BTW - AFTREKBAARHEID - 06.03.2009

Facturen op naam van uw vrouw, een probleem?

Bent u BTW-plichtig en wilt u de BTW op uw aankoopfacturen kunnen recupereren, dan is een correcte factuur vereist. Moet u dan alle facturen van u privé laten overzetten naar uw praktijk en moeten ze ook op úw naam staan?

Geen BTW-aftrek zonder factuur!

De factuur als basis? Absoluut. Heeft u m.a.w. voor bepaalde uitgaven geen factuur, maar bv. enkel een bonnetje of een kasticket, dan is de BTW die u daarop betaald heeft absoluut niet aftrekbaar, lees: recupereerbaar via uw BTW-aangifte. Het kunnen voorleggen van een factuur, is nl. vereist.

Tip. Heeft u regelmatig kasticketjes of bonnetjes voor kleinere bedragen waarvoor u op zich geen factuur kunt bekomen zonder extra kosten, vraag uw leverancier dan om er één keer per maand een verzamelfactuur van te maken. U kunt dan alsnog de BTW daarop recupereren.

De factuur moet ook correct zijn! Een factuur hebben, is op zich dus niet genoeg. Vereist is nl. ook dat de factuur alle verplichte vermeldingen bevat, zoals de naam, het adres en het BTW-­nummer van uzelf én van uw leverancier.

U kunt een lijst met de verplichte factuur­vermeldingen downloaden van http://­praktijkadvies.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code PA 17.13.03.

Uw uitgaven voor gemengd gebruik

U werkt ook thuis… Als vrije beroeper heeft u nooit gedaan, u zit bv. ’s avonds en/of in het weekend uw administratie bij te werken of ‘beter’ nog: u heeft uw praktijk bij u thuis gevestigd… In beide gevallen heeft u m.a.w. uitgaven die zowel privé als beroepsmatig zijn én waarvan u bijgevolg ook een deel van de BTW kunt recupereren.

De klassiekers… Uw rekeningen thuis voor ­verwarming, elektriciteit, internet, telefoon, enz. Stel dat die voor 60% beroepsmatig zijn, dan kunt u dus in principe ook 60% van de BTW recupereren die daarop slaat, maar…

Laat uw BTW-nummer erop zetten. In de praktijk gaat het dikwijls om uitgaven die u ook deed vóór u vrije beroeper werd én die dus gefactureerd werden aan u als privé­persoon. Voor de BTW-aftrek is het echter een vereiste dat uw BTW-nummer vermeld staat op die factuur!

Tip. Kijk dat na en laat het desnoods nog aan­passen voordat uw BTW-controleur erover valt...

Facturen op naam van uw vrouw?

Laten overzetten? Ja! Alleen facturen op úw naam (of van uw vennootschap) en met úw BTW-nummer geven nl. recht op de BTW-aftrek. Wordt de telefoon bij u thuis bv. gefactureerd op naam van uw vrouw, laat dit dan ook snel overzetten op uw naam (of op naam van uw vennootschap).

Ook voor investeringen zoals een auto? Ja en neen, hier is de BTW wel wat toleranter (BTW-handleiding nr. 363). Is de auto die u beroeps­matig gebruikt gefactureerd op naam van uw vrouw, dan kunt u de BTW m.a.w. toch in aftrek brengen, zij het wel voor max. 50%, maar dat is altijd zo.

Let op 1! Het moet wel gaan om investeringen die gedaan zijn nadat u vrije beroeper werd. Voor aankopen van vóór de datum waarop u BTW-plichtig werd, is de BTW-aftrek dus niet mogelijk.

Let op 2! De toegeving van de BTW spreekt enkel over ‘echtgenoten’ en niet over samenwonenden.

En de brandstof, het onderhoud, enz.? Neen, dat zijn nl. geen investeringen, maar onkosten. Hier moet u dus wel een factuur hebeen op uw naam met de vermelding van uw BTW-nummer.

Tip. Het feit dat de auto niet in­­geschreven staat op uw naam, speelt dus geen rol. Van belang is natuurlijk wel dat u kunt bewijzen dat u de auto beroepsmatig gebruikt.

Voor de BTW-aftrek is een factuur vereist op úw naam (of op die van uw vennootschap) en met úw BTW-nummer erop. Geef dat dus door aan de leveranciers van uw privé-uitgaven (verwarming, telefoon, …) die deels ook beroepsmatig zijn. Voor ‘investeringen’ op naam van uw man/vrouw is er in principe geen probleem.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878