ZIEKTE - GEWAARBORGD LOON - 04.02.2019

Controlearts gecounterd door even te hervatten?

Stel, de controlearts oordeelt dat een zieke werknemer al eerder kan hervatten dan op zijn attest staat. Die laatste komt ook terug werken... maar keert na een paar uur al ziek terug naar huis. Moet u dan toch (gewaarborgd) loon betalen?

Gevolgen van een controle

Een werknemer die zich ziek meldt, moet zich in principe rechtvaardigen met een doktersattest. De meeste arbeidsreglementen bepalen nl. dat men in geval van arbeidsongeschiktheid automatisch zo’n attest aan de werkgever moet bezorgen; is dat niet het geval, dan kan de werkgever er nog expliciet om verzoeken. Daarnaast kan de werkgever ook nog een controlearts sturen om de duur van de arbeidsongeschiktheid te verifiëren. Wanneer deze arts oordeelt dat de werknemer al vroeger het werk kan hervatten dan op het attest staat, is het directe juridische gevolg daarvan dat u vanaf de dag van de controle geen gewaarborgd loon voor ziekte meer hoeft te betalen. Het onrechtstreekse praktische gevolg is dan meestal dat de werknemer het werk al vroeger hervat (hoewel hij daartoe strikt genomen nog niet verplicht is).

Vraag: even hervatten en terug ziek...

Een werknemer van een abonnee heeft zich ziek gemeld van maandag tot vrijdag. Zijn doktersattest dekt althans heel die week af. De abonnee stuurt echter op dinsdag een controlearts en die oordeelt dat de werknemer op donderdag het werk al kan hervatten. Hij kort als het ware het attest met één dag in. De werknemer komt ook terug op donderdag, maar na twee uurtjes meldt hij dat het toch niet gaat. Hij keert ‘ziek’ terug naar huis en bezorgt ook opnieuw een attest voor donderdag en vrijdag. “Betekent dat nu dat ik toch gewaarborgd loon moet betalen voor donderdag en vrijdag en dat het sturen van de controle niets opgebracht heeft? En als dat zo is, moet en/of kan ik dan opnieuw een controle sturen om dit stukje komedie onderuit te halen?” , zo vroeg de abonnee ons.

Gewaarborgd dagloon (voor eerste dag)...

U kunt er niet aan ontsnappen. Vangt een werknemer het werk aan op een bepaalde dag, maar zet hij het in de loop van die dag terug stop wegens ziekte, dan bevinden we ons in een speciale situatie van ‘overmacht’ waarvoor de Wet op de arbeidsovereenkomsten in een specifieke regeling voorziet (art. 27) . Die noemt het gewaarborgd dagloon en houdt in dat u, gelet op de omstandigheden buiten de wil van de werknemer, loon moet betalen voor de uren dat hij niet verder werkt.

Let op! U kunt natuurlijk wel eisen dat de werknemer de overmacht bewijst, maar aangezien het hier om ziekte gaat, spreken we... opnieuw over een doktersattest. Dat zal dan wel lukken, zeker? Ook een controlearts sturen voor de dag van de werkhervatting gaat strikt genomen daarentegen niet. Even voor de specialisten in de materie: we zitten hier immers niet in de context van ziekte(art. 31), maar in die van overmacht(art. 27).

... vs. gewaarborgd loon ziekte (daarna)

U kunt trachten te weerleggen. Blijft de werknemer ook na de dag van de mislukte werkhervatting afwezig, dan is de regeling van gewaarborgd dagloon niet meer van toepassing, maar zitten we terug in de context van ziekte (art. 31) . Dit betekent dat u voor die dag niet alleen een attest kunt eisen, maar ook (opnieuw) een controle kunt sturen om gewaarborgd loon voor ziekte te vermijden.

Tip. Een nieuwe controle zal pakweg weer € 50 à € 100 kosten, een dag ziekte kost in principe meer. Het komt er dus op aan om in te schatten hoe echt het ‘hervallen’ was. Bespreek de concrete situatie eventueel eerst met de controlearts.

Voor de dag van een poging tot werkhervatting van een paar uur kunt u wel een attest vragen maar geen controlearts sturen, omdat de regeling van gewaarborgd dagloon van toepassing is. Voor de dag erna kunt u eventueel wél opnieuw een controle sturen om aan het gewaarborgd loon voor ziekte te ontsnappen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878