VLAAMS GEWEST - PREMIES - 25.02.2019

Vlaamse premies vanaf 2019 bij renovatie woning?

Een klant koopt een woning waaraan hij nog veel moet renoveren. Hij vraagt zich af voor welke premies hij dan vanaf 2019 in aanmerking komt in het Vlaams gewest. Hoe zit dat als eigenaar/bewoner, vennootschap of verhuurder?

De nieuwe renovatiepremie

Voor woningen in Vlaams gewest. De Vlaamse regering heeft sinds 01.02.2019 (besluit van 21.12.2018) de vroegere verbeterings- en renovatiepremie samengebracht tot één overkoepelende renovatiepremie. De gerenoveerde woning moet minstens 30 jaar oud zijn.

Enkel voor particuliere eigenaars. De premie geldt enkel voor particulieren. Bedrijven, vzw’s, enz. komen dus niet in aanmerking. In de eerste plaats gaat het om de eigenaar (of eventueel de vruchtgebruiker) die zijn hoofdverblijfplaats heeft in het pand waarin de werken uitgevoerd worden. Voor bewoners is er een inkomensgrens voorzien. De premie geldt niet voor eigenaars met een hoog inkomen. Als huurder kunt u geen dergelijke premie aanvragen.

Ook als verhuurder? In principe dus niet omdat het gaat om een pand dat u zelf moet bewonen. Er is één uitzondering, nl. de verhuurders die renoveren om nadien de woning te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK). Hier is er ook geen inkomensgrens voorzien.

Hoeveel? De renovatiepremie wordt berekend per categorie van werken en bedraagt 20% of 30% (naargelang van het inkomen) van de aanvaarde kostprijs van de werken. Het gaat om ruwbouw, het dak, het buitenschrijnwerk en de technische installaties (elektrisch, sanitair en centrale verwarming). De premie is voor iedereen beperkt tot maximaal € 10.000.

Praktisch. De werken moeten voltooid zijn op het moment dat u de premie aanvraagt. Een formulier vindt u op http://www.wonenvlaanderen.be .

Vlaamse aanpassingspremie

Voor aanpassing woning 65-plusser. Deze premie richt zich specifiek op woningaanpassingen voor 65-plussers. Het geldt enkel voor 65-plussers met een beperkt inkomen die het pand zelf bewonen of voor verhuurders die verhuren via een SVK.

Ook voor de huurder. Deze premie kan ook de huurder aanvragen. Voorwaarde is dat er een huurovereenkomst is voor zijn hoofdverblijfplaats waarvan de huur meer dan drie jaar bedraagt. Een aanvraag kunt u ook doen via http://www.wonenvlaanderen.be .

Premies van netbeheerders

Premies van netbeheerders. De Vlaamse netbeheerders (Eandis en Infrax) kennen in het Vlaams gewest dezelfde premies toe om energiebesparing te stimuleren. Die premies kunt u combineren met de renovatie- of aanpassingspremie.

Deze zijn heel ruim van toepassing! De premies van de netbeheerders voor woongebouwen gelden ook wanneer u als niet-particulier, bv. als vennootschap, eigenaar bent van een woongebouw en ook indien u dit verhuurt. Voor bedrijven zijn er andere specifieke premies.

Tip.  Ook een huurder kan deze premie aanvragen, als de factuur op zijn naam staat. Daardoor kan de premie dan voordeliger zijn, want op basis van sociale criteria is de premie verhoogd.

Let op! Doet u meerdere investeringen tegelijk, dan kunt u ook een extra bonus krijgen, nl. de totaalrenovatiebonus.

Download een overzicht van de precieze premies op http://tipsenadvies-vastgoed.be/download  – code VG 23.12.04.

Als particuliere eigenaar kunt u de nieuwe renovatiepremie aanvragen indien u zelf de woning bewoont of ze verhuurt via een SVK. De aanpassingspremie geldt bij woningaanpassing voor 65-plussers. De netbeheerderspremies gelden voor alle eigenaars/vennootschappen/bewoners voor energiebesparende renovaties.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878