ONROEREND GOED - HUUR - 29.01.2024

Nieuwe voorwaarde voor huuraftrek vanaf inkomsten 2023

Wanneer u of uw vennootschap een pand of lokaal beroepsmatig gebruikt, kunt u de huur in principe als beroepskost in aftrek nemen. Een wet van 28.12.2023 voert echter een nieuwe voorwaarde in voor die aftrek. Waarover gaat dat precies?

Even opfrissen…

U bent huurder. Huurt u of uw vennootschap een pand of lokaal dat u voor uw beroep gebruikt, dan is de huur in principe een aftrekbare kost. Dat is niet enkel het geval als het onroerend goed specifiek voor beroepsgebruik ingericht is, bv. een winkelpand of kantoor. De huur van een woning kunt u immers ook in aftrek nemen als beroepskost, in de mate van het beroepsgebruik.

U bent verhuurder. Verhuurt u privé een pand of lokaal, dan is uw fiscale situatie anders wanneer de huurder het onroerend goed niet gebruikt voor zijn beroepsactiviteit dan wanneer hij dat wel doet. In het eerste geval bent u belastbaar op het geïndexeerd kadastraal inkomen (ki) × 1,4. In het tweede geval is de werkelijk ontvangen huur min een kostenforfait belastbaar. Meestal is dat een hoger bedrag dan het geïndexeerd ki × 1,4.

Nieuwe voorwaarde voor de aftrek

Waarom? De fiscus heeft vastgesteld dat verhuurders de huurinkomsten niet altijd correct aangeven, vooral in de situatie waarin de huurder een woning deels voor zijn beroepsactiviteit gebruikt. Om dat beter te kunnen controleren, voert een nieuwe wet (art. 83 e.v. wet 28.12.2023, BS 29.12.2023, ed. 2) een extra voorwaarde in voor de aftrek van huur als beroepskost.

Welke nieuwe voorwaarde? Huurt u of uw vennootschap een onroerend goed en neemt u de huur (volledig of gedeeltelijk) in aftrek als beroepskosten, dan moet u of uw vennootschap voortaan bij de belastingaangifte een bijlage voegen met identificatiegegevens van de verhuurder, het adres van het onroerend goed, het bedrag van de huur die u in het inkomstenjaar betaald of toegekend heeft, en het deel ervan dat u als beroepskosten in aftrek neemt.

Let op 1! De verplichting om die bijlage bij de aangifte te voegen, gaat al in vanaf aanslagjaar 2024 (inkomstenjaar 2023).

Tip.  U zal de bijlage in principe ook bij de aangifte moeten voegen als de verhuurder een vennootschap of andere rechtspersoon is, maar niet als de huur op een factuur vermeld wordt.

Let op 2! De bijlage is ook verplicht als u geen huur als beroepskosten in aftrek neemt, maar een vergoeding voor vruchtgebruik, opstal of erfpacht.

Wat als u dat niet doet? Dan is de huur niet aftrekbaar! Dat is trouwens ook zo als het huurcontract kosteloos geregistreerd is. Kosteloze registratie is immers enkel mogelijk als het gehuurde goed uitsluitend als woning gebruikt zal worden. De wetgever wil dat de verhuurder er in geval van kosteloze registratie op kan vertrouwen dat hij enkel op het ki × 1,4 belast zal worden.

Gevolgen voor huurder. Het is nog belangrijker dan vroeger dat u een woning niet beroepsmatig gebruikt zonder toelating van de verhuurder. Goed om te weten is dat als het huurcontract twee huurbedragen vermeldt, één voor het woongedeelte en één voor het beroepsgedeelte, de verhuurder enkel voor het beroepsgedeelte op de werkelijke huur belast wordt.

Let op! Het contract moet wel geregistreerd zijn, en als het gaat om een gemengd contract, mag de verhuurder voorzien dat u op de volledige huur 0,2% registratierechten betaalt.

Tip.  Is er een aparte overeenkomst voor het beroepsgedeelte, dan is de registratie van de overeenkomst voor het woongedeelte gratis.

Vanaf aanslagjaar 2024 (inkomstenjaar 2023) is huur maar een aftrekbare beroepskost als u een bijlage met onder andere de identiteit van de verhuurder bij de aangifte voegt. Gebruik een woning niet beroepsmatig zonder toelating van de verhuurder. Werk met aparte prijzen of zelfs overeenkomsten voor het woon- en werkgedeelte.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878