VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 15.09.2021

Fout in uw neergelegde jaarrekening: nu nog verbeteren?

Uw jaarrekening voor 2020 is in juli neergelegd bij de NBB maar nu uw boekhouder de vennootschapsaangifte aan het afwerken is, ontdekt hij nog een fout in die jaarrekening. Oei, wat nu? Mag hij die nu nog verbeteren en hoe zit dat fiscaal gezien?

Welke fout kan er gemaakt zijn?

Materiële vergissingen. Daarmee worden loutere schrijf- of rekenfouten bedoeld. Dat is bv. het geval wanneer er bedragen verkeerd afgerond werden, een deel van de voorraad niet geteld werd of dubbel geteld, de naam of het adres van de zaakvoerders/bestuurders verkeerd is, enz.

Strijdig met boekhoudregels. Sommige boekingen zijn in strijd met het boekhoudrecht of adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen. Een voorbeeld daarvan is dat een verkoop onder opschortende voorwaarde in de neergelegde jaarrekening reeds als een gerealiseerde verkoop geboekt is. Volgens de boekhoudregels mag dit pas gebeuren als de opschortende voorwaarde vervuld is (CBN-advies 148/6) .

Strijdig met beslissing jaarvergadering. Dat is het geval als de winstbestemming volgens de neergelegde jaarrekening niet overeenstemt met de beslissing van de jaarvergadering. Stel bv. dat u tijdens de voorbereiding van de jaarrekening met uw boekhouder afgesproken had dat u een dividend zou opnemen en hij op basis daarvan een voorlopige jaarrekening opgesteld heeft. U bent echter nadien van mening veranderd en beslist op de jaarvergadering om de winst volledig te reserveren. De boekhouder legt echter per vergissing de voorlopige jaarrekening neer.

Verkeerde beslissing. U heeft een beslissing genomen, eventueel ondoordacht of lichtzinnig, die u achteraf betreurt. Het kan bv. zijn dat u op de jaarvergadering beslist heeft om alle winst van 2020 toe te voegen aan de rekening ‘overgedragen winst’. Achteraf bedenkt u dat u die winst beter naar een liquidatiereserve had laten boeken.

Mag u die fout laten verbeteren?

Hoezo, ‘mag’? Zijn er dan ook fouten die u niet mag verbeteren? Ja en neen. De NBB gaat niet moeilijk doen, laat staan dat ze gaat nakijken wat uw verbetering precies inhoudt. Zolang u € 44,30 (microschema) of € 69,60 (verkort of volledig schema) betaalt om een verbeterde jaarrekening neer te leggen, is het voor de NBB goed. De fiscus daarentegen...

Wat ‘mag’ van de fiscus? Doorgaans zal de fiscus niet snel rekening moeten houden met uw verbeterde jaarrekening. Voor een reken- en schrijffout zal de fiscus niet echt moeilijk doen, voor andere fouten doorgaans wel, hoewel hij in principe rekening moet houden met elke ‘terechte’ verbetering, dus ook als een fout tegen de boekhoudregels of inzake de winstbestemming afwijkend van de jaarvergadering rechtgezet wordt (bv. Brussel, 18.09.2013; ruling nr. 2012.365 van 06.11.2012) .

Wat kan fiscaal gezien niet? Een onterechte verbetering, lees: alles wat onder het rechtzetten van een ‘verkeerde beslissing’ kan vallen. De fiscus mag in dat geval de verbeterde jaarrekening naast zich neerleggen (bv. Gent, 24.02.2015; rb. Antwerpen, 18.02.2015) .

Let op!  Het is niet omdat de verbeterde jaarrekening neergelegd werd vóór de indiening van de aangifte vennootschapsbelasting (zodat u niet ook een verbeterde aangifte moet indienen) dat de fiscus dit niet merkt. De controleur haalt de jaarrekeningen immers af van de website van de NBB en ziet dan dat er een originele en een verbeterde jaarrekening neergelegd zijn.

Ten aanzien van de NBB mag u elk soort fout verbeteren. De fiscus moet echter alleen met de ‘terechte’ verbeteringen, zoals reken- en schrijffouten of boekingen in strijd met de boekhoudregels, rekening houden. Een verkeerde beslissing die rechtgezet wordt, bv. omdat u de winstbestemming achteraf toch nog anders verdeelt, mag hij dus vanuit fiscaal oogpunt negeren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878