SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 08.10.2009

De voordelen van uw opleidingsplan te registreren?

In PC 218 hebben de bedienden weer recht op vier opleidingsdagen in de komende twee jaar. Sinds 1 oktober jl. kunt u bij het Sociaal Fonds een opleidingsplan registreren, zoals dat heet. Hoe werkt dat en waarom zou u dat doen?

Even situeren. Het recht op vorming bestaat nu al een hele tijd in PC 218. Ook de CAO van 16 juli 2009 voorziet weer vier dagen opleiding gespreid over twee jaar. Deeltijdsen hebben recht op een pro rata daarvan. De opleidingen moeten in ­principe plaatsvinden tijdens de werkuren.

Waarom moet u registreren?

Dubbel voordeel. U moet uw bedienden opleidingen laten volgen, daar kunt u ingevolge de CAO niet buiten. Laat u ze die vier dagen niet ­volgen, dan hebben ze het recht om in plaats daarvan vier extra (betaalde) vakantiedagen te eisen... en daar heeft u al helemaal niets aan. Dan kunt u beter een kleine, extra inspanning doen - zie ­verder - door een opleidingsplan te registreren. Dat biedt immers een dubbel voordeel.

Financieel voordeel. Het registreren van een opleidingsplan geeft recht op subsidies voor de gevolgde opleidingen (door CEVORA). Als u niet registreert, krijgt u daarentegen geen subsidies (diegene die de opleiding volgt, is jonger dan 45 jaar) of minder subsidies (het is een 45-plusser).

Praktisch voordeel. Registreren biedt ook meer flexibiliteit. Het laat nl. toe om opleidingsdagen van de ene bediende over te dragen naar de andere. Zo kunt u de opleidingsdagen toekennen aan die bedienden die het volgens u nodig hebben.

Let op! Alleen als u een vakbondsafvaardiging (VA) heeft én registreert, kunt u 100% van de dagen zelf herverdelen, anders is het maar 50%.

Wat is ‘registreren’?

Geen VA. Een opleidingsplan registreren, het klinkt gewichtig, maar dat is het niet in de praktijk. Het Sociaal Fonds stelt daarvoor een model (dat noemt men een ‘suppletief opleidingsplan’) ter beschikking op zijn website - zie verder. Daarop hoeft u enkel aan te duiden in welke vakgebieden uw bedienden opleidingen zullen volgen. U hoeft nu dus nog niet te preciseren wie op welke datum welke soort van opleiding zal volgen. U moet enkel kruisjes zetten in de vakgebieden waar dat (wellicht) het geval zal zijn.

Wel een VA. Als u wel een vakbondsafvaardiging heeft, dan kunt u in samenspraak met hen een eigen opleidingsplan opmaken. Bereikt u geen akkoord (of begint u daar liever niet aan), dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van het zonet genoemde suppletieve opleidingsplan.

Hoe moet u registreren?

De vorige registratie verlengen. Als u n.a.v. de vorige CAO al een opleidingsplan heeft ge­registreerd, hoeft u dat enkel nog te verlengen. Dat kan ofwel via een gewone brief met de vermelding van uw RSZ-nummer (het liefst aangetekend ­versturen naar het Sociaal Fonds 218, Stuiversstraat 8, 1000 Brussel), ofwel volledig elektronisch via http://www.sfonds218.be

Eerste registratie. Als u voor het eerst registreert, moet u de hele procedure doorlopen. Ook dat kan elektronisch gebeuren of u kunt, indien u dat verkiest, de nodige formulieren aanvragen bij het Fonds (tel.: 02/512 93 36).

Timing. U kunt sinds 1 oktober uw opleidingsplan registreren en u heeft nog tijd tot uiterlijk 31 december 2010. Alleen als u een VA heeft en u met hen een eigen opleidingsplan overeengekomen bent, moet het al tegen uiterlijk 31 maart 2010.

Een opleidingsplan registreren levert financiële voordelen op (terugbetaling van de kosten door het Fonds) en laat toe om opleidingsdagen (gedeeltelijk) over te dragen op de werknemers die het volgens u het meest nodig hebben. Laat dat niet liggen, want het vraagt al bij al niet zoveel moeite.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878