SHOPPING - 17.12.2007

Goedkoop shoppen in dollars?

Het afgelopen jaar heeft de dollar zware klappen gekregen, maar is online shoppen in de VS daardoor nu eigenlijk interessanter geworden?

1. 10% goedkoper! Veel producten zijn sowieso al goedkoper in de VS, maar nu is er ook een koersstijging: op 1 januari 2007 was € 1 gelijk aan $ 1,32, terwijl dat nu al zo’n $ 1,46 is, dit is een stijging van minstens 10%. Shoppen in Amerikaanse webwinkels wordt zo nog goed­koper: voor eenzelfde bedrag in dollars moet u nu minder euro’s neer­tellen.

2. Transportkosten. U moet echter ook rekening houden met de transportkosten: bij een aankoop aan de andere kant van de oceaan kunnen die oplopen. Grote websites zoals Amazon.com vermelden deze kosten duidelijk - geen verrassingen dus! - maar als u bv. iets via eBay koopt, is dat niet altijd het geval. Zeker voor zware aankopen kunnen de kosten erg hoog zijn: een pc van 4 kilo verschepen kost u al snel € 120.

3. Extra kosten. Ook niet te vergeten zijn de invoerrechten, de BTW, de administratiekosten en de eventuele lokale taksen (bv. de ecotaks) en accijnzen (op alcohol, sigaren, …). Die worden in principe berekend op het factuurbedrag, maar de douanediensten kunnen daarvan afwijken. Voor de berekening van de BTW wordt het factuurbedrag nog eens verhoogd met verzekerings- en vervoerskosten tot aan de ‘binnenkomst in de EU’. In de praktijk kunnen de meerkosten voor een pc van € 1.000 zo oplopen tot € 500! Tip. Voor goedkopere spullen geldt er echter een vrijstelling van deze extra kosten (ook van de BTW). De factuur mag dan niet méér bedragen dan € 22 (als u koopt in een echte webwinkel) of € 45 (via een particulier, bv. op eBay). Die vrijstelling geldt dan weer niet voor alcohol, tabak, parfum, … Meer info hierover vindt u bij de Fede­rale Overheidsdienst Financiën (http://fiscus.fgov.be/interfdanl/burgers/kopen_internet/index.htm).

4. Praktisch. Houd daarnaast ook rekening met garantieregelingen en compatibiliteit (bv. een apparaat dat werkt op 110 volt, een dvd die niet afspeelt in dvd-spelers met Europese regiocode 2, …). En dan zijn er nog de vaak lange levertermijnen: als u nu nog een eindejaarscadeau in een Amerikaanse webwinkel koopt, dan bestaat de kans dat het pas binnen een aantal weken toekomt…

Houd bij een aankoop in de VS rekening met heel wat extra kosten, zoals invoerrechten. Voor kleine bedragen geldt er echter een vrijstelling.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878