BTW-AFREKENING - BOETE - 07.02.2019

Wie kan uw btw-boete verminderen?

Sinds 1 januari is de fiscale bemiddelingsdienst bevoegd voor de kwijtschelding of vermindering van belastingverhogingen en boeten. Geldt dat ook voor btw-boeten of toch niet?

Het oude Regentsbesluit vervangen? Jawel! Op basis van dat besluit van 1831 was het nl. de minister van Financiën die bevoegd was om boetes en belastingverhogingen kwijt te schelden, maar dat is dus recentelijk gewijzigd. Sinds 1 januari 2019 is het nl. een specifieke cel binnen de fiscale bemiddelingsdienst, de zgn. Cel Administratieve Sancties of CAS, die deze bevoegdheden overneemt.

Ook voor btw-boetes? Neen! De CAS is nl. alleen bevoegd voor verzoeken tot kwijtschelding en/of vermindering van de belastingverhogingen en fiscale administratieve boetes in het kader van de inkomstenbelastingen, de met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen en de diverse rechten en taksen. Voor de verzoeken tot kwijtschelding en/of vermindering van btw-boeten blijft alles dus bij het oude. Daarvoor blijft de minister van Financiën of de door hem gedelegeerde ambtenaar bevoegd (art. 9 Regentsbesluit van 18.03.1831) .

Het gewijzigde boetebeleid blijft dus van kracht? Absoluut! De versoepeling van de procedure om btw-boetes te laten kwijtschelden en het feit dat er uitgegaan wordt van uw goede trouw, blijft van toepassing. De toelichting die daarover gepubliceerd werd, wordt dus niet gewijzigd (Instructie 2018/I/41 van 13.06.2018) .

Principiële volledige en automatische kwijtschelding! Dat blijft dus inderdaad het basisprincipe. Het nieuwe boetebeleid houdt in dat de opgelegde btw-boete in sommige gevallen volledig en automatisch kwijtgescholden zal worden als een aantal voorwaarden vervuld zijn.

Wat zijn die voorwaarden? De belangrijkste is zonder meer dat het moet gaan om de eerste vastgestelde overtreding van dezelfde aard in de vier jaar voorafgaand aan het tijdstip waarop de overtreding begaan is. Verder dient u te goeder trouw te zijn, maar dat wordt dus verondersteld en moet u een gemotiveerd verzoekschrift indienen om de boete te laten kwijtschelden. Vereist is ten slotte dat de overtreding geen impact heeft op de verschuldigde of terug te krijgen btw.

Let op!  Zorg ervoor dat u, alvorens het verzoekschrift in te dienen, eerst de verplichting nakomt die u vergeten was en waarvoor u die boete gekregen heeft. Zorg er ook voor dat al uw btw-aangiftes ingediend zijn.

Tip.  Wie de bevoegde dienst is om over het verzoekschrift te oordelen, vindt u terug in de beslissing waarbij de btw-boete opgelegd wordt.

Voor welke btw-boeten is dit van toepassing? Voor welbepaalde omschreven boetes, zowel voor bepaalde vaste btw-boetebedragen als voor bepaalde zgn. proportionele btw-boetes.

De fiscale bemiddelingsdienst is niet bevoegd voor het kwijtschelden van btw-boetes. Voor dat laatste blijft m.a.w. de toelichting van midden 2018 van kracht die reeds voorziet in een versoepeld boetebeleid inzake btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878