WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 25.02.2019

Wat als u de woninghuur van korte duur verlengt?

Het woninghuurcontract van korte duur dat u nog sloot onder de oude federale wetgeving, loopt ten einde. U wilt het contract liever niet opzeggen. Wat zijn uw opties en zijn hier gevolgen aan verbonden voor de toepasselijke regelgeving?

Regeling in het Vlaams gewest

Wanneer gelden de nieuwe spelregels? Sinds 1 januari 2019 is het Vlaams Woninghuurdecreet in werking getreden. Deze nieuwe regelgeving is van toepassing op woninghuurovereenkomsten die getekend worden vanaf 1 januari 2019.

Dus niet voor al lopende contracten. Indien u een huurovereenkomst van korte duur gesloten heeft vóór 31 december 2018, dan blijft de oude wettelijke regeling van toepassing.

Wat als u het nog verlengt? Heeft u zo’n woninghuurcontract van korte duur dat ten einde loopt en dat u niet wilt opzeggen tegen het einde, dan heeft u als verhuurder verschillende opties. Zo kunt u uitdrukkelijk de huurovereenkomst verlengen door een nieuwe huurovereenkomst te sluiten. Het huurcontract van korte duur kan eenmaal verlengd worden, dit onder dezelfde voorwaarden als het oorspronkelijk huurcontract en in zoverre de totale duur van de oorspronkelijke en nieuwe huurovereenkomst maximaal drie jaar bedraagt.

Beter om gewoon niets te doen? Zegt u het contract niet op en verlengt u het niet, dan is het ook mogelijk dat de huurder na de einddatum van het huurcontract de woning blijft betrekken. Indien u zich hier niet tegen verzet, wordt de huurovereenkomst geacht aangegaan te zijn voor een duurtijd van negen jaar.

Geldt het Vlaams Woninghuurdecreet dan? De Vlaamse wetgever besliste dat de spelregels tussen dezelfde personen niet mogen veranderen bij lopende huurovereenkomsten. Om die reden blijft de oude, federale wetgeving in deze twee gevallen van toepassing op het contract van korte duur.

Goed om te weten. Dat is met name van belang indien uw huurder dit contract vroegtijdig wil stopzetten. Gaat het om een ouder contract, dan was er hierover geen regeling en kon u hierover vrij met uw huurder afspraken maken. In de nieuwe regeling is er daarover echter een strikte regeling voorzien.

Download een overzicht van deze verschillende opzegmogelijkheden op http://tipsenadvies-vastgoed.be/download  – code VG 23.12.07.

Is dit ook zo in de andere gewesten?

Brussel. De Brusselse Wooncode trad in werking op 1 januari 2018. Deze regelgeving is van toepassing op huurcontracten die gesloten of verlengd worden na 1 januari 2018. Indien u besluit om het huurcontract van korte duur verder te zetten met uw bestaande huurovereenkomst door een stilzwijgende of uitdrukkelijke verlenging, dan zijn de gewestelijke spelregels van toepassing. Deze nieuwe regels zijn soepeler aangezien het toegestaan is om de huurovereenkomst van korte duur meermaals te verlengen, weliswaar zonder dat de totale duur meer dan drie jaar bedraagt.

Wallonië. In Wallonië geldt hetzelfde overgangsregime. Het Waals Woninghuurdecreet trad in werking op 1 september 2018 voor huurcontracten die gesloten of verlengd worden na 1 september 2018. Bij een verlenging van een huurcontract van korte duur na 1 september 2018 zal de Waalse regelgeving van toepassing zijn. Deze regelgeving is ook soepeler in de zin dat het huurcontract van korte duur tweemaal verlengd kan worden, zonder dat de totale duur drie jaar overschrijdt.

Een huurcontract van korte duur kan uitdrukkelijk of stilzwijgend verlengd worden. In Vlaanderen blijven in beide gevallen de oude spelregels gelden. In Wallonië en Brussel geldt het omgekeerde. De nieuwe regelgeving is onmiddellijk van toepassing indien het huurcontract verlengd wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878