VENNOOTSCHAP - CONFLICTSITUATIES - 06.02.2019

Hoeveel aan uw ex betalen voor uw eigen vennootschap?

U bent gehuwd onder bv. het wettelijk stelsel, maar uw vennootschap behoort tot uw eigen vermogen. Toch riskeert u bij echtscheiding een vergoeding aan uw ex-partner te moeten betalen voor uw vennootschap. Wanneer is dat het geval?

Vennootschap in uw eigen vermogen

Gemeenschapsstelsel. Heeft u geen huwelijkscontract, dan bent u onder het wettelijk stelsel gehuwd, het meestvoorkomend zgn. gemeenschapsstelsel. Er zijn dan drie vermogens: het gemeenschappelijk vermogen, uw eigen vermogen en het eigen vermogen van uw partner. Alles wat u tijdens uw huwelijk verwerft, behoort tot de gemeenschap, behalve wat u via erfenis of schenking verkrijgt. Dat blijft eigen. Ook wat u vóór uw huwelijk al had, behoort tot uw eigen vermogen. Inkomsten uit het eigen vermogen behoren echter tot het gemeenschappelijk vermogen.

Vennootschap = eigen vermogen. Dat is het geval indien u de aandelen reeds vóór uw huwelijk bezat of ze tijdens uw huwelijk geërfd of via een schenking van bv. uw vader gekregen heeft. Bij een echtscheiding zal uw vennootschap dan ook van u blijven. Uw (ex-)partner zal m.a.w. niet de helft van (de waarde van) de aandelen kunnen opeisen. Door het nieuwe huwelijksvermogensrecht (wet van 22.07.2018) riskeert u echter soms tóch iets aan uw ex te moeten betalen. Hoe zit dat?

Nieuwe vergoedingsplicht

Vergoeding indien verarming. Betaalt u bv. werken aan een onroerend goed dat u geërfd heeft, met geld uit het gemeenschappelijk vermogen, dan wordt dat verarmd terwijl uw eigen vermogen verrijkt wordt. Bij de ontbinding van het huwelijk (bij overlijden van een van de echtgenoten of bij echtscheiding) moet dit via een vergoeding aan het verarmd vermogen gecorrigeerd worden.

Vennootschap. Zoals gezegd, komen de inkomsten van eigen goederen in het gemeenschappelijk vermogen terecht. Uw loon en de dividenden die u uit uw vennootschap opneemt, vallen er dus ook in. U zou echter kunnen overwegen om zo weinig mogelijk loon op te nemen en zoveel mogelijk geld in uw vennootschap op te potten. Daardoor zal uw vennootschap en dus ook uw eigen vermogen rijker worden ten nadele van het gemeenschappelijk vermogen. U benadeelt dan m.a.w. uw partner. Daar wil het nieuwe huwelijksvermogensrecht iets aan doen (nieuw art. 1432, lid 2 BW) .

Vergoeding. In geval van bv. een echtscheiding kan uw (ex-)partner eisen dat het gemeenschappelijk vermogen vergoed wordt voor de inkomsten die het misgelopen heeft, m.a.w. voor de inkomsten die het redelijkerwijze ontvangen zou hebben indien u uw beroep zonder vennootschap uitgeoefend zou hebben (dat is dus geen compensatie voor de totale waardevermeerdering van de aandelen!).

Hoe verdedigt u zich? U kunt aantonen dat het niet wenselijk was om u een hoger loon of dividend toe te kennen, bv. omdat uw vennootschap financiële problemen had, grote investeringen moest doen, de economie slecht draaide, u zich tegen een sterke concurrent moest verdedigen, … U moet dat wel met de nodige documenten kunnen hardmaken (uw boekhouder kan u daarbij helpen).

Tip. U kunt ook de voordelen in rekening brengen die het gemeenschappelijk vermogen dankzij uw vennootschap genoten heeft, bv. indien u samen met uw (ex-)partner gratis in een woning van de vennootschap kon wonen.

Vanaf wanneer? De nieuwe vergoedingsregeling is van toepassing op alle echtgenoten die gehuwd zijn sinds 01.09.2018, en voor diegene die voordien al gehuwd waren, maar enkel m.b.t. de sinds 01.09.2018 ‘gederfde inkomsten’.

Heeft u tijdens uw huwelijk te veel geld in uw vennootschap opgepot doordat u zichzelf weinig loon of dividenden uitgekeerd heeft, dan moet dat bij een echtscheiding in principe gecompenseerd worden. Verdedig u desgevallend door te wijzen op de financiële redenen die de beperkte uitkeringen verantwoorden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878