VENNOOTSCHAP - BEROEPSKOSTEN - 02.04.2009

Kan de BVBA het hele feest betalen?

Een abonnee vroeg of hij binnenkort de factuur van het communiefeest van zijn zoontje mag laten betalen door zijn BVBA. Is dat een goed idee?

Een communie- of een huwelijksfeest blijft een pure privé-aangelegenheid volgens de fiscus en de kosten ervan zijn dus niet aftrekbaar. In de rechtspraak werd er echter al meermaals geoordeeld dat een deel van de kosten wél afgetrokken kan worden voor zover u kunt aantonen (bv. aan de hand van een gastenlijst) dat dit deel betrekking heeft op zgn. beroepsrelaties. Een abonnee vroeg zich bijgevolg af of hij dan niet evengoed de volledige factuur kon laten betalen door de BVBA: “Gooit de controleur er dan een deel uit, dan komt dat op hetzelfde neer”?.

Belasten als voordeel van alle aard... Als de controleur het beroepsmatige karakter van het feest niet aanvaardt, zal hij het totale bedrag van die kosten bij u privé belasten als een ‘voordeel van alle aard’. In ­principe mag de BVBA de kosten dan wel blijven aftrekken (hoewel dit ook geweigerd kan worden), maar dit impliceert in elk geval dat u (privé) - net zoals op uw loon - niet alleen belastingen (tot 50%), maar ook sociale bijdragen moet betalen op de kosten van het feest. De rekening loopt dus iets hoger op dan men op het eerste gezicht zou denken...

... of als geheim commissieloon? Voordelen van alle aard moeten ook op de fiscale fiche vermeld worden. Voor voordelen waarvoor dat niet gebeurd is, kan de fiscus een sanctie toepassen die bestaat uit een be­lasting tegen een uitzonderlijk hoog tarief van 309%. In de regel stelt de controleur zich wel tevreden met een belasting als voordeel van alle aard of hij aanvaardt eventueel zelfs dat u de kosten gewoon terugbetaalt aan uw vennootschap, maar strikt gezien beschikt hij dus wel over de mogelijk­heid om verder te gaan dan dat. U weet dus maar nooit...

Tip. De factuur van een privéfeest die in de BVBA ‘steekt’, trekt bijna altijd de aandacht van de controleur. De factuur helemaal aftrekken in de vennootschap, is dus geen goed idee. Beperk u liever tot een deel (bv. 30% voor een huwelijks- en 10% voor een communiefeest) en vraag om opgesplitste facturen voor het beroeps- en het privégedeelte.

Privéfeesten volledig laten betalen door de BVBA en de factuur ervan aftrekken, is geen goed idee. Zijn er toch beroeps­relaties aanwezig, vraag dan om een ­ge­­­scheiden factuur.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878