FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 15.09.2021

Een erfenis verwerpen, hoe zit dat?

Steeds meer Belgen verwerpen een erfenis en tegenwoordig zijn er dat bijna 4.000 per maand. Hoeft u dan geen enkele schuld meer te betalen? Of kan het verwerpen van een erfenis soms ook om fiscale redenen interessant zijn?

Erfenis aanvaarden of verwerpen?

Aanvaarden of verwerpen? Die keuze is aan u. U bent nl. niet verplicht om een nalatenschap te aanvaarden, zelfs niet als er meerdere erfgenamen zijn. Als u bv. samen met uw broer en zus erft, dan kunt u beslissen om te weigeren, zelfs als uw broer of zus dat niet zouden doen. Wie een nalatenschap verwerpt, wordt geacht nooit erfgenaam geweest te zijn. Men is dan ook niet meer gehouden tot het betalen van enige schuld in hoofde van de verworpen nalatenschap.

Tussenoplossing? Die is er ook, nl. in de vorm van een aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving. U moet dan niet met uw eigen vermogen instaan voor de schulden van de overledene. Is er uiteindelijk een batig saldo, dan deelt u daarin wel mee, wat niet het geval is als u gewoon verwerpt. Het nadeel van deze derde mogelijkheid is wel dat het vaak lang duurt.

Geen weg terug. Als u een keuze gemaakt heeft, is die definitief en kunt u er niet op terugkomen. Als u de nalatenschap verwerpt, kunt u geen enkel goed van de overledene nog opeisen, ook geen persoonlijke spullen met een emotionele waarde of andere aandenkens zoals foto’s.

Waarom verwerpen? Als de schulden van de nalatenschap groter zijn dan de bezittingen, dan heeft u als erfgenaam er alle belang bij om die nalatenschap te verwerpen. Dat is ook de voornaamste reden om een nalatenschap te verwerpen. Soms is er ook een emotionele reden. Wie bv. een moeilijke relatie had met zijn ouders, kan ook de nalatenschap verwerpen, ook al is die positief.

Let op!  Zelfs bij een verwerping kunt u mogelijkerwijze als onderhoudsplichtige verplicht worden om de begrafeniskosten van uw ouders te betalen.

Hoe verwerpen?

Gratis bij notaris. U kunt een erfenis eenvoudig verwerpen door naar de notaris te stappen en dat kan kosteloos. De notaris zal dus geen ereloon aanrekenen en deze kosten worden gedragen door een fonds dat door het notariaat opgericht is.

Binnen welke termijn? In principe heeft u 30 jaar de tijd om een erfenis te aanvaarden of te verwerpen, maar dat is in de praktijk niet werkbaar. Trouwens, te lang wachten met kiezen, houdt ook risico’s in omdat er uit bepaalde daden afgeleid kan worden dat u de erfenis stilzwijgend aanvaard heeft, ook al is dat niet de bedoeling. Denk bv. aan meubels die u uit de erfenis meeneemt, een schuld die u betaalt met geld van de nalatenschap, enz.

Verwerpen om fiscale redenen?

Generatiesprong. Als u een nalatenschap verwerpt, dan komen uw kinderen in de plaats. Zo is het verwerpen van een positieve nalatenschap dus ook een techniek om de goederen al rechtstreeks naar de kinderen te laten gaan (zgn. generatiesprong). Het zit dan al bij de volgende generatie en moet niet meer vererfd of geschonken worden. Let wel, die verwerping is wel een alles-of-nietsverhaal. Een stukje verwerpen zodat u een deel krijgt en de kinderen een deel, is niet mogelijk!

Bijkomend fiscaal voordeel. In Vlaanderen levert het verwerpen van de nalatenschap ook doorgaans nog een bijkomend fiscaal voordeel op. Want als u de nalatenschap verwerpt en u heeft meerdere kinderen, dan valt dat stukje nalatenschap bij elk kind opnieuw in de laagste schijven van erfbelasting, wat fiscaal voordelig is. In Brussel en Wallonië levert de verwerping dat bijkomend fiscaal voordeel nog niet op.

Een negatieve nalatenschap verwerpt u het best zo snel mogelijk zodat u niet opdraait voor de schulden. Die verwerping kan trouwens kosteloos. Een positieve nalatenschap verwerpen en alzo naar uw kinderen laten gaan, kan dan weer fiscaal gezien interessant zijn. Houd hierbij wel rekening met het feit dat dit een alles-of-nietsverhaal is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878