FISCAAL - 04.04.2007

Uw auto en uw nieuwe vennootschap

U overweegt om uw praktijk in te brengen in een vennootschap. Verkoopt u uw auto dan het best aan uw vennootschap of is het interessanter om hem privé te houden en de kosten door te rekenen? Wat is er daarbij van belang?

U verkoopt uw auto

U begon uw praktijk als natuurlijke persoon, maar u wilt nu verder werken in een BVBA. U heeft een auto waarvan u de kosten bv. voor 70% fiscaal inbrengt. De auto is volledig afgeschreven, maar is nog € 20.000 waard. Wat zijn de fiscale gevolgen als u de auto aan uw BVBA verkoopt?

De verkoop. U wordt privé belast op een ‘meerwaarde’ (de verkoopprijs min de boekwaarde) die beperkt wordt in functie van het beroepsgebruik (70%) en waarop ook de wettelijke beperking (75%) toegepast wordt. De belastbare meerwaarde bedraagt dus nog € 10.500 (€ 20.000 x 70% x 75%), waarop u 16,5% belastingen en gemeente­belastingen betaalt. Dit kost u dan ± € 1.800, terwijl uw BVBA u wel de verkoopprijs van € 20.000 betaalt. Dit is m.a.w. een interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen

Na de verkoop. Uw BVBA kan alle kosten aftrekken en de auto afschrijven (in principe beperkt tot 75%), maar daar staat wel tegenover dat u voor het privégebruik belast wordt op een voordeel van alle aard. Dat voordeel hangt af van de fiscale pk van de auto en wordt berekend op 5.000 km of 7.500 km (als u respectievelijk minder of meer dan 25 km van uw praktijk woont). Dit is echter nog altijd goedkoper dan de kosten zelf te moeten dragen…

Nadelen. Er zijn echter ook minpunten, zo moet er bij de verkoop aan uw BVBA opnieuw belasting op de verkeerstelling (BIV) betaald worden. Bovendien is er ook een (duur) verslag van een revisor nodig als de prijs meer bedraagt dan 10% van het kapitaal van uw BVBA. En bent u BTW-plichtig, dan moet u BTW aanrekenen op de verkoopprijs en die voor 100% doorstorten, terwijl uw BVBA maar 50% kan recupereren.

U rekent de kosten door

Kilometervergoeding. U kunt de auto ook zelf houden en de kosten doorrekenen door uw BVBA u een kilometervergoeding te laten betalen voor de beroepsmatige (!) kilometers. De fiscus aanvaardt dit als u het tarief hanteert dat de staat zelf toepast (momenteel € 0,2903/km) en als u niet meer dan 24.000 km per jaar doorrekent. Een hogere vergoeding kan, maar dat moet verantwoord worden en daarover bestaat er vaak al snel discussie.

Gevolgen. Voor uw BVBA is de vergoeding voor 82,5% aftrekbaar, terwijl u er privé niet op belast wordt. U moet nu wel alle kosten van de auto zelf betalen, waardoor dit in principe slechts interessant is voor een auto met lage gebruikskosten en een beperkte waarde waar veel beroepsmatige kilometers mee gedaan worden.

Verhuren. Als u de auto zelf houdt, kunt u hem ook verhuren aan uw BVBA. Die huur wordt ná aftrek van alle kosten bij u privé belast tegen 15% (plus gemeentebelasting). Dit kan dus een interessante manier zijn om geld uit uw BVBA te halen als u iets meer vraagt dan wat de auto u kost. Vraagt u echter te veel, dan riskeert u dat de fiscus dit toch als winst zal belasten (tegen de gewone tarieven). Volgens sommigen moet er ook BTW aangerekend worden, hoewel dat voor discussie vatbaar is. Bovendien wordt u ook nu belast op een voordeel van alle aard…

Wat doen? Vermits er talloze aspecten mee­­spelen, is een eenvoudig antwoord niet mogelijk. Meestal zal het interessanter zijn om de auto aan uw vennootschap te verkopen, zeker als de auto nog een zekere waarde heeft en er ook veel privégebruik is. Is dit niet het geval, dan kan het de moeite zijn om eens te laten becijferen of het voordeliger kan zijn om de auto privé te houden.

Gewoonlijk is het voordeliger om de auto aan uw BVBA te verkopen. Enkel als de auto een beperkte waarde heeft en u er weinig privé mee rijdt, kan het interessanter zijn om de auto te houden en de kosten door te rekenen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878