dat ook de afschrijvingen van het gebouw stilvallen? Een arrest licht toe...

RECHT - 27.05.2019

Kunt u met directe ingang van een telecomcontract af?

Stel, u heeft voor uw artsen- of tandartsenpraktijk een all-inpakket voor internet, vaste en mobiele telefonie en u wilt dit stopzetten. Kan dat met onmiddellijke ingang of riskeert u dan een schadevergoeding te moeten betalen?

VENNOOTSCHAP - BOEKHOUDER - 27.05.2019

Weldra komt uw boekhouder met de jaarrekening langs

Heeft u een vennootschap, dan wordt één dezer dagen weer de zgn. jaarvergadering gehouden en uw jaarrekening van 2018 neergelegd. Waarop moet u letten en kunt u wachten met die neerlegging tot de vennootschapsaangifte klaar is?

BELASTINGAANGIFTE - KINDEREN - 27.05.2019

Kinderopvang tijdens niet-verplicht onderwijs!?

Kosten van kinderopvang kunt u inbrengen in uw privéaangifte voor zover de opvang buiten de schooluren gebeurt. Hoe zit dat echter als u uw kind naar de muziekschool stuurt of een vrijwillige taalcursus laat volgen?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 27.05.2019

Impulseo-dossiers 2018 vóór 30.06.2019


RECHTERLIJKE BESCHERMING - 27.05.2019

Bewind: regels nu gewijzigd

Sinds 1 maart 2019 is de regeling inzake bewind aangepast. Welke procedure moet u nu doorlopen als een familielid onbekwaam wordt? Wat is dan het verschil tussen bijstand en vertegenwoordiging? Wie kan als bewindvoerder aangesteld worden? Welke verplichtingen heeft de bewindvoerder? Mag hij nu ook giften ontvangen?

PENSIOEN - 27.05.2019

Uw extralegaal pensioen pas later opnemen?

Moet u uw aanvullend pensioen ook altijd verplicht opnemen wanneer u met pensioen gaat? Kunt u ook nu nog uw pensioenkapitaal soms vroeger opvragen? Wat zijn de gevolgen voor uw rendement als u het kapitaal pas na uw pensioenleeftijd of na de contractuele einddatum opneemt? Zijn de regels anders voor het kapitaal dat u via het pensioensparen of het langetermijnsparen opgebouwd heeft?

BELEGGEN - 27.05.2019

Aandelen: koop Belgisch?

De beurzen hebben er ondanks de recente dip sinds het begin van 2019 toch een stevige remonte opzitten. Weinigen hadden deze ‘revival’ zien aankomen. Volgens veel bankiers biedt de beurs van Brussel nog mogelijkheden voor wie nog over veel liquiditeiten beschikt. Is beleggen in Belgische aandelen ook voor u vandaag een goede keuze?

MEDE-EIGENDOM - 27.05.2019

De VME bemoeit zich met uw verhuur?

Kan de vereniging van mede-eigenaars (VME) beperkingen opleggen aan de verhuur van uw appartement? Riskeert u als verhuurder op te draaien voor de schade die uw huurder aan de gemene delen veroorzaakt? Wat kan de VME ondernemen als een huurder het werkelijk te bont maakt? Waarom bezorgt u uw huurder het best altijd het reglement van inwendige orde?

VERZEKERINGEN - 27.05.2019

Een verzekering voor uw bouwproject?

Bij een bouwproject kan er heel wat mislopen. De buren hebben zelfs verhaal als de hinder of de schade niet aan een fout van uw aannemer te wijten is. U kunt zich tegen die risico’s verzekeren door een ABR-polis af te sluiten. Wat houdt die verzekering concreet in? Zijn er verschillen naargelang van de maatschappij waarmee u in zee gaat? Hoeveel kost zo’n verzekering?

BELEGGEN - 27.05.2019

Obligaties: netto 0,2%?

De vraag naar obligaties in euro blijft groot, hoe laag de rente ook staat. Wie koopt die obligaties? Kiest ook u beter het zekere voor het onzekere?

SUCCESSIEPLANNING - 27.05.2019

Duolegaat: nu tijd voor een check-up?

Hoe kunt u via een duolegaat de successierechten voor uw verre verwanten verminderen en tegelijkertijd een goed doel begunstigen? Hoe zorgt u er dan via een omgekeerd duolegaat voor dat u dan steeds een zo groot mogelijk deel van uw vermogen nalaat aan uw dierbaren? Waarom doet u er goed aan een bestaand duolegaat op regelmatige tijdstippen opnieuw tegen het licht te houden? Waarom is dat na de Vlaamse hervorming van de erfbelasting nu zeker aan de orde?

SCHENKING - 27.05.2019

Schenken met een successieverzekering

Als u een schenking laat registreren, dan vermijdt u dat de begunstigde erfbelasting moet betalen als u binnen de drie jaar overlijdt. U betaalt dan wel schenkbelasting. Is het voordeliger om in plaats daarvan een successieverzekering af te sluiten? Wat zijn dan de aandachtspunten?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.05.2019

Uw aanslag goed nakijken in geval van co-ouderschap!

Een abonnee meldde ons dat zijn aanslag niet correct is. Volgens hem heeft hij te weinig toeslag op de belastingvrije sommen voor kinderen ten laste gekregen. Nochtans werd in de aangifte het juiste aantal kinderen ingevuld. Hoe kan dat?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.05.2019

U omscholen op kosten van de fiscus?

U werkt als bijberoeper en uw werkgever geeft uw ontslag. Binnenkort kunt u dan een deel van uw ontslagvergoeding omzetten in een opleidingsbudget. Hoe gaat dat eigenlijk allemaal in zijn werk en is dat dan niet belastbaar?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 27.05.2019

Voor de zelfstandige papa’s nu ook vaderschapsverlof!

Aanvankelijk hadden enkel mannelijke werknemers recht op vaderschapsverlof, maar sinds 1 mei 2019 is dat uitgebreid naar zelfstandige vaders. Hoe zit die regeling concreet in elkaar en hoe wordt u daarop belast?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.05.2019

Fiscaal voordeel voor premies rechtsbijstand

Zoals de meesten zal u wellicht een rechtsbijstandsverzekering hebben. Mogelijk kunt u daar binnenkort een belastingvoordeel mee doen. Hoe zit dat dan?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 27.05.2019

Gesplitste inschrijving: tegenbewijs leveren?


BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 27.05.2019

Afbetalen aan de fiscus of lenen bij de bank?

U heeft onlangs uw aanslagbiljet gekregen voor inkomstenjaar 2017. U blijkt nogal veel te moeten bijbetalen, maar zit momenteel wat krap bij kas. U kunt dan een afbetalingsplan vragen aan de fiscus of een lening sluiten bij de bank. Wat doet u het best?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 27.05.2019

Sinds 1 mei fiscaal iets gewijzigd aan uw vzw?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 27.05.2019

Wordt winst uit het buitenland in België belast?

Een schrijnwerker voert de meeste van zijn werken uit in Nederland en meent dat de winst die hij daarmee maakt, ook in Nederland belast moet worden, in plaats van in België. De fiscus en de rechter zijn het daarmee niet eens...

AFTREKBARE KOSTEN - 27.05.2019

Dé soap van cateringkosten bij opendeur


ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 27.05.2019

Een ‘letter of wishes’ opmaken!?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 27.05.2019

De zgn. e-Box niet enkel voor uw aanslag


FINANCIEEL - ZIEKENFONDS - 24.05.2019

Vanaf dag 1 een uitkering bij ziekte?

Weet u vanaf wanneer u een uitkering krijgt als u als zelfstandige buiten strijd bent? En hoeveel is dat dan? Hoe wordt u belast? En wat wijzigt er binnenkort?

VENNOOTSCHAP - BOEKHOUDING - 24.05.2019

Dien de fiscale fiches 281.50 uiterlijk op 30.06.2019 in!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor vergoedingen die u in 2018 aan ‘derden’ betaald heeft. Voor wie moet u zo een fiche opstellen? En wat zijn de mogelijke sancties als u of uw boekhouder de fiches niet opmaakt?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 24.05.2019

Een ‘letter of wishes’ in uw successieplanning?

Wie een successieplanning uitwerkt, kan niet altijd alles tot in het kleinste detail uitwerken. Als ‘aanvulling’ wordt daarom soms gewerkt met een ‘letter of wishes’ of ‘ultieme brief’. Wat is dat precies?

VERZEKERINGEN - RECHTSBIJSTAND - 24.05.2019

De verzekering rechtsbijstand met fiscaal voordeel is er!

Het parlement heeft op de valreep de wet van 22.04.2019 (BS 08.05.2019) gestemd inzake de verzekering rechtsbijstand. Deze wet wil de toegang tot het gerecht gemakkelijker maken door een belastingvermindering te voorzien in de personenbelasting voor een verzekering rechtsbijstand. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - FISCAAL - 24.05.2019

Fiscaal vriendelijk naar het werk met een bedrijfsfiets!

Indien uw vennootschap u en/of uw werknemer(s) een fiets ter beschikking stelt die ook voor woon-werkverkeer gebruikt wordt, dan hangen daar een aantal fiscale voordelen aan vast. Hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - CONTROLE - 24.05.2019

Fiscus op jacht naar buitenlandse rekeningen!?

Een abonnee meldde ons een vragenbrief ontvangen te hebben van de fiscus. Die laatste vraagt daarin naar rekeningen in het buitenland en stelt vragen die teruggaan tot het jaar 2012. Kan dat zomaar en hoe gaat u daar het best mee om?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 24.05.2019

Floaters als oplossing voor een stijgende rente?

Bijna alle experts gaan ervan uit dat de rente alleen maar kan stijgen. Om daarvan mee te profiteren, stelt uw bankier zogenaamde floaters voor. Wat is dat precies en hoe wordt dit dan precies belast?

BELASTINGEN - AANSLAG - 24.05.2019

Activeer nu uw e-Box!


ONTSLAGBESCHERMING - 23.05.2019

Beschermd tegen ontslag na de parlementsverkiezingen?

Wanneer een werknemer bij de federale, regionale of Europese verkiezingen van zondag 26 mei 2019 op de lijst stond, of zelfs verkozen werd, brengt dat dan met zich mee dat hij recht heeft op politiek verlof én beschermd wordt tegen ontslag?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 23.05.2019

(Ruim) over 50 werknemers en toch geen verkiezingen?

Stel, gelet op het gestegen aantal werknemers beantwoordt u voor het eerst aan de voorwaarden om sociale verkiezingen te houden in 2020. U heeft echter weinig gesyndiceerden, denkt u. Kunt u dan afwachten of er aan de bel getrokken wordt?

BEDRIJFSWAGEN - 23.05.2019

Toepassingsgebied ‘cash for car’-regeling verruimd

De ‘cash for car’-regeling (mob-vergoeding) was het eerste systeem om een firmawagen in te ruilen. Het bestaat pas sinds begin 2018, maar werd in maart 2019 al aangepast, vooral dan op het vlak van wie er een beroep op kan doen. In welke zin?

STUDENTENARBEID - 23.05.2019

Fiscaal ‘studentenplafond’ anno 2019


BETAALD EDUCATIEF VERLOF - 23.05.2019

Loongrens educatief verlof 2018-2019 is officieel


AANWERVEN - OPZEG VÓÓR CONTRACT BEGINT - 23.05.2019

Opzeggen vóór het begint: soms rechtsmisbruik?

Zoals u weet, is het in principe wel mogelijk om een arbeidsovereenkomst al op te zeggen nog vóór ze aangevangen is. In bepaalde omstandigheden zou dat echter aanleiding kunnen geven tot een bijkomende schadevergoeding wegens rechtsmisbruik, zo blijkt uit een recent arrest. Wat was hier aan de hand?

OUTPLACEMENT - 23.05.2019

Outplacement en medische overmacht

Sinds 29 april 2019 moet u mogelijk ook outplacement aanbieden als de arbeidsovereenkomst eindigt wegens medische overmacht. Hoe werkt dat?

BELASTINGAANGIFTE - 23.05.2019

Hoger kostenforfait, dus geen werkelijke kosten meer?

In 2018 werd het zgn. automatisch kostenforfait voor werknemers (in de personenbelasting) verhoogd tot € 4.720. Loont het dan nog de moeite om ‘af te zien’ van dat forfait en de werkelijke beroepskosten in te brengen bij de belastingaangifte?

Stookolietank - BODEM - 23.05.2019

Een nieuw fonds dat tussenkomt bij lekkende mazouttank

Stookolietanks hebben soms lekken die de bodem verontreinigen. In dat geval kunt u in de drie gewesten binnenkort een tegemoetkoming bekomen om de grond te reinigen. Hoe zit dat?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 23.05.2019

Personeel van onderaannemer werkt zonder eigen ploegbaas

Uw collega werkte samen met een onderaannemer en kwam daarmee in de problemen, omdat hij te ver ging in het geven van instructies aan werknemers van die onderaannemer. Hoe voorkomt u problemen?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 23.05.2019

Een klant gaat alsnog met een andere aannemer in zee...

Een mogelijke klant laat u allerhande ontwerpen en offertes uitwerken. Terwijl u meent dat de opdracht binnen is, gaat de klant alsnog met een andere aannemer in zee. Kan dat eigenlijk zomaar en kunt u dan nog een schadevergoeding eisen?

KAPITAAL - INBRENG - 21.05.2019

Een eigen fiscale definitie van kapitaal


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 21.05.2019

Puntjes op de i voor fakehybrides


VENNOOTSCHAPSRECHT - 21.05.2019

Wordt u aandeelhouder en bestuurder?


VERZEKERINGEN - RECHTSBIJSTAND - 21.05.2019

Nieuw fiscaal voordeel voor een rechtsbijstandsverzekering!

Een wet van 22.04.2019 (BS 08.05.2019) heeft een belastingvermindering in de personenbelasting ingevoerd voor premies van een rechtsbijstandsverzekering. Wat moet u hierover weten en wat als uw vennootschap de verzekering afsluit?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INTERESTEN - 21.05.2019

Lening tussen vennootschappen, met of zonder interest?

U heeft twee vennootschappen A en B. B zal aan A een lening toestaan. Moet B dan interest rekenen, en zo ja, tegen welke interestvoet? Wat zijn eigenlijk de fiscale gevolgen van een lening met interest in vergelijking met één zonder?

AANGIFTE - 21.05.2019

Wanneer en hoe uw aangiftes indienen?

De datum waarop voor inkomstenjaar 2018 uw privéaangifte en die van uw vennootschap ten laatste ingediend moet zijn, is gekend. Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

AANDEELHOUDERS - AANTAL - 21.05.2019

Geen excuus-aandeelhouder meer nodig

Het nieuwe vennootschapsrecht wijzigt iets aan de situatie waarin alle aandelen van een vennootschap in handen van een andere vennootschap zijn. Wat was dan het probleem en wat is er concreet veranderd?

PRIVÉFISCALITEIT - 21.05.2019

Ook vaderschapsverlof als zelfstandige


VENNOOTSCHAPSVORMEN - 21.05.2019

Uw huidige nv omzetten in een bv of niet?

U heeft ooit een nv opgericht of overgenomen, maar wat doet u daarmee nu het vennootschapsrecht gewijzigd is? Zet u die vennootschap om in een bv (de opvolger van een bvba) of heeft het zin om de vorm van een nv te behouden?

BTW - ONROEREND GOED - 21.05.2019

Btw rekenen over uw eigen werk als zaakvoerder?

Uw bvba huurt de bureauruimte van uw privéwoning en als zaakvoerder gaat u nu zelf de handen uit de mouwen steken om dat bureau te herinrichten. Een circulaire van 01.03.2019 licht toe of u daarop btw moet rekenen. Hoe gaat u praktisch te werk?

BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 21.05.2019

Is er iets gewijzigd aan uw ontslag als bedrijfsleider?

In principe kan een zgn. statutaire zaakvoerder van een bvba niet zomaar ontslagen worden, in tegenstelling tot een bestuurder van een nv die steeds afzetbaar is. Heeft het nieuwe vennootschapsrecht (WVV), dat sinds 01.05.2019 in voege is, daaraan iets gewijzigd? Hoe zit dat fiscaal weer in elkaar?

FISCAAL - BTW - 21.05.2019

Hoe zit het met de btw voor all-inmenu’s in een restaurant?

In een restaurant geldt er een lager btw-tarief voor het eten (12%) dan voor de drank (21%). Hoe zit dat dan als u een all-inmenu aanbiedt? Onlangs sprak de fiscus zich hierover uit in een circulaire...

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - ZWANGERSCHAP - 21.05.2019

Geboorteverlof als zelfstandige papa sinds 01.05.2019...

Een zelfstandige mama heeft al langer recht op moederschapsrust bij een geboorte. Door een wet van 07.04.2019 heeft u ook als zelfstandige papa sinds 01.05.2019 recht op zgn. geboorteverlof. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 21.05.2019

Aan een bonus denken als de jaarvergadering eraan komt!

Als de werknemers van uw vennootschap eens een extraatje verdienen in de vorm van een eenmalige bonus, is het nu, wanneer uw boekhouder de jaarvergadering voor boekjaar 2018 gaat organiseren, het moment om te reageren. Waarom?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 21.05.2019

De kleine lettertjes op uw bestelbons aanpassen?

Vaak is in de algemene voorwaarden op een bestelbon bepaald welke rechtbank bevoegd is in geval van betwisting. Hoe formuleert u dat dan het best en moet u aan dat beding binnenkort iets wijzigen?

VENNOOTSCHAP - OPRICHTERSAANSPRAKELIJKHEID - 21.05.2019

Liever geen oprichtersaansprakelijkheid... ?

Enkele vrienden willen een bv, de opvolger van de bvba, oprichten. Zij vragen u mee in te stappen in die vennootschap. U wilt hen wel helpen, maar dan zonder u zorgen te moeten maken over de zgn. oprichtersaansprakelijkheid. Kan dat?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 21.05.2019

Wanneer uw vennootschapsaangifte indienen?


RECHT - KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN - 21.05.2019

Wat kost een wijziging in de KBO?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 21.05.2019

Uw opendeurdag en de fiscus...

Binnenkort houdt u een opendeurdag met hapjes en drankjes voor uw klanten. Hoe zorgt u dat dit fiscaal voordelig is? Hier wijzigde er weer iets...

PERSONEEL - ONTSLAG - 21.05.2019

Ontslag met ‘vrijstelling van prestaties’, wat wijzigt er?

U moet jammer genoeg een van uw werknemers ontslaan en u wilt liever niet dat hij een opzeg presteert. In plaats van een opzeggingsvergoeding te betalen, kunt u hem dan ook ‘vrijstellen van prestaties’. Hoe zit dat en wat wijzigt er?

AUTO - LICHTE VRACHT - 20.05.2019

Welke verplichtingen zijn er gekoppeld aan een camion?

U overweegt om een grotere camionette of camion aan te schaffen. Brengt dat dan ook extra verplichtingen mee? Hoe zit dat precies met de tachograaf, het eurovignet, de kilometerheffing, ... ? Wat wijzigt er vanaf 15.06.2019?

FISCAAL - SCHENKING - 20.05.2019

Generation skipping: welke methode (fiscaal) kiezen?

Wie aan zgn. generation skipping wil doen bij een overlijden, kan dit op diverse manieren doen. Wat zijn de mogelijkheden en wat kiest u het best naargelang u in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont?

BUROTICA - INTERNET - 20.05.2019

Is de e-Box ook iets voor u?

Wie zijn aanslag in de personenbelasting elektronisch wil ontvangen, zal de e-Box moeten activeren! Wat is dat precies en kan dat ook voor u nuttig zijn?

FISCAAL - KINDEREN - 20.05.2019

Kinderen ten laste of niet, nogal lastig om te berekenen...

Binnenkort is het weer tijd voor uw privéaangifte en u vraagt zich af of uw dochter nog fiscaal ten laste is. Zij heeft in 2018 nl. met een aantal studentenjobs aardig wat verdiend. Hoeveel mag zij eigenlijk ‘verdienen’ om nog ten laste te zijn?

VENNOOTSCHAP - WINSTUITKERING - 20.05.2019

Nieuwe dubbele test om uw winsten uit te keren?

Uw boekhouder liet u weten dat als gevolg van het nieuwe vennootschapsrecht er een dubbele test gedaan moet worden als u de winsten van uw bv(ba) wilt uitkeren. Hoe zit dat juist en vanaf wanneer geldt die regel voor uw bestaande bvba?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 17.05.2019

Een korte handelshuur kan in alle gewesten...

Sinds 19.05.2019 is ook in het Brussels gewest een handelshuur van korte duur mogelijk. Verschilt de regeling van de Vlaamse en Waalse? Hoelang kunt u dan zo’n handelshuur sluiten en welke huurwaarborg kunt u als verhuurder vragen?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 17.05.2019

De buxusmot in de tuin van uw huurwoning?


MEDE-EIGENDOM - VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS - 17.05.2019

UBO-registratie vereniging van mede-eigenaars?


FISCAAL - OPSTAL - 17.05.2019

Erfpacht en opstalrecht voortaan belastingvrij overdraagbaar!

Een erfpacht overdragen als natuurlijke persoon is fiscaal een dure aangelegenheid. Met een wet van 22.04.2019 zou dit nu opgelost zijn. Waarover gaat het precies en wat is nu het concrete voordeel?

FISCAAL - BUITENLAND - 17.05.2019

Uw buitenlandse onroerende inkomsten aangeven

Op 30 april 2019 heeft de fiscus een nieuwe zgn. FAQ gepubliceerd over de aangifte van onroerende inkomsten in uw privéaangifte. Wat is nu eigenlijk het standpunt van de fiscus zo u een al dan niet verhuurde woning in het buitenland heeft?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 17.05.2019

Renovatiewerken en herstellingen aan uw huurwoning...

U wilt als verhuurder werken (laten) uitvoeren aan uw huurwoning, bv. energiebesparende werken. Kan uw huurder dat weigeren en/of huurvermindering vragen tijdens de werken? Wat wijzigt er in de gewesten?

BODEMATTEST - BODEMVERONTREINIGING - 17.05.2019

De grond is verontreinigd door een stookolietank, wat dan?

Stookolietanks gaan soms lekken en daardoor raakt de grond verontreinigd. Voor de eigenaar brengt dat dikwijls hoge kosten met zich mee. Binnenkort is er echter een stookoliefonds dat in zo’n geval kan tussenkomen. Hoe zit dat?

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 17.05.2019

De Appartementswet geldt niet in dit appartementsgebouw...

Ook al zijn er meerdere appartementen in een gebouw, in sommige omstandigheden kan toch beslist worden, bv. in de basisakte, dat de federale Appartementswet niet geldt. Wanneer kan dat en wat wijzigde er hier sinds 2019?

VASTGOEDMAKELAAR - 17.05.2019

Antiwitwas en het klantenonderzoek

De economische inspectie drijft dit jaar de controles op i.v.m. antiwitwas. Een van de aandachtspunten is het klantenonderzoek. Wat is er precies van belang?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.05.2019

Wanneer is de tussenkomst voor woon-werkverplaatsingen fiscaal vrijgesteld?

Welke verplaatsingsvergoedingen kunt u vrijstellen en hoe moet u dat dan doen? Welke zijn belastbaar?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.05.2019

Aangifte pb: Hoe uw dividenden van 2018 maximaal vrijstellen?

Om het slapend geld op spaardeposito’s actief te laten investeren in bedrijven, voorziet de Programmawet van 25.12.2017 in een vrijstelling van belasting op € 640 (inkomstenjaar 2018) aan dividenden. Die vrijstelling moet u vragen via uw aangifte pb. Hoe zit dat juist?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 17.05.2019

Personeel en fiscaal vriendelijke reclamevergoedingen!

De recente invoering van het mobiliteitsbudget en de ‘cash for car’-regeling heeft heel wat stof doen opwaaien. Echter blijkt uit de praktijk dat het nettovoordeel uit deze vergoedingen vaak niet aantrekkelijk genoeg is om de bedrijfswagen in te ruilen. Een (bijkomend) reclamebudget zou misschien soelaas kunnen bieden.

AANGIFTE NALATENSCHAP - 17.05.2019

Onroerend goed in nalatenschap: binnenkort kosteloze schatting door Vlabel mogelijk?

Het is bij het indienen van een aangifte nalatenschap niet altijd eenvoudig om de waarde van een onroerend goed correct te bepalen. Binnenkort kunt u bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) een schatting aanvragen. Hoe werkt dat precies en wat zijn de gevolgen? Wat zijn de mogelijkheden als de erflater in het Brussels of Waals gewest woonde?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.05.2019

België binnenkort aan kop van gamingpeloton? Taxshelter wordt uitgebreid naar de gamingsector

Sinds 2003 kunnen vennootschappen een beroep doen op de taxshelter voor audiovisuele producties. Deze fiscale incentive zorgde in de Belgische film en televisie voor een echte boost. Vandaar is de regeling sinds 2017 uitgebreid naar de podiumsector (bv. opera’s, dans- en theatervoorstellingen). De wet van 29 maart 2019 breidt deze regeling nu nogmaals uit naar de gamingsector. De wet van 28 april 2019 houdende diverse bepalingen voert daarnaast enkele technische aanpassingen door aan de bestaande taxshelterregelingen.

DIVIDEND - 17.05.2019

Dividenduitkering of kapitaalvermindering in natura: gevolgen?

Op welk tijdstip bepaalt u volgens een recent CBN-advies (advies, 2019/01 van 20.02.2019) de waarde van het bij een dividenduitkering of een kapitaalvermindering in natura uitgekeerde goed? Wanneer is een meer- of minderwaarde bij de uitkerende vennootschap dan belastbaar of fiscaal aftrekbaar?

VASTGOED - BTW - 17.05.2019

FAQ in verband met de onroerende verhuur vanaf 2019

De Administratie publiceerde op 21 maart 2019, een bijkomende commentaar (FAQ) (circulaire nr. 2019/C/25) m.b.t. de invoering vanaf 1 januari 2019 van een optionele btw-heffing van de onroerende verhuur aan belastingplichtigen voor de doeleinden van hun economische activiteit. Die optionele belastingheffing is evenwel ondergeschikt aan de verplichte belastingheffing van kortdurende verhuur voor een periode van niet meer dan zes maanden.

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 16.05.2019

Wanneer is een aanslag van ambtswege willekeurig?

Een vennootschap laat na om haar belastingaangifte in te dienen en de fiscus past de aanslag van ambtswege toe. Bij de berekening van de belastbare winst brengt hij de lonen waarvoor fiches bestaan, niet in mindering. Willekeur, vindt de belastingplichtige. Klopt dat volgens de rechter?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.05.2019

Effectentaks terugvorderen?


ERVEN & SCHENKEN - HAND- & BANKGIFT - 16.05.2019

Vruchtgebruiker heeft stemrecht!


AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 16.05.2019

Kiest u voor de investeringsaftrek of notionele interestaftrek?

Uw boekhouder moet weldra de aangifte vennootschapsbelasting voor boekjaar 2018 indienen. Omdat uw vennootschap klein is, moet u kiezen tussen de eenmalig overdraagbare gewone investeringsaftrek (IA) van 20% en de niet-overdraagbare incrementele notionele interestaftrek (NI) van 1,246%. Wat is de beste keuze?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 16.05.2019

Hoeveel aan uw ex betalen voor uw eigen vennootschap?

U bent gehuwd onder bv. het wettelijk stelsel, maar uw vennootschap behoort tot uw eigen vermogen. Toch riskeert u bij echtscheiding een vergoeding aan uw ex-partner te moeten betalen voor uw vennootschap. Wanneer is dat het geval?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 16.05.2019

Hoeveel interest kunt u zich toekennen op uw rc-tegoed?

In het kader van de fiscale optimalisatie van uw jaarafsluiting moet u nu bepalen wat de marktconforme interest is die u aan uw vennootschap mag aanrekenen op uw rekening-couranttegoed. Hoeveel is dat en wat indien u te veel vraagt?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 16.05.2019

Wat bewijzen voor de aftrek van managementfees?

Een nv betaalt managementfees aan haar gedelegeerd bestuurder, een bvba. De fiscus weigert de aftrek van de fees en krijgt zowel in eerste aanleg als in beroep gelijk. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan op 22.03.2019?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 16.05.2019

Op welk bedrag rv berekenen bij dividenden in natura?

Een dividend kan niet enkel in geld, maar ook in natura uitgekeerd of betaald worden. U ontvangt dan van uw vennootschap goederen in plaats van geld. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft op 12.03.2019 een advies uitgebracht over de boekhoudkundige verwerking van dividenden in natura en de roerende voorheffing (rv) op zulke dividenden. Wat moet u daarvan weten?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 15.05.2019

Dit moet u weten over reclamebanners

Banners vormen een populaire manier om mensen naar uw website te lokken. Maar hoe zorgt u ervoor dat mensen er effectief op doorklikken?

SOFTWARE - MUZIEK - 15.05.2019

iTunes nog altijd actueel?

Apple iTunes gaat al jaren mee en het programma wordt nog steeds bijgewerkt. Is de software nog echt de moeite waard?

SOFTWARE - DOWNLOADEN - 15.05.2019

Sneller installeren en updaten

Wellicht heeft u wel wat populaire, gratis software geïnstalleerd, mogelijk zelfs op meerdere netwerktoestellen. Er zijn hulpmiddelen waarmee u dergelijke programma’s sneller kunt installeren en updaten.

ZAKELIJK - VARIA - 15.05.2019

Heeft u een eigen QR-code nodig?

QR-codes raakten enkele jaren geleden wat in de vergetelheid, maar kennen nu een nieuwe opmars. Ze bieden dan ook mogelijkheden voor ondernemers, handelaars en zelfstandigen. Hoe pakt u dit zelf slim aan?

ONTSPANNING - BOEKEN - 15.05.2019

Waarop letten als u een e-reader koopt?


SOFTWARE - BROWSER - 15.05.2019

Eén Firefoxtab, twee webpagina’s


SOFTWARE - FOTO - 15.05.2019

Snapseed: topper voor foto’s bijwerken op uw smartphone

Voor heel wat mensen is hun smartphone hun belangrijkste of enige fotocamera. Hoe kan de Snapseed-app ervoor zorgen dat uw foto’s er op hun best uitzien?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 15.05.2019

Bestanden van computer op Android-smartphone krijgen

Uw smartphone is de computer die u altijd bij u heeft, en dus is het vaak nuttig om bestanden van uw portable of desktop naar uw smartphone te verplaatsen. Hoe kunt u dat het beste doen?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 15.05.2019

De nieuwe functies van Slack

Slack, het zakelijke platform waarmee collega’s kunnen communiceren in handige chatrooms, wordt (in de komende weken en maanden) uitgebreid. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.05.2019

Online hulp voor geslaagde vergaderingen

Niet elke meeting is even geslaagd en productief, maar een goede voorbereiding en opvolging kunnen het verschil maken. Deze webtools helpen u daarbij.

ZOEKEN - INTERNET - 15.05.2019

Zoek efficiënter met Google

Om iets online te zoeken, gebruikt u ongetwijfeld Google. Kent u deze zoektips om nog sneller en efficiënter het juiste zoekresultaat te krijgen?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 15.05.2019

De beste mailapps voor iOS

Toe aan een nieuwe mailapp op uw iPhone of iPad? Keuze genoeg, maar welke apps zijn de beste mailapps in 2019?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 15.05.2019

Is die webshop wel veilig?

Consumentenorganisatie ECC België lanceerde onlangs een Webshop Check. Wat leert u daaruit?

WONING - 13.05.2019

Uw woning zit in uw vennootschap: fiscale gevolgen van een verbouwing?

Wat zijn de fiscale gevolgen van een verbouwing als uw gezinswoning in volle eigendom in uw (patrimonium)vennootschap zit?

Kan de fiscus die verbouwing aangrijpen om (een deel van) de kosten van uw woning te verwerpen? Heeft die verbouwing gevolgen voor uw kadastraal inkomen (ki) en dus ook voor uw voordeel van alle aard (VAA) gratis woning?

Moet u, als u huur betaalt, de huur na die verbouwing verhogen?


BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 13.05.2019

Beperking bestuurdersaansprakelijkheid op de valreep toch nog gewijzigd

We schreven eerder al over de beperkingen die het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) aanbracht aan uw bestuurdersaansprakelijkheid. Wat is daar nu op de valreep nog aan gewijzigd?

Maken die beperkingen het verzekeren van uw bestuurdersaansprakelijkheid overbodig? Wat zijn de praktische aandachtspunten als u overweegt uw bestuurdersaansprakelijkheid te verzekeren?


AANGIFTE NALATENSCHAP - 13.05.2019

Onroerend goed in nalatenschap: nu kosteloze schatting door Vlabel mogelijk

Het is bij het indienen van een aangifte nalatenschap niet altijd eenvoudig om de waarde van een onroerend goed correct te bepalen. Als u de waarde te hoog inschat, betaalt u te veel erfbelasting. Als u de waarde te laag inschat, wordt mogelijk een belastingverhoging toegepast.

Binnenkort kunt u nu bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) een schatting aanvragen. Hoe werkt dat precies en wat zijn de gevolgen? Kunt u daarnaast nog steeds een (erkend) schatter-expert inschakelen? Wat zijn de mogelijkheden als de erflater in het Brussels of Waals gewest woonde?


GESCHILLEN - 13.05.2019

Geschillenregeling 2.0: de vlag dekt vanaf 1 mei 2019 een veel bredere lading...

Als een ernstig conflict tussen de aandeelhouders de vennootschap of uw belangen schaadt of dreigt te schaden, dan kunt u een beroep doen op de geschillenregeling. Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) geeft aan die regeling nu een ruimer toepassingsgebied.

Welke andere geschillen dan de loutere overdracht van aandelen kunt u nu in die procedure betrekken? Kunnen vruchtgebruikers voortaan ook een vordering tot uittreding of tot uitsluiting stellen? Wanneer treden de nieuwe regels in werking?


SCHENKING - 13.05.2019

Schenken aan uw echtgenoot als (tijdelijke) successieplanning?

Het schenken tussen echtgenoten kan een handige techniek zijn om aan successieplanning te doen, mede omdat die schenkingen te allen tijde herroepbaar zijn.

Wanneer is zo’n schenking vooral zinvol? Waar zit het fiscale voordeel precies? Wat gebeurt er dan als uw partner na die schenking toch voor u overlijdt?

Hoe kunt u er via een maatschap voor zorgen dat u na die schenking de inkomsten uit en de controle over uw beleggingsportefeuille behoudt?


BUITENGERECHTELIJKE BESCHERMING - 13.05.2019

(Zorg)volmacht: nu ruimere toepassing?

Sinds 1 maart 2019 (wet van 21.12.2018) is het toepassingsgebied van de buitengerechtelijke bescherming – onder de vorm van een zorgvolmacht – sterk verruimd en heeft de lastgever ook meer inspraak. Wat is daarvan voor u het belang?

Daarnaast eindigen alle volmachten nu ook automatisch eens de lastgever onbekwaam wordt. Welke gevolgen heeft dat als u werkt met een maatschap of met een contract voor discretionair vermogensbeheer?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 13.05.2019

Moet ook u binnenkort sociale verkiezingen organiseren?

Het wetsontwerp dat de procedure voor de sociale verkiezingen van 2020 wijzigt is op 28.03.2019 goedgekeurd. Wat is daarbij het belang van de technische bedrijfseenheid? Hoe bepaalt u de gemiddelde tewerkstelling? Welke nieuwe regels gelden er nu voor interims?

Wanneer heeft u er toch belang bij om twee vennootschappen als één technische bedrijfseenheid te bekijken? Wat zijn de aandachtspunten als u flirt met de drempels van 50 en 100 werknemers?


OVERLIJDEN ZAKENPARTNER - 13.05.2019

Een levensverzekering sluiten op het hoofd van uw zakenpartner?

Wie verkrijgt bij het onverwacht overlijden de aandelen van uw vennoot? Tot welke misschien onverwachte problemen kan dat dan aanleiding geven?

Bent u dan voldoende beschermd door de wettelijke overdrachtsbeperkingen die voor een bvba gelden? Waarom voorziet u het beste niet alleen in een nv maar ook in een bvba toch een voorkooprecht? Wat zijn dan de aandachtspunten?

Hoe zorgt u ervoor dat u op dat moment ook over de nodige middelen beschikt om de aandelen over te nemen? Door wie laat u de premie betalen, als u daarvoor een overlijdensverzekering afsluit?


HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 13.05.2019

Opteren voor een inwerkingtreding voor 1 januari 2020: wanneer zinvol?

De meeste regels uit het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, ingevoerd bij wet van 23 maart 2019 (BS 04.04.2019) , treden in werking op 1 januari 2020.

U kunt er echter ook voor opteren om de nieuwe regels vroeger toe te passen. Wanneer is dat vooral zinvol? Wat zijn daarvan de voornaamste voor- en nadelen?


VENNOOTSCHAP - WONING - 13.05.2019

Te veel betaalde belasting op uw woning recupereren?

Woont u gratis in (een deel van) een woning van uw vennootschap, dan werd u op dit voordeel de voorbije jaren te zwaar belast (dankzij een aanpassing van de regels). Voor hoeveel jaren kunt u de te veel betaalde belastingen terugvragen?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 13.05.2019

Kan de verzekeraar zijn kar keren?

Stel, een ontevreden patiënt beschuldigt u van een medische fout. Uw BA-verzekeraar is eerst, net als u, van mening dat dit onterecht is en wijst uw aansprakelijkheid af. Kan die verzekeraar dan later toch nog – tegen uw zin – instemmen met een minnelijke medische expertise (MME)? Een recent arrest licht toe...

PATIËNTENRECHTEN - 13.05.2019

Heeft de lasthebber zorgvolmacht het laatste woord?

Sinds 01.03.2019 kan men in een zorgvolmacht ook iemand aanduiden voor de uitoefening van de patiëntenrechten. Stel, die lasthebber zorgvolmacht gaat niet akkoord met uw ‘medisch beleid’. Moet u zich daar dan naar schikken?

PRIVÉ - SUCCESSIEPLANNING - 13.05.2019

Fiscale alternatieven voor de Vlaamse erfenissprong?

In Vlaanderen heeft u een jaar de tijd om een stuk van de erfenis gratis door te schuiven naar uw kinderen. Wat is het alternatief voor Brussel en Wallonië? En wanneer is dat alternatief ook in Vlaanderen beter?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 13.05.2019

Aangifte personenbelasting in Staatsblad!


BELASTINGAANGIFTE - 13.05.2019

Voor wie telt de CO2 al in de pb?

Heeft u geen vennootschap, dan zullen de autokosten in de nakende aangifte van 2018 voor het eerst afhangen van de CO2 -uitstoot. Welke gevolgen heeft dit?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 13.05.2019

Ook 10 dagen vaderschapsverlof voor zelfstandigen

Werknemers die vader worden, kunnen al langer 10 dagen vaderschapsverlof nemen, wanneer hun echtgenote bevallen is. Sinds 1 mei 2019 geldt dit ook voor (jonge) zelfstandigen of vrije beroepers die vader geworden zijn. Wat houdt dit in?

SCHULDSALDOVERZEKERING - 13.05.2019

Wat betekent het dat de verzekeraar kanker moet vergeten?

Een nieuwe wet moet het vanaf 1 februari 2020 gemakkelijker maken voor mensen die ooit kanker hadden en genezen zijn, om een schuldsaldoverzekering aan te gaan. Wat houdt dit in? En geldt dit ook voor andere aandoeningen?

GOED OM TE WETEN - BOEKHOUDER - 13.05.2019

Uw boekhouder is eerstdaags accountant!


BELASTINGBEREKENING - 13.05.2019

Zgn. effectentaks terugvragen


BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 13.05.2019

Elektronisch aanslagbiljet nog via Zoomit?


ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 13.05.2019

Een gemengd gebruikt pand onderhouden en herstellen

U heeft uw zaak op het gelijkvloers en u woont erboven of verhuurt de bovenverdiepingen als appartement(en). U wilt de gevel laten reinigen of het dak moet hersteld worden. Welk deel van de kosten daarvan is aftrekbaar en is dat in één keer of via afschrijvingen?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 13.05.2019

Kan de fiscus voortaan tien jaar teruggaan in de tijd?

Een recente wet van 11 februari 2019 heeft een nieuwe buitengewone fiscale onderzoeks- en aanslagtermijn van tien jaar ingevoerd. Oei, is dat normaal gezien niet drie en zeven jaar? Onder welke voorwaarden kan de fiscus zich eigenlijk op die tien jaar beroepen?

BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 13.05.2019

Tax-on-web is geopend


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 13.05.2019

Negatieve fiche van werkloosheidsuitkering


BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 13.05.2019

Wat staat er op uw aanslagbiljet?

U heeft onlangs uw aanslagbiljet voor aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017) ontvangen. Wat moet u dan in elk geval bekijken en wat doet u het best?

SUCCESSIERECHTEN - 13.05.2019

Weg is weg, ook voor de fiscus?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 13.05.2019

Stickers Rode Kruis in de kosten steken?

In principe is uw gift voor een goed doel fiscaal gezien interessant. U heeft dan o.m. om die reden onlangs aan een stoplicht stickers van het Rode Kruis gekocht. Kunt u die eigenlijk fiscaal inbrengen? Even kijken...

BELASTINGBEREKENING - VARIA - 13.05.2019

Moet u ook van verpakkingen een inventaris opmaken?

Een pizzeria krijgt een belastingcontrole. De boekhouding laat te wensen over en de controleur maakt een eigen berekening van de belastbare winst. Hij gaat er daarbij o.a. van uit dat alle in een jaar aangekochte pizzadozen ook in dat jaar gebruikt werden, vermits er van die dozen geen inventaris was. Mag hij dat?

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 13.05.2019

Anticipeer nu op de verlaagde fiscale aftrek vanaf 2020!

De hervorming van de vennootschapsbelasting bevat nieuwe aftrekbeperkingen voor de autokosten die weliswaar pas ingaan vanaf 2020. Als u dan via uw bvba in 2019 een nieuwe auto wilt kopen, kunt u daar het best nu al op anticiperen?

BELEGGEN - TAK 23 - 13.05.2019

Zijn Tak 23-fondsen interessanter dan gewone fondsen?

Gewone beleggingsfondsen en zogenaamde Tak 23-fondsen beleggen vaak in hetzelfde. Wat zijn de (fiscale) verschillen en hoe zit dat met de kostenstructuur? Is uw kapitaal beschermd? En wat kiest u dan het best?

REGISTRATIERECHTEN - INBRENG IN VENNOOTSCHAP - 13.05.2019

Inbreng van bouwgrond tegen 0% of 10%?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 13.05.2019

Tax-on-web vanaf nu beschikbaar!

Sinds 2 mei is Tax-on-web weer beschikbaar via MyMinfin. U kunt dus vanaf nu uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2018 indienen. Wat is de deadline?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 13.05.2019

Fiscaal optimaal verhuren aan uw vennootschap!

Indien u als zaakvoerder een pand of een kantoor in uw privéwoning aan uw vennootschap verhuurt, dan wordt de ‘overdreven’ huur geherkwalificeerd als beroepsinkomen. Wat is ‘overdreven’ huur en kunt u daar deels aan ontsnappen?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 13.05.2019

Schenken: is ‘weg’ ook ‘fiscaal weg’?

De meeste schenkingen en bankgiften aan de kinderen zijn een voorschot op erfenis en moeten dus ‘ingebracht’ worden (verrekend). Maar hoe zit dat fiscaal? Moet er dan toch nog erfbelasting op betaald worden?

VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.05.2019

Zelfstandige papa’s hebben recht op vaderschapsverlof!

Werknemers die papa worden, hebben reeds sinds juli 2002 recht op 10 dagen vaderschapsverlof. Sinds 1 mei 2019 bestaat er een gelijkaardig systeem voor de zelfstandige vaders. Wat zijn de voorwaarden? En welke uitkering krijgt u dan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 13.05.2019

5,1%-boete bezoldigingstekort sneuvelt!

Een van de compenserende maatregelen ter financiering van de belastinghervorming is de zgn. afzonderlijke aanslag op het bezoldigingstekort. Op 04.04 werd deze maatregel retroactief afgeschaft (vanaf aanslagjaar 2019)! Is de minimumbezoldiging dan niet meer belangrijk?

PERSONEEL - VAKANTIE - 13.05.2019

Hoeveel (dubbel) vakantiegeld moet u binnenkort betalen aan uw collega’s-bedienden?

Wellicht laat u in de maand juni het vakantiegeld van uw collega’s-bedienden berekenen. Welke loonelementen komen dan (niet) in aanmerking voor de berekening van het (dubbel) vakantiegeld? Welk deel van het vakantiegeld is onderworpen aan de sociale bijdragen?

VENNOOTSCHAP - 13.05.2019

Beperking bestuurdersaansprakelijkheid op de valreep gewijzigd

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) werd op 28 februari door het parlement goedgekeurd. Op het allerlaatste moment werden de teksten nog gewijzigd. Welke beperkingen aan de bestuurdersaansprakelijkheid zijn nu voorzien in de definitieve versie van het WVV?

BOEKHOUDING - 13.05.2019

Een jaarrekening opstellen in discontinuïteit: impact op de waarderingsregels?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen publiceerde vorig jaar een advies over ‘de waarderingsregels bij stopzetting of gedeeltelijke stopzetting’ (CBN-advies 2018/18 van 11.07.2018) . Wanneer verkeert een bedrijf in discontinuïteit? Welke informatie verstrekt u over die beoordeling? Welke waarderingsregels hanteert u in een situatie van discontinuïteit?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 13.05.2019

Wat kiest u best: investeringsaftrek of notionele interestaftrek?

U moet weldra de aangifte vennootschapsbelasting voor boekjaar 2018 indienen. Als kmo moet u kiezen tussen de eenmalig overdraagbare gewone investeringsaftrek (IA) van 20% en de niet-overdraagbare incrementele notionele interestaftrek (NI) van 1,246%. Wat is dan voor uw vennootschap de beste keuze?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 13.05.2019

Pechverhelping voor de bedrijfsfiets van uw collega’s...

Uw collega’s beschikken sinds kort over een bedrijfsfiets. Uw baas wil hen nu nog extra aanmoedigen door een pechverhelping aan te bieden. Hoe zit dat dan precies fiscaal? En kan dat ook voor de collega’s die met de eigen fiets komen?

ALGEMENE VERGADERING - 13.05.2019

Een lastige (minderheids)aandeelhouder?

Mag een ontevreden aandeelhouder vóór de algemene vergadering uw boekhouding en de jaarrekening komen nakijken? Moet u hem dan ook documenten meegeven of toesturen? Mag die aandeelhouder zich daarna op de algemene vergadering laten bijstaan door een advocaat of accountant? Kunnen de andere aandeelhouders of het bestuur hem de deelname aan de vergadering ontzeggen of weigeren bepaalde vragen te beantwoorden?

BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 13.05.2019

Hoeveel VAA rekening-courant 2018?

Het tarief van het voordeel gratis lening van 2018 is bekend. Hoe moet u dat voordeel berekenen? En moet u dan ook de fiscale fiche van uw baas (laten) aanpassen?

VRIJSTELLING VAN PRESTATIES - 13.05.2019

Nieuwe verplichting als u wilt vrijstellen!

Als u iemand opzegt met vrijstelling van prestaties, moet u hem sinds 29.04.2019 informeren over zijn inschrijving als werkzoekende. Wat als u dit vergeet?

WERKNEMERSSTATUUT - 13.05.2019

Besturen als werknemer mag niet meer!

Sinds 1 mei 2019 is het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in voege. Dat stelt dat een bestuurder van een vennootschap of een directielid die functie niet langer in de hoedanigheid van werknemer kan uitoefenen. Geldt dat ook voor reeds bestaande vennootschappen?

WETTELIJKE VAKANTIE - 13.05.2019

Hoe aantal vakantiedagen 2019 narekenen?


GROEPSVERZEKERING - 13.05.2019

Foute pensioenfiche, dus hogere uitkering?

Stel, de pensioenfiche waarmee u jaarlijks moet informeren over de groepsverzekering, blijkt al jaren niet correct te zijn voor iemand en bv. van een te hoge anciënniteit uit te gaan. Kan hij daaruit rechten putten? Een recent arrest licht toe...

VAKBOND - 13.05.2019

Op de koffie met de vakbondsafvaardiging?

Werknemers hebben het recht om zich te laten bijstaan door de vakbondsafvaardiging (VA) als een individueel probleem met hun werkgever niet opgelost raakt. Betekent dit dat iemand slag om slinger met een afgevaardigde kan afkomen?

BEDRIJFSWAGEN - 13.05.2019

Wat moet een mob-budgetpolicy vermelden?

Als u het systeem van het mob-budget zou willen invoeren in uw bedrijf, kunt u niet anders dan daar voorwaarden en modaliteiten aan te verbinden. Waaraan moet u daarbij denken en hoe brengt u dat tot uitvoering?

OPZEGBRIEF - 13.05.2019

Foutje in adres, hoe nog vlug rechtzetten?

Stel, een werknemer beweert (op vrijdag) geen opzegbrief ontvangen te hebben en nu blijkt inderdaad dat u die (twee dagen eerder) naar een foutief adres gestuurd heeft. Laat u hem (die vrijdag) dan maar een kopie ondertekenen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 13.05.2019

Wet sociale verkiezingen 2020 gepubliceerd


OVERUREN - 13.05.2019

Meer vrijwillige én meer fiscaal interessante overuren

Sinds kalenderjaar 2019 kunt u een werknemer meer vrijwillige overuren (120 i.p.v. 100 per jaar) laten doen en zijn er ook meer overuren (180 i.p.v. 130 per jaar) fiscaal interessant. Wat betekent dit allemaal en hoe gebruikt u dit?

AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 13.05.2019

Twee CO2 -waarden voor één auto?

U heeft onlangs via uw vennootschap of met uw eenmanszaak een nieuwe auto gekocht en u ziet nu op het gelijkvormigheidsattest twee CO² -waarden staan! Kan dat en welke van de twee moet u dan gebruiken?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 13.05.2019

Een ‘extra’ voorrecht als uw klant failliet gaat?

Als uw klant failliet gaat riskeert u uw openstaande facturen niet meer te kunnen innen. Wist u dat u als aannemer soms een ‘extra’ voorrecht heeft op de meerwaarde die u aan het pand creëerde. Wat moet u daarvan weten?

FACTUUR - VERJARING - 13.05.2019

De verjaring van uw facturen vermijden

Een klant betaalt uw factuur niet omdat ze volgens hem verjaard is. Wanneer is dat precies het geval? Kunt u afspraken maken over de verjaringstermijn en kunt u een dreigende verjaring nog verhinderen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 13.05.2019

Blijft uw kind-jobstudent nog fiscaal ten laste?

Als ouder van een jobstudent maakt u zich er misschien wel zorgen over of uw kind fiscaal nog wel ten laste blijft als het veel gewerkt heeft. Wat is van belang om die fiscale aftrek niet te verliezen?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 13.05.2019

En de revalorisatiecoëfficiënt voor 2019 is...


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.05.2019

Het ‘forumbeding’ in uw algemene voorwaarden aanpassen?

Dikwijls is in uw algemene voorwaarden bepaald welke rechtbank bevoegd is in geval van betwisting. Hoe formuleert u dat dan het best en moet u aan dat beding binnenkort iets wijzigen?

ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 13.05.2019

Inhoudingsplicht speelt enkel bij een echte betaling...

Werkt u samen met een collega-aannemer, dan heeft u mogelijk facturen over en weer. Mag u die facturen dan met elkaar compenseren en hoe zit het met de inhoudingsplicht in zo’n geval? Cassatie sprak zich onlangs uit...

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 13.05.2019

Tegen wanneer uw privéaangifte indienen?


ONROEREND GOED - VARIA - 08.05.2019

Kortlopende verhuur: altijd verplicht met btw?

Sinds 1 januari 2019 is de kortdurende verhuur van een onroerend goed voor beroepsgebruik verplicht onderworpen aan btw. Recent heeft de Btw hieromtrent een en ander verduidelijkt. Wat moet u hierover weten?

BTW-CONTROLE - VARIA - 08.05.2019

Btw-controle in de sportclub?

De Btw controleert op dit moment of sportclubs voldoen aan de voorwaarden om vrijgesteld te zijn van btw. Wat is er daarvoor vooral van belang?

BTW-TARIEF - 12% BTW - 08.05.2019

Hoe de btw uitsplitsen in een all-inmenu?

In een restaurant geldt het verlaagd btw-tarief van 12% alleen voor het eten, niet voor de dranken. Bij een all-inmenu moet er dus in principe opgesplitst worden. Dat laatste mag nu ook ‘verhoudingsgewijs’, aldus de Btw...

ONROEREND GOED - VARIA - 08.05.2019

Ook btw betalen op uw eigen werk thuis?

Voert u als btw-plichtige zelf werken uit aan een pand dat u privé gebruikt, dan moet u soms ook btw rekenen aan uzelf. In een recente circulaire geeft de Btw hierover meer uitleg. Even kijken hoe dat weer precies zit...

ONROEREND GOED - VARIA - 08.05.2019

Bijzonderheden over het verhuren met btw

Sinds 1 januari 2019 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een bedrijfspand te verhuren met btw. De btw heeft daar onlangs nog enkele bijzonderheden over bekendgemaakt. Even kijken wat er van belang is...

ONROEREND GOED - VARIA - 08.05.2019

Btw op uw eigen werk betalen?

Voert u zelf werken uit aan een onroerend goed dat u beroepsmatig gebruikt, dan moet u mogelijk btw rekenen aan uzelf. De regels ter zake zijn sinds 16 december 2017 evenwel versoepeld en de Btw geeft er nu meer uitleg over...

AFTREKBARE BTW - KOSTEN VAN ONTHAAL - 08.05.2019

Cava of Kafka op uw opendeurdag?

Hapjes en drankjes tijdens uw opendeurdag zijn geen reclamekosten, zei het Hof van Cassatie onlangs. Euh, pardon? Wordt er nu weer van gedachte veranderd?

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 08.05.2019

Nu laten weten als u wilt overstappen...

Was uw omzet van 2018 niet hoger dan € 25.000 exclusief btw, dan kunt u desgevallend overstappen naar de zgn. kleineondernemersregeling. U moet dat dan wel nu ongeveer aanvragen...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.05.2019

Nog een btw-cadeautje van het parlement, of nog niet?

In de allicht laatste zitting van het parlement in deze legislatuur lag er een wetsvoorstel op tafel dat een verlaagd btw-tarief van 6% btw invoert voor de sterilisatie van katten. Is dat effectief gestemd en vanaf wanneer gaat dat desgevallend dan in?

AFSCHRIJVINGEN - 08.05.2019

Vergeet niet degressief af te schrijven!

Investeringen in 2018 en 2019 zijn de laatste die u fiscaal zgn. degressief of sneller mag afschrijven, zo u daarvoor kiest tenminste. Wanneer en hoe doet u dat?

JAARREKENING - GOEDKEURING - 08.05.2019

Goedgekeurde jaarrekening corrigeren


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 08.05.2019

Aanslag op bezoldigingstekort, iets doen?


VENNOOTSCHAP - OPRICHTING - 08.05.2019

Verbintenissen voor een vennootschap in oprichting

Wie een nieuwe vennootschap opricht, kan vóór de oprichting al verbintenissen voor haar aangaan. Is dat ook nog zo in het nieuwe vennootschapsrecht en wat zijn de boekhoudkundige en fiscale gevolgen van de overname van de verbintenissen door uw vennootschap?

AANDELEN - OVERDRACHT - 08.05.2019

Wilt u aandelen van een bv(ba) verkopen?

Aandelen van een bvba waarvan u niet de enige aandeelhouder bent, kunt u niet zomaar aan om het even wie verkopen. De andere aandeelhouders kunnen zich in principe nl. tegen de verkoop verzetten. Blijft dat ook zo in de nieuwe bv en wat als u aandelen wilt verkopen die nog niet volgestort zijn?

HUURINKOMSTEN - 08.05.2019

Hoeveel optimale huur aan uw bvba vragen?

Verhuren aan uw bvba is fiscaal interessant, maar u mag dan niet te veel huur vragen. Belangrijk daarbij is de zgn. revalorisatiecoëfficiënt die op 19.04.2019 voor inkomstenjaar 2019 bekendgemaakt werd...

JAARREKENING - NEERLEGGING - 08.05.2019

Nieuwe modellen jaarrekening?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 08.05.2019

Geld inbrengen of lenen, wat is fiscaal het beste?

In tegenstelling tot voor een bvba is er voor haar opvolger, de bv, geen minimale inbreng van geld meer vereist! Zijn er dan nog wel fiscale redenen waarom u bij de oprichting of nadien nog geld zou inbrengen in ruil voor aandelen? Of kunt u maar beter steeds gewoon geld uitlenen aan uw bv?

FINANCIEEL - VARIA - 08.05.2019

Zonder fiscale kopzorgen de lokale voetbalclub sponsoren?

In de media was onlangs te lezen dat de fiscus actie gaat ondernemen tegen sponsoring bij sportclubs. Hoe zit dat eigenlijk fiscaal ook alweer en moet u zich nu zorgen maken als uw bvba de plaatselijke voetbalclub sponsort?

VENNOOTSCHAP - NIEUWE WET - 08.05.2019

Sneller statuten van uw bvba wijzigen?

Elke vennootschap moet op 01.01.2024 haar statuten aangepast hebben aan het nieuwe vennootschapsrecht! Dat sneller doen, kan echter voordelig zijn...

PERSONEEL - STUDENTEN - 08.05.2019

Behoudt u de kinderbijslag voor uw kind-jobstudent?

Uw kinderen werken dit jaar regelmatig als jobstudent. Behouden ze dan in die periode hun kinderbijslag? Hoe zit die regeling precies in elkaar en wijzigt er iets nu de kinderbijslag een gewestelijke materie werd?