BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 07.01.2009

Uw eigen vennootschap als bank?

U heeft privé om een bepaalde reden geld nodig. U zou daarvoor naar de bank kunnen gaan, maar u zou het geld ook kunnen lenen van uw eigen BVBA. Heeft die laatste optie bepaalde voor- of nadelen? Waarop moet u letten?

Een bank blijft een bank...

Strikte voorwaarden. Daar moet uiteraard geen tekening bij gemaakt worden... Stapt u naar de bank voor een lening, dan weet u dat u dat geld (interesten) zal kosten, dat u wellicht bepaalde waarborgen zal moeten geven, dat u een strikte aflossingstabel zal moeten volgen, enz.

Uitzondering voor woonkredieten! Wilt u het geld gebruiken om uw privéwoning te kopen of te (ver)bouwen, dan geldt er inderdaad een belangrijke ‘maar’ in het voordeel van de banken. Een woonkrediet geeft, zoals allicht bekend, onder bepaalde voorwaarden immers recht op een fiscaal voordeel, maar daarvoor is het doorgaans wel vereist dat u een hypothecaire lening bent aangegaan bij een financiële instelling, een bank dus. Als u leent bij uw eigen vennootschap, dan heeft u wat dat betreft dus geen recht op een fiscaal voordeel.

Voordelig lenen bij uw BVBA?

Mag dat in feite wel? Jawel, daar is op zich weinig of niets op tegen. Wel is het enigszins van belang om niet te overdrijven omdat de bank, die een lening heeft gegeven aan uw BVBA, anders weleens moeilijk zou kunnen doen.

Ook interesten betalen? Ja en neen. Strikt gezien kan uw vennootschap u ook perfect een gratis lening geven. Op zich is daar dus m.a.w. niets mis mee, zij het wel dat de fiscus dat ziet als een zgn. belastbaar voordeel. Het is immers omdat het uw eigen vennootschap is, aldus de fiscus, dat u er gratis van kunt lenen (iemand anders zou dat niet kunnen) en dus is dat een ‘voordeel’ dat bij u privé belast moet worden.

Hoe groot is dat voordeel ‘gratis lening’? Dat wordt berekend tegen een tarief dat jaarlijks wordt vastgesteld door de fiscus. Voor inkomstenjaar 2007 gold er bv. een tarief van 10,40% voor schulden op de rekening-courant, in principe berekend op de gemiddelde openstaande schuld per maand.

Voorbeeld. U leent € 10.000 op de rekening-­courant van uw vennootschap.Betaalt u daar een heel jaar niets op terug, dan bedraagt uw voordeel ‘gratis lening’ op jaarbasis € 520 (nl. een gemiddelde stand van € 5.000 x 10,40%). Op die € 520 betaalt u dan privé belastingen en sociale bijdragen.

Moet dat op papier staan? Nee, dat mag wel, maar dat hoeft niet. U kunt dus een lenings­contract opmaken met uw eigen BVBA, maar u kunt dat geld evengoed gewoon overschrijven naar uw privé­rekening zonder meer. Dat wordt dan als een schuld (van uzelf aan uw BVBA) geboekt op uw rekening-courant (R/C) en klaar is Kees. Er komt dan geen onnodig papierwerk aan te pas.

Beperk het in de tijd als het kan. Het tarief voor de R/C-schuld is nl. vrij hoog omdat er geen termijn voorzien is voor de terugbetaling. Voor leningen met een vaste looptijd gelden er echter andere tarieven én ook een andere berekeningswijze. Is het m.a.w. uw bedoeling om de lening periodiek terug te betalen aan uw vennootschap binnen een bepaalde termijn, dan stelt u dus beter een aparte leningsovereenkomst op. Dat komt op termijn dan doorgaans voordeliger uit.

Voorbeeld. We nemen diezelfde € 10.000, maar nu met een aparte leningsovereenkomst op vijf jaar. Betaalt u geen interesten, dan moet uw belastbaar voordeel berekend worden tegen slechts 8,50%, maar wel op het openstaande kapitaal (niet op het gemiddelde). Omdat u echter effectief geld terug­betaalt, daalt uw belastbaar voordeel elk jaar.

Woonkredieten sluit u omwille van het fiscale voordeel het best af bij een bank, maar voor al de rest kunt u terecht bij uw eigen BVBA. Is het de bedoeling om periodiek geld terug te betalen, dan kan een aparte leningsovereenkomst fiscaal gezien interessanter zijn dan een opname van de rekening-courant.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878