STANDPUNT RECHTER - 22.11.2004

De “vuilbak” van uw vennootschap

Op het einde van een boekjaar wordt er een bedrag van ± € 43 000 op het credit van de rekening-courant van de gedelegeerd bestuurder van een vennootschap geboekt. Hierdoor verkrijgt de gedelegeerd bestuurder een vordering op zijn vennootschap. De boeking gebeurde om een aantal fouten in de boekhouding m.b.t. betalingsverschillen met klan­ten en wisselkoersverschillen recht te zetten.

Standpunt Administratie

De fiscus belast het bedrag van € 43 000 als een be­zoldiging van de gedelegeerd bestuurder. De ge­de­legeerd bestuurder is het hiermee niet eens. Volgens hem gaat het om een fout van de boekhouder en was het nooit de bedoeling om een extra bezoldiging op te nemen. Bovendien heeft de boeking op de rekening-courant niets te maken met zijn activiteit van gedelegeerd bestuurder zodat hij er niet op belast kan worden.

Standpunt rechter

De rechter geeft de fiscus echter gelijk. Door de boeking op zijn rekening-courant kon de gedelegeerd bestuurder immers effectief € 43 000 uit zijn ven­nootschap opnemen. Dit vormt een voordeel voor de gedelegeerd bestuurder, dat hem bovendien toe­gekend werd omwille van zijn mandaat van ge­de­legeerd bestuurder, zodat het als bezoldiging be­last­baar is. De rechter wijst er nog op dat de gedelegeerd be­stuu­r­der de jaarrekening zelf heeft opgesteld en door de algemene vergadering heeft laten goed­keu­ren. Hij kende dus perfect de oorsprong van de re­kening-courant en hij is akkoord gegaan met de boe­king van het bedrag van € 43 000 op zijn re­ke­ning-courant.

Commentaar

Correcte uitspraak. Wordt er zonder meer een be­drag op het credit van uw rekening-courant bij­ge­schreven, dan is het duidelijk dat u een voordeel krijgt. U heeft dan immers een vordering op uw ven­nootschap die u in principe op elk moment kunt opeisen.

Belastbaar ? Dit voordeel is belastbaar als bezoldiging op voorwaardedat het wordt toegekend om­wil­le van uw hoedanigheid als zaakvoerder of be­stuurder. In principe is het aan de fiscus om dit te be­wijzen, in de praktijk wordt dit echter zeer mak­ke­lijk aanvaard in de rechtspraak. Let op ! Een boeking op het credit van uw rekening-courant volstaat om belast te worden, zelfs als het bedrag uiteindelijk niet (nooit) uitbetaald wordt.

Niet altijd. Toch is niet elke boeking op uw rekening-courant belastbaar. Zo is het bv. mogelijk dat uw vennootschap u een (niet-belastbare) onkosten­ver­goeding niet onmiddellijk uitbetaalt, maar op uw rekening-courant boekt.

Geleend. Hetzelfde geldt als u geld leent aan uw ven­nootschap of als u zelf een factuur van een le­ve­rancier van uw vennootschap voorlopig “voorschiet” en dit op uw rekening-courant geboekt wordt. U heeft dan wel een vordering op uw vennootschap, maar in dit geval zijn die boekingen uiteraard niet belastbaar. De bedragen die uw vennootschap u nog moet betalen, betreffen in dit ge­val immers geld dat u er in zekere zin eerst zelf “in­­ge­stoken” heeft. Let op ! Rekening houdend met de strenge rechtspraak zal u moeten kunnen aantonen dat de boekingen op uw rekening-courant geen belastbare be­­zoldigingen betreffen. Zorg dus dat er bv. een leningsovereenkomst opgemaakt wordt of zorg dat u bv. een rekeninguittreksel heeft waaruit blijkt dat u een leverancier zelf betaald heeft.

Abonnees kunnen de integrale tekst van dit vonnis verkrijgen via het DocumentArchief op http://belastingen.indicator.be of via faxnr. 016/35 99 22 - code BT 11.03.06.

Zorg ervoor dat u de boekingen op het credit van uw rekening-courant kunt verantwoorden. Is dit niet het geval, dan kan de fiscus er immers van uitgaan dat dit om belastbare bestuurdersbezoldigingen gaat.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878