BANK - KASKREDIET - 16.03.2009

Het Participatiefonds, uw incassobureau…

Begin maart lanceerde het Participatiefonds een nieuwe vorm van krediet onder de naam ‘Casheo’. Heeft u nog geld te goed van de overheid, dan kunt u nu op die manier sneller uw geld vastkrijgen. Wat moet u hierover weten?

Wat is het probleem?

De overheid is een slechte betaler.Daarmee vertellen we u natuurlijk niets nieuws... Heeft u een opdracht voor de overheid afgerond, dan is het in principe nl. meer dan 90 dagen wachten voor­aleer uw factuur effectief betaald wordt.

Uw andere klanten volgen dat voorbeeld. Dat is inderdaad hoe langer hoe meer het geval. Ook andere klanten permitteren het zich m.a.w. steeds vaker om uw facturen te laat te betalen.

Let op! U krijgt zo dus nergens nog snel uw geld vast, terwijl u natuurlijk wel zelf uw leveranciers en uw personeel moet blijven betalen, als u tenminste verder wilt kunnen werken...

De overheid schiet u te hulp

Een incassoservice. Het Participatiefonds werpt zich op als ‘redder in nood’. Heeft u last van het feit dat de overheid slecht betaalt, dan kunt u die facturen nu dus bezorgen aan het Participatiefonds. Het Fonds, dat trouwens zelf een overheidsinstel­ling is, zal die facturen dan in uw plaats innen.

Let op! Verwacht nu niet meteen dat het Fonds zijn zgn. collega’s onder druk zal zetten. Uw facturen zullen dus niet sneller dan anders betaald worden.

Tip. Het gaat om facturen uitgereikt aan de federale, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke overheden en zelfs aan bedrijven waarin de overheid meerderheidsaandeelhouder is (bv. Belgacom, De Post en - tot nader order - Fortis Bank).

Het Fonds schiet u geld voor. Samen met deze ‘incassoservice’ biedt het Fonds u aan om al een voorschot te betalen, nl. 80% van de over­gedragen facturen. Het is alsof ze niet zeker zijn dat de staat al uw facturen effectief zal kunnen betalen…

Een soort van kaskrediet? Daar komt het inderdaad op neer. Als u facturen overdraagt, wordt het voorschot gestort op uw gewone bank­rekening. Bij het Fonds gaat u ondertussen in het rood. Worden uw facturen uiteindelijk betaald, dan wordt uw kaskrediet terug aangezuiverd.

Tip 1. Er wordt vooraf een plafond afgesproken dat maximaal € 100.000 kan bedragen.

Tip 2. Het saldo van 20% wordt uiteraard ook terugbetaald, eens de overheid zelf uw factuur integraal betaald heeft.

U moet daar wel voor betalen! Dat klopt en dat is eigenlijk wel straf. De overheid slaat zo immers munt uit het feit dat zij zelf haar facturen niet op tijd betaalt.

Kiezen tussen de pest en de cholera? Daar komt het inderdaad op neer. Het is eender aan wie u extra krediet vraagt, het kost u altijd geld. Op dit ogenblik is het tarief echter ‘slechts’ 4,8% en daarmee is zo’n kaskrediet bij het Fonds in prin­cipe goedkoper dan bij uw gebruikelijke bankier.

Let op! Zit uw firma in een BVBA of een NV, dan wordt er wel een persoonlijke waarborg gevraagd van de zaakvoerder(s) of de bestuurder(s).

Tip 1. In de mate waarin u bij uw bank geen of geen goedkoop krediet meer krijgt, is zo’n ‘Casheo’-kaskrediet natuurlijk wel een goede oplossing.

Tip 2. Zo’n ‘Casheo’-krediet is ook een zgn. achter­gestelde lening. Daarmee loopt uw bank dus in feite minder risico als ze nadien zelf nog een bij­komend krediet wil verlenen.

Wat moet u ervoor doen? De formulieren om het ‘Casheo’-kaskrediet aan te vragen, vindt u op http://www.fonds.org Het is uw boekhouder die ze moet invullen en hij kan daarna zelf rechtstreeks de aanvraag indienen.

‘Casheo’ is een soort van kaskrediet dat u kunt sluiten bij het Participatiefonds. Tegen een relatief interessante interestvoet schiet het Fonds u zo geld voor dat u nog te goed heeft van een overheidsinstantie. Laat uw boekhouder hier dus eventueel een aanvraag voor indienen op http://www.fonds.org

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878