WEBDIENSTEN & software - VARIA - 04.04.2023

Bespaar geld op uw online abonnementen

Meer en meer betaalde internetdiensten maken gebruik van een abonnementsformule. Wat kunt u doen om de kostprijs van deze abonnementen zo laag mogelijk te houden?

Kijk uit naar kortingen

Veel online diensten kunt u eerst gratis testen voor u een abonnement neemt, meestal gedurende een beperkte tijd. Na deze proefperiode begint wel vaak automatisch een betaald abonnement te lopen. Zeg dus uw registratie zeker op voordat de proefperiode afloopt als u kosten wilt vermijden. Kijk ook of de dienst niet tijdelijk een flinke korting aanbiedt bij het afsluiten van een abonnement. Kenmerkende kortingsmomenten voor Amerikaanse diensten zijn: Black Friday (de dag na Thanksgiving Day), Cyber Monday (de eerste maandag na Black Friday) en aan het einde of het begin van het jaar. U kunt ook op zoek gaan naar kortingscodes (bijv. voor een VPN-dienst) op https://www.savings.com

Kies voor het juiste abonnement

U krijgt bijna altijd de keuze tussen een maand- of een jaarabonnement. Een jaarabonnement is meestal beduidend goedkoper, maar biedt minder flexibiliteit. Als u zeker weet dat u de dienst vaak en intensief genoeg zal gebruiken, kunt u dit beter kiezen. Sommige abonnementen laten toe dat uw account gebruikt wordt door meerdere profielen. Door uw accountgegevens te delen, kunt u uw abonnement laten gebruiken door collega’s of vrienden en kunt u afspreken om de kosten te delen. Dit gebeurt vaak bij streamingdiensten (bijv. Netflix), maar deze hebben dat natuurlijk niet graag. Om u aan de gebruiksregels te houden, kunt u dan beter een familie- of groepsabonnement nemen, dat een stuk voordeliger uitkomt dan individuele abonnementen.

Houd uw opzegmoment in de gaten

De meeste online abonnementen worden automatisch verlengd. Als u niet wilt dat het abonnementsgeld automatisch van uw rekening gaat, houd dan goed bij welke maandelijkse en jaarlijkse abonnementen u heeft en plaats hiervoor een herinnering in uw digitale agenda. Als u de dienst dan niet meer nodig blijkt te hebben, dan kunt u deze tijdig opzeggen. Bij een maandabonnement is dit minder belangrijk, want deze kunt u op korte termijn opzeggen.

Bekijk alternatieven

Ga, alvorens u een online abonnement neemt, na of er geen goedkoper of gratis alternatief bestaat. In plaats van bijv. een betaalde VPN-dienst kunt u ook kiezen voor een gratis VPN, zoals Tunnelbear ( https://www.tunnelbear.com ) of Hotspot Shield ( https://www.hotspotshield.com/free-vpn ). Vermijd ook dat u meermaals betaalt voor gelijkaardige diensten. Als u bijv. al een Office 365-abonnement heeft, dan kunt u uw smartphonefoto’s automatisch laten uploaden naar uw OneDrive en hoeft u daarvoor geen abonnement te nemen op een andere betaalde cloudopslag.

Trucje: gebruik een VPN

Sommige online diensten bieden verschillende tariefplannen voor verschillende regio’s. Zo zijn sommige Amerikaanse diensten goedkoper bij gebruik in Amerika dan in Europa. Door een VPN te gebruiken, heeft u toegang tot deze regionale tariefplannen en kunt u geld besparen op uw abonnement. Lees wel de algemene voorwaarden van de dienst om er zeker van te zijn dat u geen regels overtreedt. Bovendien zal het gebruik van de dienst ook wat trager zijn, omdat u een VPN gebruikt.

Kijk uit naar kortingen, gebruik als het kan een groepsabonnement, zet opzegmomenten van jaarabonnementen in uw agenda en check of u voldoende heeft aan gratis of goedkopere alternatieven: zo houdt u de kosten van uw online abonnementen onder controle.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878