BTW - VERPLICHTINGEN - 07.08.2023

Welke btw moet u aanrekenen op de verkopen aan Nederland?

U denkt eraan een handel op Bol.com op te zetten. U zal daarbij ook leveren aan klanten in EU-landen zoals Nederland. Moet u dan Nederlandse btw betalen? Maakt het iets uit of de goederen vanuit Nederland of België verstuurd worden? En wat met diensten?

Afstandsverkopen

Belgische btw onder drempelbedrag. Verkoopt u als Belgische btw-plichtige goederen aan een particulier buiten België, dan blijft Belgische btw verschuldigd, tenminste als u op jaarbasis de drempel niet overschrijdt van € 10.000 aan intracommunautaire afstandsverkopen. U geeft de btw op die verkopen ook gewoon aan in uw periodieke btw-aangifte.

Let op! De drempel van € 10.000 wordt beoordeeld op basis van alle intracommunautaire afstandsverkopen samen, niet per lidstaat dus.

Zelf kiezen? Tot een bedrag van € 10.000 bent u dus niet verplicht om buitenlandse btw aan te rekenen, maar u mag het wel. Kiest u daar echter vrijwillig voor, dan moet u het wel twee jaar doen.

Drempel overschreden? In dat geval zal u wel verplicht btw van de EU-lidstaat waar de goederen toekomen, moeten aanrekenen. Op de verkopen aan Nederlandse klanten is dat dan Nederlandse btw, op de verkopen aan Franse klanten, Franse btw, enz. U moet dat dan doen voor alle verdere transacties dat jaar én het jaar erna.

Eenloketsysteem of OSS

Zich dan in elk EU-lidstaat registreren voor de btw? De lokale btw van een lidstaat waar u zelf niet gevestigd bent, kan aangegeven én betaald worden via het eenloketsysteem (OSS), dat ter beschikking wordt gesteld via Intervat.

Wanneer aan te geven? De OSS-aangifte is een kwartaalaangifte en dit ongeacht het regime waarin u zichzelf bevindt voor uw Belgische btw-aangiften. Moet u dus maandelijks een btw-aangifte indienen en de Belgische btw betalen, dan blijft u dat doen voor uw verkopen in België. Voor de verkopen aan particulieren in andere lidstaten, dient u dan een keer per kwartaal de OSS-aangifte in en betaalt u die btw in een keer.

Is OSS verplicht? Neen, het is een mogelijkheid die u als Belgische btw-plichtige heeft om eenvoudig, zonder al te veel administratieve rompslomp, btw te kunnen voldoen in een andere lidstaat. U mag zich uiteraard ook in elke lidstaat afzonderlijk registreren voor btw-doeleinden en daar de btw afdragen via periodieke btw-aangiften.

Voorraad in Nederland. Houdt u een voorraad aan in Nederland en verstuurt u vanaf daar de verkochte goederen naar uw klanten in Nederland, dan bent u verplicht Nederlandse btw aan te rekenen én kunt u geen gebruik maken van het OSS-platform.

In Nederland registreren. In dat geval bent u wel verplicht om zich in Nederland te registreren voor de btw en daar periodieke btw-aangiften in te dienen.

En wat met elektronische diensten? Voor elektronische diensten geldt eenzelfde mogelijkheid als voor intracommunautaire afstandsverkopen. Verkoopt u b2c bijvoorbeeld software, e-books, abonnementen, enz., dan geldt ook hier een drempel van € 10.000. Blijven uw elektronische diensten (samen met de intracommunautaire afstandsverkopen) aan buitenlandse EU niet-btw-plichtige klanten daaronder, dan mag u Belgische btw blijven aanrekenen.

Enkel als uw intracommunautaire afstandsverkopen de drempel van € 10.000 overschrijden, moet u op verkopen aan buitenlandse EU-particulieren buitenlandse btw betalen, in principe via de OSS-aangifte. Bedient u EU-klanten met een in een ander EU-land aangehouden voorraad, dan moet u altijd buitenlandse btw betalen

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878