PRIVé - 14.04.2003

Als u zich “engageert”

In welke mate kunt u als actief lid van een vereniging of club aansprakelijk wor­den gesteld als er iets gebeurt ? Kunt u zich hiertegen indekken ?

Een rechtzaak...

Een arts is schatbewaarder van een ten­nisclub. De club organiseerde een groot banket waar­op alle le­den en partners waren uitgenodigd. De arts huur­de een zaal (€ 1 000), tekende een con­tract met een trai­teur (€ 4 000) en contacteerde een diskjockey voor de muziek (€ 500). Na het ban­ket bleek er even­wel het een en het ander mis­ge­lo­pen te zijn. Zo waren de bijdragen van de leden on­vol­doende om alle kosten van de traiteur te be­ta­len. Bo­vendien was er schade toegebracht aan de zaal zo­dat de verhuurder een zware scha­de­ver­goe­ding eis­te.

De rechter. De zaak kwam voor de rechter (Gent d.d. 18.03.1992) en deze stelde de schatbewaarder per­soonlijk aansprakelijk voor de geleden schade van de traiteur en van de verhuurder van de zaal. De ten­nisclub was immers een feitelijke ve­re­ni­ging (had dus geen rechtspersoonlijkheid) en de arts was “zijn boekje te buiten gegaan”.

Wat moet u nu onthouden ?

Feitelijke vereniging. Het is gevaarlijk om ver­ant­woordelijkheid op te nemen in een club of in een ve­re­ni­ging die de vorm aanneemt van een fei­te­lij­ke ve­re­niging. Dit is sowieso het geval wanneer uw club geen VZW of andere rechtsvorm is. De club of ve­re­ni­ging heeft dan immers geen rechts­per­soon­­lijk­heid. U bent dan persoonlijk aansprakelijk voor bv. de factuur van de traiteur die u als schat­be­­waar­der getekend heeft.

Tip. U beperkt deze persoonlijke aan­spra­ke­lijk­heid door alle contracten mee te laten tekenen door de leden van de raad van bestuur van de fei­te­lij­ke ve­reniging. Praktisch volstaat een ge­schre­ven vol­macht, ondertekend door de leden van de raad van be­stuur die u de bevoegdheid geeft om con­tracten te sluiten “in naam van” de feitelijke ve­re­niging.

VZW. Anders is het wanneer uw vereniging de vorm aanneemt van een VZW. Door de rechts­per­soon­lijkheid neemt de VZW alle juridische ver­ant­woor­de­lijkheid op zich. Deze rechtspersoonlijkheid be­schermt u ook tegen mogelijke schadeclaims van der­den op uw persoonlijke vermogen.

Let op ! Respecteer altijd de statuten van de VZW en de bevoegdheden die u daarin zijn gegeven. Als u bv. als schatbewaarder van de VZW slechts € 5 000 mag uitgeven en u geeft € 10 000 uit, dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor het verschil.

Ongevallen. Of u nu lid bent van een feitelijke ver­­e­niging, dan wel van een VZW, u moet altijd op­pas­sen voor ongevallen. Stel dat uw club een bar­be­cue or­ga­ni­seert waarbij u instaat voor het bak­ken van het vlees. Door een kleine onoplettendheid van uwentwege loopt een kind tegen het bar­be­cue­stel en verbrandt het zich in de derde graad. Indien uw fout (gebrek aan toezicht) vaststaat bent u zo­wel strafrechtelijk (onvrijwillige slagen en ver­won­din­­gen) als burgerrechtelijk (vergoeding voor hos­pi­­ta­­lisatie en genezing) aansprakelijk.

Tip. Zowel een feitelijke vereniging als een VZW slui­ten best een verzekering “burgerlijke aan­spra­ke­­lijk­heid” af wanneer zij een belangrijke activiteit or­ga­niseren. Een dergelijke polis vergoedt de scha­de ver­oorzaakt aan derden voor wie de VZW of de ve­re­ni­ging aansprakelijk is. Er zijn polissen op de markt die bv. ook een brandverzekering inhouden voor occasioneel gehuurde lokalen door de ve­re­ni­ging. Kies voor een jaarpolis als uw vereniging meer­dere evenementen per jaar organiseert. Een der­ge­lijke jaarpolis vindt u al voor een jaarpremie van € 125.

Neem niet zomaar verantwoordelijkheid op in een feitelijke vereniging. Bij een VZW loopt u minder het risico persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld, als u binnen de perken van uw mandaat handelt. Zowel een feitelijke ve­re­niging als een VZW nemen best een verzekering “burgerlijke aansprakelijkheid”.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878