BRUSSELS EN WAALS GEWEST - PREMIES - 25.02.2019

Brusselse en Waalse premies voor renovatie woning?

In Wallonië en Brussel bestaan gelijkaardige premiestelsels voor de renovatie van woningen. Indien u als eigenaar werken uitvoert in een woning in Brussel of Wallonië in 2019, heeft u dan recht op premies? Wat is er precies van belang?

Zowel in Brussel als in Wallonië bestaan er twee soorten premies. Het gaat ten eerste om renovatiepremies, die toegekend worden voor renovatiewerken, en ten tweede om energiepremies, die zich toespitsen op werken die de woning energiezuiniger maken. De premies zijn ook combineerbaar.

Renovatiepremie

Voor eigenaars die hun pand bewonen. Die zijn zowel in Brussel als in Wallonië toegespitst op particuliere eigenaars die zelf hun woning zullen bewonen. Huurders, verhuurders of vennootschappen die eigenaar zijn, komen niet in aanmerking. Per soort werken dat u uitvoert, is er een bepaald bedrag voorzien. Het percentage van tussenkomst varieert naargelang van het inkomen van de eigenaar.

Tip.  Enkel voor verhuur via een sociaal verhuurkantoor bestaat er een uitzondering.

Brussel. Hier moet de woning 30 jaar oud zijn en de eigenaar nadien minimaal 5 jaar zijn domicilie behouden in het pand. Ook eigenaars met hogere inkomens (hoger dan € 71.565,60) komen in aanmerking indien hun woning in bepaalde wijken gelegen is. Of dat het geval is, kunt u online nagaan. De premie is een bepaald bedrag (gaande van 30% tot 70% van de aanvaarde werken). Daarop staat een maximum van € 35.000 (verhoogd met € 5.000 per bijkomende slaapkamer vanaf de derde slaapkamer).

Tip.  U kunt ook een voorschot op de premie vragen vóór de werken starten.

Wallonië. In Wallonië wordt in het parlement momenteel een decreet besproken om de toepassing van de premies te verruimen, bv. naar huurders en eigenaars met hoge inkomens. Tot die wijziging definitief is, blijft de bestaande regeling gelden. Die voorziet dat de woning 20 jaar bewoond moet zijn en dat een publieke schatter moet bepalen dat ze voor verbetering vatbaar is. Eigenaars kunnen de premie vragen voor hun eigen woning waar ze 5 jaar hun domicilie zullen plaatsen, ze kunnen ze sociaal verhuren of de woning gratis aan een familielid ter beschikking stellen. Enkel eigenaars met een inkomen van maximaal € 97.700 (bedrag voor 2019) komen in aanmerking.

Aanvragen vóór de start van de werken! Anders dan in het Vlaams gewest, waar de premies nadien aangevraagd worden, moet er zowel in Brussel als in Wallonië al een melding/aanvraag gebeuren voordat de werken starten. In Wallonië komt een overheidsambtenaar het pand bekijken vóór de werken starten.

Energiepremie

Die zijn in Brussel ruimer van toepassing... Ze kunnen ook door een eigenaar-rechtspersoon, verhuurder van het pand of door de huurder zelf aangevraagd worden. Voorwaarde is dan dat de factuur op naam van deze persoon staat.

In Wallonië wel beperkter. In Wallonië is de toepassing beperkt tot de groep die ook de renovatiepremie kan krijgen. Ook hier komen dus – zolang de regeling niet gewijzigd is – enkel eigenaars met een inkomen tot € 93.000 die zelf het pand zullen bewonen, in aanmerking.

Wanneer aan te vragen? Dat verschilt per gewest. In Brussel moeten deze premies na de werken aangevraagd worden. In Wallonië moet u echter al voordien de overheid een verwittiging sturen.

Download een overzicht van de precieze premies op http://tipsenadvies-vastgoed.be/download  – code VG 23.12.05.

U heeft recht op renovatie- en/of energiepremies indien u als eigenaar uw eigen woning verbouwt. Houd er rekening mee dat u in deze gewesten hiervoor vooraf een melding moet doen. Een uitzondering zijn de energiepremies in Brussel, die u na de werken aanvraagt en die ruimer gelden voor alle eigenaars of bewoners.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878