VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 06.02.2019

Kapitaalvermindering op rekening-courant: probleem?

U wilt het kapitaal van uw vennootschap verminderen en u wilt dat bedrag niet cash opnemen, maar als een tegoed op uw rekening-courant boeken. U heeft echter gehoord dat de fiscus dat als ‘fiscaal misbruik’ zal beschouwen. Is dat zo?

Kapitaalvermindering = ‘misbruik’?

Vroeger belastingvrij. Tot voor kort kon een kapitaalvermindering volledig belastingvrij gebeuren, voor zover ze bestond uit de terugbetaling van werkelijk gestort kapitaal. Ook indien een vennootschap veel reserves opgebouwd had en een deel daarvan in kapitaal omgezet had (zgn. incorporatie van reserves in het kapitaal), kon ze nadien nog steeds een kapitaalvermindering volledig belastingvrij op het werkelijk gestort kapitaal aanrekenen (indien dit voldoende groot was).

Tip. De regeltjes die u moet volgen bij een kapitaalvermindering, kunt u terugvinden in een vorig advies ( Tips & Advies Belastingtips voor vrije beroepen, jg. 26, nr. 7, p. 4, 27.11.2017 ).

Nu gedeeltelijk belast. In het zomerakkoord van 2017 heeft de regering beslist dat sinds 01.01.2018 elke kapitaalvermindering sowieso gedeeltelijk als een dividenduitkering belast zou worden (tegen in principe 30% rv). U zou m.a.w. de kapitaalvermindering niet langer in eerste instantie op het werkelijk gestort kapitaal kunnen aanrekenen en ze dus volledig belastingvrij laten gebeuren. Een kapitaalvermindering wordt sinds 01.01.2018 sowieso pro rata aangerekend op het kapitaal (belastingvrij) en (sommige van) de in de vennootschap aanwezige reserves (belast), zelfs als deze niet in het kapitaal geïncorporeerd zijn.

Probleem? Veel vrije beroepers hebben eind 2017 nog snel zoveel mogelijk kapitaal belastingvrij uit hun vennootschap gehaald. De fiscus heeft toen laten weten dat hij al die ‘kapitaalverminderingen in extremis’ zou controleren op ‘misbruik’ (lees: nagaan of ze enkel gebeurd zijn om een gedeeltelijke belasting als dividend te vermijden). Zeker wanneer er weinig cash in de vennootschap aanwezig was, waardoor het bedrag van de vermindering als een rc-tegoed geboekt werd, was dat voor de fiscus ‘verdacht’ en kon dat aanleiding geven tot een herkwalificatie in een dividenduitkering.

Tip. Aangezien sinds 01.01.2018 élke kapitaalvermindering gedeeltelijk als een dividenduitkering belast wordt, is dit ‘dreigement’ van de fiscus niet langer relevant indien u nu het kapitaal van uw vennootschap wilt verminderen.

Boeking op rc is geen probleem!

Omzetten in een ‘tegoed’. Dat u dat kapitaal niet effectief uit uw vennootschap haalt, maar (een deel van) het uitgekeerd bedrag omzet in een rc-tegoed, verandert niets aan de belastbaarheid van de kapitaalvermindering en is dus geen probleem. U kunt op dat tegoed dan binnen bepaalde grenzen interesten vragen aan uw vennootschap, waarop u 30% rv betaalt en die – in tegenstelling tot een dividend – bij haar aftrekbaar zijn.

Hoeveel interesten? De interesten die uw vennootschap aan u betaalt, moeten geherkwalificeerd worden in dividenden (ook 30% rv, maar bij uw vennootschap niet aftrekbaar) in de mate waarin het tegoed hoger is dan de som van de belaste reserves bij het begin van het boekjaar en het gestort kapitaal aan het eind van het boekjaar (art. 18, 4° WIB 92) . Bovendien worden interesten die hoger liggen dan de ‘marktrente’, ook geherkwalificeerd in niet-aftrekbare dividenden.

Let op! Vanaf 2020 is de marktrente gelijk aan de door de NBB bekendgemaakte MFI-rentevoet voor leningen < € 1.000.000 met variabel tarief en initiële rentebepaling tot één jaar aan niet-financiële instellingen ( http://stat.nbb.be ). Overigens kunt u ook voor 2019 deze rentevoet al toepassen.

Vóór 01.01.2018 kon de fiscus een ‘fiscaal geïnspireerde’ belastingvrije kapitaalvermindering mogelijk in een belaste dividenduitkering herkwalificeren. Sinds 01.01.2018 gebeurt dat op basis van de wet echter sowieso voor een stuk. Een boeking op rc is dan ook geen probleem.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878