BANK - BELEGGEN - 13.03.2009

Uw spaargeld vanaf deze lente in winterslaap…

De klassieke spaarrekening is in België nog steeds erg in trek. Het probleem is wel dat u moeilijk zicht krijgt op de vraag bij welke bank u de beste voorwaarden geniet. Vanaf 1 april verandert dat. Wat is daarbij voor u van belang?

Waarover gaat het?

Het klassieke ‘spaarboekje’. De spaarrekening is in België een echte ‘klassieker’, niet in het minst omdat de interesten die u op zo’n rekening krijgt niet belast worden.

Let op 1! Alleen privérekeningen, m.a.w. op naam van een natuurlijke persoon, worden niet belast. Bij de spaarrekening op naam van uw zaak zit u dus sowieso wél met 15% roerende voorheffing.

Let op 2! Alleen de eerste € 1.730 aan interesten is vrijgesteld. Brengen al uw spaarrekeningen tezamen dus meer op, dan wordt u daarop toch belast. Met een interestvergoeding van 3% op een financiële ‘buffer’ van ± € 58.000 zit u privé dus aan het belastingvrije plafond.

Wat brengt het op? Dat is allerminst duidelijk. Banken goochelen immers met de basisrente, een aangroeipremie en een getrouwheidspremie. Elke bank heeft dan ook nog zijn eigen regeltjes voor elk van de drie ‘vergoedingen’. Ten slotte zijn er ook nog gewone én internetspaarrekeningen.

Let op! In tegenstelling tot wat het geval is voor kasbons en termijnrekeningen, kunnen de banken de tarieven op elk moment aanpassen. Echt zeker van uw rendement bent u dus nooit.

Tip. Op http://www.spaargids.be vindt u een overzicht van de tarieven én de kleine lettertjes.

Nieuwe regels vanaf 1 april…

Wordt het dan duidelijker? Dat in ieder geval al wel. Alleen de basisrente en de getrouwheids­premie blijven immers over. De aangroeipremie valt sowieso weg voor stortingen na 1 april.

Wordt u er echter beter van? Op het eerste gezicht wel. De getrouwheidspremie moet vanaf 1 april immers liggen tussen een kwart van de aangeboden basisrente en de helft van de wettelijke basisrente. U krijgt op dat vlak dus wellicht meer dan wat er nu gebruikelijk is op een spaar­rekening met een hoge basisrente.

De maximale basisrente wordt wel beperkt. Uw bank zal inderdaad maximaal 3% basisrente mogen aanbieden in plaats van nu 4,5%. Uw winst aan getrouwheidspremie wordt m.a.w. meteen gecompenseerd door een verlies aan basisrente.

Let op! Voor stortingen na 1 april krijgt u de getrouwheidspremie maar voor zover uw geld minstens twaalf maanden op de rekening blijft staan. Geld dat u dus maar even op een spaarrekening parkeert, brengt m.a.w. enkel nog de (verlaagde) basisrente op.

Wat met uw spaargeld van vóór 1 april?

Tarief onbekend. Dat is inderdaad het ­probleem. Hoeveel basisrente en getrouwheidspremie u na 1 april krijgt voor uw geld dat op 31 maart op uw rekening staat, is nu nog niet geweten. De tarieven die er u begin dit jaar werden meegedeeld, worden dan immers aangepast aan de ‘wettelijke’ regels en die nieuwe tarieven gelden dan ook meteen voor uw bestaande deposito’s.

Let op! Lokt men u vandaag dus met een hoge basisrente, getrouwheids- en/of aangroeipremie, dan bent u er hoegenaamd niet zeker van dat u dat tarief ook na 1 april nog zal krijgen.

Wat met de aangroeipremie? Stort u vóór 1 april op een spaarrekening mét aangroeipremie, dan levert u dat tot eind 2009 in principe wel nog iets op, vanaf 1 april namelijk tegen het dan geldende tarief van de getrouwheidspremie op die spaarrekening, tenminste voor zover u uw geld minstens zes maanden op de rekening laat staan.

Vanaf 1 april vervalt in principe de zgn. aangroeipremie en worden de basisrente en de getrouwheidspremie makkelijker vergelijkbaar tussen de verschillende banken. De tarieven zullen echter ook aangepast (lees: verlaagd) worden vanaf 1 april, dus laat u tot dan niet meer verleiden door ogenschijnlijk hoge tarieven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878