BTW-CONTROLE - VARIA - 07.02.2019

Waarom publiceren jullie geen E.T.-beslissingen meer?

Een abonnee merkte recentelijk op dat het al lang geleden is dat we nog een btw-beslissing met de gekende E.T.-vorm aangehaald en meegegeven hebben. Hij vroeg of die draad terug opgepikt kon worden, want dat zijn altijd leerrijke beslissingen...

De fameuze E.T.-beslissingen

Concrete duiding. Dat was kortweg inderdaad de bedoeling van zo’n Btw-beslissing en aangezien die effectief over een afgelijnd onderwerp gingen, waren die Btw-beslissingen voor de praktijk zeer bruikbaar. Ging de duiding over een algemener onderwerp, dan maakte de Btw die bekend in de vorm van een circulaire.

De E.T-vorm? Dat is een vorm van klasseren en staat voor ‘enrôlement taxe’. Dat is m.a.w. een codering om het document snel te kunnen terugvinden.

Waarom niet meer aan bod?

Alleen nog circulaires! Dat is inderdaad wat het hoofdbestuur van de Btw beslist heeft. Sinds begin 2017 worden er geen Btw-beslissingen meer genomen, maar zal elke duiding gegeven worden in de vorm van een circulaire. Het onderscheid tussen beide was allicht ook voor de Btw niet altijd even duidelijk meer...

Weegt dat meer of minder door? Dat blijft hetzelfde. Juridisch blijft dat een commentaar die uitgaat van de Btw-Administratie, niet meer of minder.

Begin 2017 reeds werd door het hoofdbestuur van de Btw beslist om geen zgn. Btw-beslissingen meer te nemen. Elke duiding of commentaar wordt sindsdien gegeven in de vorm van een circulaire. Juridisch gezien blijft de draagwijdte ervan evenwel hetzelfde en heeft een circulaire dus dezelfde waarde als een beslissing van voorheen of omgekeerd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878