AANDELEN - OVERDRACHT - 08.05.2019

Wilt u aandelen van een bv(ba) verkopen?

Aandelen van een bvba waarvan u niet de enige aandeelhouder bent, kunt u niet zomaar aan om het even wie verkopen. De andere aandeelhouders kunnen zich in principe nl. tegen de verkoop verzetten. Blijft dat ook zo in de nieuwe bv en wat als u aandelen wilt verkopen die nog niet volgestort zijn?

Regels voor een bvba

Toestemming nodig. Wilt u aandelen verkopen van een bvba, dan kan de verkoop maar doorgaan als minstens de helft van de aandeelhouders die samen ten minste drie vierde van het kapitaal bezitten, daarmee akkoord gaan. Voor het berekenen van de drie vierde van het kapitaal tellen de aandelen die u wilt verkopen niet mee.

Wat bij weigering? Stuit de verkoop op een weigering, dan moet u kijken of er voor die situatie een regeling getroffen is in de statuten. Is dat niet het geval, dan kunt u een kortgeding inspannen bij de voorzitter van de ondernemingsrechtbank, die zich over de gegrondheid van de weigering zal uitspreken. Oordeelt deze rechter dat de weigering gegrond is, dan gaat de verkoop niet door. Vindt hij de weigering ongegrond, dan hebben de weigerende aandeelhouders de keuze tussen: toch akkoord gaan met de verkoop, zelf een andere koper zoeken of zelf de aandelen kopen.

Uitzonderingen. Voor de geplande verkoop aan bepaalde personen, is de instemming van de andere aandeelhouders in principe niet nodig. Die personen zijn andere aandeelhouders, uw echtgeno(o)t(e), uw kinderen, ouders en andere bloedverwanten in de rechte lijn alsook andere door de statuten toegelaten personen.

Verstrenging kan, versoepeling niet! In de statuten van een bvba kon de overdraagbaarheid van de aandelen nog meer beperkt worden. Een versoepeling ervan was echter verboden.

Niet-volgestorte aandelen? Verkoopt u niet-volgestorte aandelen, dan is de vraag wie later, bv. bij een faillissement, nog tot de volstorting aangesproken kan worden. Voor de nv was dit wettelijk geregeld, voor een bvba niet, wat voor discussie in de rechtsleer en rechtspraak zorgde.

Regels voor een bv

Versoepeling kan nu wel. De regeling voor de bvba blijft behouden in de bv, maar geldt nu maar voor zover de statuten niets anders bepalen (art. 5:63 WVV) . Voortaan kunt u dus in de statuten de overdrachtsvoorwaarden niet enkel verstrengen, maar ook versoepelen! U mag zelfs afspreken dat de aandelen volledig vrij overdraagbaar zijn.

Tip.  Overdrachtsbeperkingen kunnen ook vastgelegd worden in een aandeelhoudersovereenkomst (art. 5:67 WVV) .

Let op 1! Aandeelhoudersovereenkomsten mogen de wettelijke of statutaire overdrachtsvoorwaarden wel niet versoepelen.

Let op 2! Statutaire en contractuele overdrachtsbeperkingen (dit laatste als een van de partijen daarom verzoekt) moeten in het aandelenregister vermeld worden (art. 5:25 WVV) .

Niet-volgestorte aandelen. De wet bepaalt nu dat bij de overdracht van niet-volgestorte aandelen, zowel de verkoper als de koper hoofdelijk tot volstorting gehouden zijn tegenover de vennootschap en derden. Wordt de verkoper aangesproken, dan kan hij achteraf in principe nog het betaalde bedrag terugvorderen van de koper (art. 5:66 WVV) .

Let op!  Deze regeling is van dwingend recht en geldt dus al vanaf 01.01.2020, ook als u de statuten van uw bvba nog niet gewijzigd heeft.

Tip.  U stort het best de aandelen vol voordat u ze verkoopt en verrekent dat bedrag in de prijs.

In een bvba kon u de regels inzake een aandelenoverdracht niet statutair versoepelen, in een bv kan dat wel. Voor de overdracht van niet-volgestorte aandelen kunnen vanaf 01.01.2020 zowel de koper als de verkoper voor de volstorting aangesproken worden. Volstort daarom eerst de aandelen voor de verkoop en verreken dat bedrag in de prijs.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878