AANSPRAKELIJKHEID - WERKGEVER - 07.09.2021

Wachten op de echtscheiding met het betalen van de bonus?

Uw werknemer vraagt u om zijn bonus wat later uit te betalen omdat hij uit de echt gaat scheiden. Waarom en in welke gevallen kan dat voor de werknemer van belang zijn? Gaat u als werkgever dan strikt genomen in de fout als u daar op in zou gaan?

Wanneer van belang?

Bonus valt in de ‘gemeenschap’. Als een werknemer gehuwd is zonder huwelijkscontract of met een contract waarbij deze koos voor het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten), dan vallen de beroepsinkomsten (bv. het loon) in het gemeenschappelijk vermogen.

Nog te delen met ex-partner. Hetzelfde geldt voor de bonus waarop uw werknemer eventueel aanspraak kan maken. Ook dat geld komt dan in het gemeenschappelijk vermogen terecht en zal uw werknemer dan uiteindelijk moeten delen met zijn of haar echtgeno(o)t(e).

Goed om te weten. Is de werknemer gehuwd in een stelsel van volledige scheiding van goederen, dan geldt een andere regeling. Daar houdt elke echtgenoot de inkomsten die hij haalt uit zijn beroepsactiviteit in zijn eigen vermogen.

Wanneer wordt dat gesplitst? Vanaf het moment dat uw werknemer (of zijn partner) een echtscheidingsprocedure start, geldt de regel dat de bonus in het gemeenschappelijk vermogen valt niet meer. Vanaf dat moment houdt elke echtgenoot zijn eigen inkomsten.

Concreet. De datum is die van de dagvaarding in echtscheiding of van de neerlegging van het verzoekschrift in echtscheiding. De datum staat op de dagvaarding of blijkt uit de stempel die de rechtbank zet op het verzoekschrift.

Anders bij een EOT. Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT) ligt dat anders. In de EOT-akte staan dan namelijk de afspraken die men maakt en dus ook wanneer de inkomsten gesplitst worden. Gaat de EOT niet door, dan zal uiteindelijk alsnog de datum van de dagvaarding of het verzoekschrift in principe bepalend zijn.

Let op!  De echtgeno(o)t(e) zou natuurlijk wel kunnen zeggen dat de bonus (zelfs als die betaald is na het begin van de echtscheiding) betrekking heeft op prestaties van tijdens het samenleven en dus alsnog gemeenschappelijk is. Meestal gebeurt dat echter niet en is de datum van de echtscheidingsprocedure bepalend.

Gaat u als werkgever niet in de fout?

Op zich kan het geen kwaad. Als uw werknemer u de vraag stelt om zijn bonus later te betalen, lijkt daar op het eerste gezicht weinig op tegen te zijn. U doet uw werknemer daar bovendien ook nog eens een plezier mee en het kost u niets. Ook de bedrijfsvoorheffing en de RSZ moet u maar betalen op het moment van de effectieve uitbetaling.

Zorg er wel voor dat u kunt bewijzen dat hij het vroeg. Meer bepaald vraagt u vooreerst het best aan uw werknemer om zijn vraag om de bonus later uit te betalen op papier of in een e-mail te zetten. U vermijdt op die manier dat uw werknemer later komt beweren dat u te laat was met de betaling (zo bv. als er normaal gezien een vaste periode is waarin de bonus uitbetaald wordt) en dat uw werknemer uiteindelijk interesten van u komt vragen.

En dat u niet liegt, lees: fraude pleegt. Vraagt uw werknemer u bv. op papier te zetten dat de bonus betrekking heeft op prestaties die hij leverde sinds het begin van de echtscheiding maar hebben die in werkelijkheid betrekking op een periode voordien, dan kunt u daar uiteraard niet op ingaan.

Als er geen EOT is, is het de datum van de neerlegging van het verzoekschrift of de datum van de dagvaarding van de echtscheiding die bepaalt of de inkomsten gemeenschappelijk of privé zijn. Als een werknemer die gaat scheiden vraagt om zijn bonus iets later uit te betalen, dan is daar op zich niets op tegen zolang u geen foute verklaringen doet. Zorg er wel voor dat u kunt bewijzen dat de werknemer u dit vroeg.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878