FACTUUR - VARIA - 09.04.2019

Het moeilijke huwelijk tussen 6% btw en ‘btw verlegd’...

In de praktijk wordt vaak verteld dat het verlaagd btw-tarief van 6% voor werken in onroerende staat uitgesloten is voor wie zelf periodieke btw-aangiftes indient. Niets is echter minder waar! Even kijken waarom...

‘Btw verlegd’ en 6% mogelijk?

Vanuit het oogpunt van de aannemer

Combinatie mogelijk? Neen, dat spreekt voor zich. Een aannemer kan uiteraard niet factureren zonder btw, maar met ‘btw verlegd’, en tegelijkertijd op diezelfde factuur 6% btw in rekening brengen. Het is m.a.w. vanuit het standpunt van de aannemer correct om te stellen dat die twee niet samengaan.

Hij moet kiezen? Neen, ook niet! De regel die zegt dat er gefactureerd moet worden met ‘btw verlegd’ of m.a.w. zonder btw wanneer het gaat om werken in onroerende staat voor een klant die zelf periodieke btw-aangiftes indient, is immers verplicht te volgen. Zijn de voorwaarden ter zake m.a.w. vervuld, dan moet de aannemer factureren met ‘btw verlegd’. Hij heeft wat dat betreft helemaal geen keuzevrijheid.

Twee vragen in de juiste volgorde! Daar gaat het inderdaad om. De eerste vraag die een aannemer zich moet stellen, is of de klant btw-plichtig is. Is dat het geval, dan moet hij principieel factureren zonder btw en bijgevolg stelt de vraag naar het btw-tarief zich niet. Is de klant geen btw-plichtige is, dan moet de aannemer wél btw aanrekenen en dan stelt zich uiteraard wel de vraag tegen welk tarief.

Vanuit het standpunt van de klant

Btw zélf aan te rekenen. Dat is kortweg de essentie van een factuur met ‘btw verlegd’. De aannemer rekent geen btw aan, maar het is de klant die zelf de btw moet berekenen op die factuur en die als verschuldigd moet opnemen in zijn btw-aangifte. Die btw is in diezelfde btw-aangifte dan ook meteen aftrekbaar, uiteraard als en in de mate dat het gaat om beroepsmatige btw.

Zélf aanrekenen tegen 6%? Inderdaad en op die manier is de combinatie van btw verlegd en het verlaagd btw-tarief van 6% dus wel perfect mogelijk. Van belang is uiteraard wel dat de klant de btw alleen kan berekenen tegen 6% als alle voorwaarden ter zake vervuld zijn.

Tip. De voorwaarde dat de klant een attest moet afleveren waarin hij verklaart dat alle voorwaarden voor het 6%-tarief vervuld zijn, vervalt in dit geval. De klant moet m.a.w. geen attest voor zichzelf invullen...

Hoe werkt dat in de praktijk?

De klant is een btw-plichtige vennootschap

Altijd factuur met ‘btw verlegd’? Ja, tenminste als het gaat om werken in onroerende staat. De vennootschap zal dan zelf de btw moeten voldoen via haar periodieke btw-aangifte.

Let op 1! De klant mag dus geen btw-plichtige zijn die geen periodieke btw-aangiftes moet indienen, zoals o.m. een vennootschap die onderworpen is aan de kleineondernemersregeling.

Let op 2! Tuinwerkzaamheden en reinigingswerken zijn ook werken in onroerende staat, ook al komen die niet in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%.

Ook voor de villa van de zaakvoerder? Jawel! Is de vennootschap eigenaar van de villa die dienst doet als woonst van de zaakvoerder, dan ook moet de aannemer factureren met ‘btw verlegd’. Het feit dat die villa 100% privé bewoond wordt, doet er wat dat betreft dus niet toe.

Tip. Het feit dat die villa volledig privé bewoond wordt, heeft wel tot gevolg dat de vennootschap de verschuldigde btw mag verleggen naar haar eigen btw-aangifte tegen 6% btw, tenminste als de villa minstens tien jaar oud is.

Let op! Die 6% btw is dan uiteraard niet aftrekbaar wegens privégebruik.

Concreet. De vennootschap neemt de 6% btw op als verschuldigd in haar btw-aangifte. Ze kan die btw evenwel niet in diezelfde btw-aangifte, noch in een van de volgende btw-aangiftes in aftrek brengen, met als gevolg dat die 6% btw effectief verschuldigd zal zijn.

De klant is een btw-plichtige zonder vennootschap

Een pand voor gemengd gebruik? Het gaat dan inderdaad om de woning van een zelfstandige in een eenmanszaak die het pand zowel beroepsmatig als privé gebruikt. De wijze waarop er dan gefactureerd moet worden, hangt af van de aard van de werken.

Alleen werken aan het privédeel? In dat geval moet de aannemer principieel factureren met btw. De klant is in dit geval dan immers niet zozeer de zelfstandige, maar wel de particulier. Zijn de voorwaarden vervuld, dan kan de aannemer hier dus 6% btw in rekening brengen.

Alleen werken aan het beroepsmatige deel? In dat geval is het wel degelijk de btw-plichtige zelfstandige die de klant is. Bijgevolg moet de aannemer factureren zonder btw, maar met ‘btw verlegd’. De klant zal zelf 21% btw moeten opnemen als verschuldigd in zijn btw-aangifte én die in diezelfde btw-aangifte ook weer in aftrek kunnen brengen, aangezien het werk uitsluitend betrekking had op het beroepsmatige deel.

Werken aan héél de woning? Dan moet er een onderscheid gemaakt worden naargelang het pand hoofdzakelijk privé dan wel beroepsmatig gebruikt wordt. Wordt het pand voor 50% of meer privé gebruikt, dan mag er 6% btw gerekend worden op de volledige factuur (parl. vr. nr. 359, Van Der Niepen, 11.09.1984) .

Tip. Die 6% btw is dan wél aftrekbaar in de mate dat die slaat op het beroepsmatige gedeelte.

Wat bij overwegend beroepsgebruik? In dat geval zal de factuur opgesplitst moeten worden. Het beroepsmatige gedeelte wordt dan gefactureerd met ‘btw verlegd’ en wordt onderworpen aan 21% btw. Het privégedeelte wordt dan afzonderlijk gefactureerd en kan desgevallend het 6%-btw-tarief genieten.

Ook als u zelf btw-plichtig bent, kunt u het 6%-btw-tarief genieten voor werken in onroerende staat. Het verschil is alleen dat de aannemer u zal factureren zonder btw en dat u die 6% btw zelf zal moeten opnemen als verschuldigd in uw periodieke btw-aangifte.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878