BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 16.09.2021

Medische beroepen: wel btw-nummer, maar geen btw?

Vanaf 1 januari 2022 wordt de btw-vrijstelling voor medische zorg fors ingeperkt. Wat betekent dat dan concreet voor de individuele zorgverstrekker? Moeten zij allemaal een btw-nummer aanvragen en btw rekenen?

Geen volledige btw-vrijstelling meer

Beperking van de btw-vrijstelling

Alleen als het therapeutisch is! Daar komt de nieuwe regeling kortweg inderdaad op neer. Met ingang van 1 januari 2022 zal de btw-vrijstelling voor medische zorg alleen nog maar gelden voor ingrepen en behandelingen met een therapeutisch doel. Behandelingen of prestaties die niet therapeutisch zijn, zullen dus m.a.w. onderworpen worden aan btw vanaf volgend jaar.

Wat is therapeutisch? Dat is dan natuurlijk de hamvraag. In principe zijn dat alle behandelingen die tot doel hebben om de diagnose, de behandeling, de verzorging en – voor zoveel mogelijk – de genezing van ziekten, letsels, aangeboren afwijkingen of andere gezondheidsproblemen te verwezenlijken. Dat is dus al bij al wel nog een zeer ruime omschrijving. Of elke btw-controleur dat nu op eenzelfde wijze zal interpreteren, is natuurlijk de grote onbekende...

Tip. Ook handelingen die de bescherming, het behoud of herstel van de gezondheid voor ogen hebben, vallen daaronder (HvJ, 10.09.2002, C-141/00, Kügler; HvJ, 06.11.2003, C-45/01, Dornier; HvJ, 21.03.2013, C-91/12, PFC Clinic AB) .

Wat is niet therapeutisch? Dat zijn dan, omgekeerd uiteraard, alle prestaties die niet aan de bovengenoemde omschrijving beantwoorden. Die prestaties zullen dan niet langer de btw-vrijstelling van artikel 44 W.Btw kunnen genieten (wet 11.07.2021, BS 20.07.2021) .

Concreet. Zonder volledig te kunnen zijn, worden de volgende prestaties alvast beschouwd als zijnde niet therapeutisch en bijgevolg onderworpen aan btw:

  • een arts die een medisch deskundigenrapport opstelt;
  • een tandarts die tanden bleekt;
  • een kinesitherapeut die in zijn hoedanigheid van personal coach diensten van algemene sportbegeleiding verstrekt;
  • een arts die een medisch onderzoek verricht met het oog op het verkrijgen van een levensverzekering of een attest moet afleveren om te mogen sporten bij de sportclub.

Sowieso 21% btw aan te rekenen?

Niet vrijgesteld, dus met btw? Dat is inderdaad de algemene regel. Er is echter ook nog de uitzondering van de zgn. kleine ondernemer; die kan in voorkomend geval ook toegepast worden.

Alleen bij beperkte omzet? Inderdaad, dat is dan de vereiste. Als de omzet behaald uit de niet-therapeutische prestaties de jaarlijkse drempel van € 25.000 exclusief btw niet overschrijdt, dan kan de zorgverlener een beroep doen op de vrijstelling voor kleine ondernemingen (art. 56bis W.Btw) .

Gevolg? Als er voor die regeling geopteerd wordt, moet de zorgverlener – zoals vandaag het geval is – geen btw rekenen aan zijn patiënt en kan hij evenmin de btw die hij zelf betaald heeft in aftrek brengen. Er moeten dan ook geen periodieke btw-aangiftes ingediend worden. Alles blijft dan m.a.w. een beetje zoals het vandaag is, maar hij mag uiteraard die € 25.000 niet overschrijden.

Steeds btw-nummer aan te vragen?

Ondernemingsnummer activeren

Altijd? Neen, een zorgverlener die zich tot therapeutische behandelingen zal beperken, blijft volledig vrijgesteld en moet zich dan niet als btw-plichtige registreren.

Als de drempel niet overschreden wordt? Dan wel! Verricht u niet-therapeutische handelingen, maar blijft u onder de €25.000-drempel en wenst u gebruik te maken van de kleineondernemersregeling, dan moet u zich inderdaad identificeren bij het bevoegde btw-kantoor en dus een btw-nummer aanvragen. Concreet betekent dit dat uw ondernemingsnummer geactiveerd zal worden als btw-nummer.

Vrijgesteld en toch btw-nummer? Ja, inderdaad. Ook al moet u dan als kleine ondernemer geen btw aanrekenen en geen btw-aangiftes indienen, toch is het activeren van uw btw-nummer dan verplicht. Uw ondernemingsnummer activeren als btw-nummer doet u met een zgn. formulier 604A, zijnde de aanvraag tot identificatie voor btw-doeleinden bij aanvang van een activiteit. Het formulier 604A is sinds kort wel verplicht online in te dienen. Via dat formulier kunt u in voorkomend geval ook uw keuze maken voor de toepassing van de kleineondernemersregeling.

Veiligheidshalve het best btw-nummer aanvragen?

Wie doet niet iets niet-therapeutisch? Dat is dus de cruciale vraag. Alleen als u als zorgverstrekker er 100% zeker van bent dat u enkel therapeutische handelingen verstrekt, dan is het aanvragen van een btw-nummer niet vereist. Zodra u echter één keer een niet-therapeutische prestatie verricht, is het btw-nummer wel verplicht.

Voor de veiligheid aanvragen? Hm, daar zit de Btw natuurlijk niet op te wachten. In principe zal u immers pas een btw-nummer krijgen als u kunt aantonen dat u niet-therapeutische prestaties gaat verrichten. Vergeet dan wel niet om de vrijstelling als kleine ondernemer aan te vragen, anders bent u wel verplicht om btw-aangiftes in te dienen.

Nog veel onduidelijkheid. Er zijn nog heel wat prestaties waarover discussie en twijfel kan bestaan of ze al dan niet een therapeutisch karakter hebben. Dat moet de Btw nog verder verduidelijken, samen met de gezondheidssector. Heeft u als zorgverlener vanaf 2022 een btw-nummer, dan komt u dus niet meteen voor verrassingen te staan.

Wie slechts beperkte niet-therapeutische prestaties verricht, moet vanaf 2022 wel een btw-nummer aanvragen, maar kan meteen de vrijstelling als kleine ondernemer aanvragen. Er verandert dan in feite niets ten opzichte van vandaag.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878