EXTRALEGAAL PENSIOEN - 07.11.2008

Een terechte zorg minder…

Zowel privé als via uw vennootschap kunt u zorgen voor een fiscaal interes­sant extralegaal pensioen. Wat doet u dan het best eerst en wat als de betaling van de premie(s) even niet goed uitkomt? Kunt u dan een jaartje overslaan?

Niet zélf, maar via uw vennootschap

Waarom? Kortweg omdat het privé te duur is. Om privé € 100 te kunnen uitgeven, moet u immers al € 250 extra loon opnemen, anders houdt u er niet eens € 100 netto aan over. U ‘­verliest’ immers al snel 60% aan belastingen en sociale lasten…

Méér met hetzelfde budget. Uw vennootschap heeft m.a.w. geen last van die 60% verlies. Betaalt zij dus rechtstreeks een premie voor u, dan gaat daar in principe niets van ver­loren én bovendien is die premie onder bepaalde voorwaarden ook nog fiscaal aftrekbaar. Het kost uw vennootschap in dat geval dus maar € 100 en geen € 250 of anders gezegd: via uw vennoot­schap kan er met hetzelfde geld (nl. € 250) veel méér ­premie gestort worden.

Premies waarvoor precies? Er zijn in feite twee soorten van extralegaal pensioen waarvoor uw vennootschap de premies kan betalen, met name de groepsverzekering en de zgn. IPT of ‘individuele pensioentoezegging’, de groepsverzekering voor één persoon, zeg maar.

Wel altijd eerst een VAPZ!

Vóór de groepsverzekering? Jawel! Het ‘vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen’ (VAPZ) is zonder meer een absolute aanrader. Dat is m.a.w. altijd het eerste waaraan u moet denken als u aan extralegale pensioenopbouw wilt doen.

Waarom? Héél eenvoudig omdat die premie die u daarvoor betaalt integraal bij u privé aftrekbaar is en dit boven op de forfaitaire kostenaftrek die u als zaak­voerder-bestuurder geniet. Hierop ‘verliest’ u dus in feite helemaal niets onderweg…

Tip 1. Dit VAPZ is perfect combineerbaar met een groepsverzekering of een IPT, zij het wel binnen bepaalde grenzen (gezien de zgn. 80%-regel).

Tip 2. Op een VAPZ-premie betaalt u geen taks van 4,4% en bij een groepsverzekering of IPT wél.

Kunt u een jaartje overslaan?

Als het even te veel wordt... Het moet allemaal financieel gezien haalbaar blijven natuurlijk. Eerst een VAPZ aangaan en het saldo van wat fiscaal aanvaardbaar is aanvullen met een groepsverzekering of een IPT, doet de rekening immers snel oplopen. En als het even niet uitkomt... ?

Overslaan mag! De premies die u betaalt voor bv. een VAPZ of een IPT zijn nl. niet juridisch afdwingbaar. Men kan u m.a.w. niet echt verplichten om de premie te betalen en dat biedt dan uiteraard mogelijkheden als het nodig is.

Let op! Het is wel mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij u rappels en zelfs een aangetekende brief stuurt om de premie te betalen, maar dat is alleen maar om hun eigen omzet te halen. Betaalt u niet, dan kunnen ze dus niet verder.

Wel met gevolgen uiteraard. Dat spreekt voor zich. De premies dienen immers om uw extra­legaal pensioen op te bouwen, dus als u een jaartje overslaat, betekent dat uiteraard ook dat er op de einddatum minder uitbetaald zal worden (dan wanneer u de premie wél betaald had).

Let op! Zit er in uw premie ook een stukje voor het ‘risico overlijden’, dan zal uw verzekeraar niet zomaar akkoord gaan als u te dikwijls ‘overslaat’.

Tip. Heeft u een VAPZ én een groepsverzekering of IPT, betaal het VAPZ dan wél als het kan. Slaat u een jaartje over, dan is dat nl. definitief verloren. Bij een groepsverzekering of IPT daarentegen kunt u dat via een ‘backservice’ later nog regulariseren.

Sluit zodra het financieel gezien kan altijd eerst privé een zgn. VAPZ af en vul dit aan via uw vennootschap met een groepsverzekering of een ‘IPT’. Het zijn allebei ‘vrije’ verzekeringen, dus u kunt een keertje overslaan als het moet, maar tracht dit vooral te vermijden voor het VAPZ. Dat kunt u nl. achteraf niet meer inhalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878