HET KAN OOK U OVERKOMEN - 02.02.1998

Een geweldig feest

De kampioenstitel van de pingpongclub werd goed gevierd. Uw collega mocht alle dranken leveren. Alleen blijft zijn rekening nu al weken onbetaald. Wat nu ?

Op de viering van haar kampioenstitel liet een sport­club rijkelijk bier en wijn vloeien. Voor uw col­lega, de uitbater van een drankencentrale, was dat aardig meegenomen. Hij leverde alles op de voorziene plaats en het leeggoed re­cu­pe­reer­de h­ij enkel dagen later. Vervolgens werd de factuur, zoals gevraagd, verstuurd naar de pen­ningmeester. Die gaf echter, ondanks di­ver­se betalingsverzoeken, geen teken van leven. Kan uw collega nu de leden van de club per­soon­lijk aanspreken voor de betaling van de factuur ?

Verenigingen. U moet er rekening mee hou­den dat u te maken kunt krijgen met twee soor­ten verenigingen nl. de VZW’s en de fei­te­lij­ke ve­renigingen. Naargelang de aard van de ve­re­­ni­ging liggen de kaarten anders.

VZW. Een VZW heeft zgn. rechts­per­soon­lijk­heid. Wat wil dat zeggen ? Dat deze vereniging be­­staat los van haar leden en dus handelt in ei­­gen naam. Het is de vereniging die contracten af­­­sluit en daar rechten en plichten uit haalt. De in­dividuele leden van een VZW zijn dan ook niet gehouden tot betaling van de schul­den van hun vereniging. Tenzij ze zich per­soon­­lijk borg hebben gesteld of mede verant­woor­­delijk heb­ben verklaard. Indien de ping­pong­club een VZW is, kan uw col­le­ga dus niet bij de le­den te­recht om zijn geld te in­­casseren.

Tip. Als u het adres van de VZW niet kent maar wel dat van één van de leden, schrijf dan naar zijn persoonlijk adres een aangetekende brief met vermelding : VZW “X”, p.a. (per adres) en dan vervolgens het adres van het lid. In dat geval zit u ju­­ri­disch goed.

Een feitelijke vereniging daarentegen is niet meer dan een verzameling van mensen en heeft dus geen zgn. rechtspersoonlijkheid. De­ze vereniging kan dus zelf geen contracten af­slui­­ten. Enkel de leden kunnen dit. De leden van zo’n vereniging dragen dan ook persoonlijk de verantwoordelijkheid voor de nakoming van de verbintenissen aangegaan “op naam van” hun vereniging. Eventuele schulden van een fe­i­te­lijke vereniging zijn daarom verhaalbaar op het per­soonlijk vermogen van de leden. Als de ping­pong­club een feitelijke vereniging is, kan uw collega dus in theorie zonder veel pro­ble­men zijn centen recupereren bij de leden. Hij kan zelfs één lid voor het geheel aanspreken. Maar dat zal doorgaans in de praktijk niet van een leien dak­je lo­pen, omdat ze de rekening zul­len door­schui­­ven van de voorzitter via de se­cre­taris naar de pen­ning­meester en terug.

De oplossing. Als een vereniging, ongeacht of het een VZW of een feitelijke vereniging is, u con­­tacteert voor een bestelling of een levering, maakt u best een geschreven document. U ver­meldt niet alleen de naam van de vereniging maar tevens de naam van de contactpersoon. Ach­ter zijn naam en adres ver­­meldt u bo­ven­dien dat deze persoon zich so­li­­dair ver­ant­woor­delijk verklaart voor de ver­en­i­ging voor wie hij op­treedt. Blijft achteraf de re­k­ening op naam van de vereniging on­be­taald, dan kunt u zich zon­der meer tot deze per­soon wenden. Niet u maar hij moet dan maar zien dat hij zijn geld re­cupereert bij de vereniging.

Wilt u voorkomen dat de rekening van een vereniging onbetaald blijft, laat dan de persoon die alles bij u komt bespreken zich solidair verantwoordelijk stel­len voor zijn vereniging.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878