PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 01.12.2009

Doet uw groepsverzekering het (nog) goed?

Wellicht bouwt ook u via uw vennootschap op een fiscaal gezien interessante manier een extralegaal pensioen op via een groepsverzekering (of een IPT). ­Wanneer heeft u echter een goede groepsverzekering? Hoe kunt u zelf nagaan of uw groepsverzekering momenteel goed presteert en of de kosten niet te hoog zijn? Kunt u switchen naar een andere groepsverzekering als u niet tevreden bent?

Hoe wordt u belast? De volledige uitkering (inclusief de winstdeelname) wordt bij uw pensionering onderworpen aan de zgn. solidariteitsbijdrage van maximaal 5,55%. Na aftrek daarvan wordt het opgebouwde kapitaal (de ge­storte premies en het gegarandeerde rendement) bij u privé belast tegen in principe 16,5% (plus gemeentebelastingen). Gebeurt de uitkering ten vroegste op uw 65ste én blijft u ook tot dan actief, dan is dat zelfs maar 10%. De winstdeelname wordt niet belast, maar de verzekeringsmaatschappij moet daar wel een voor haar niet-aftrekbare taks van 9,25% op betalen die volledig aan u doorgerekend wordt. In de praktijk merkt u dat echter niet vermits die taks onmiddellijk in­gehouden wordt op de jaarlijks toegekende winstdeelname.

Beperk de kosten. Boven op de premie die uw vennootschap betaalt, ­moeten er bij het betalen van de premie ook nog (fiscaal aftrekbare) ‘instap­kosten’ betaald worden aan de maatschappij. Die kosten variëren bij de meeste maatschappijen van 2,5% tot 6%. Onderhandel daar steeds over en betaal niet meer dan 3% instapkosten. Zijn er meerdere zaakvoerders en/of werknemers met een groepsverzekering, dan moet u zeker onder de 3% uitkomen. Een beperkt aantal maatschappijen rekent ook nog beheerskosten aan (bv. 0,1% per jaar). Dat zijn dan wel kleine kosten, maar ze keren elk jaar terug.

Rendement. Voordat u nagaat of uw groepsverzekering een goed rendement behaalt, moet u goed kijken welke soort groepsverzekering u precies heeft. De meest voorkomende zijn de volgende (houd er rekening mee dat het rendement heel belangrijk is voor het eindkapitaal dat u zal krijgen op uw 65ste verjaardag en dat het veel zwaarder doorweegt dan bv. de instapkosten).

Gegarandeerd rendement. De meeste IPT’s geven een gewaarborgde minimumrente van 2,5% à 3,25%, plus een bonus. Die bonus hangt af van de prestaties van het fonds. Door een combinatie van een gewaarborgde rente en een bonus behaalden de meeste groepsverzekeringen de laatste jaren een ­ge­­middeld rendement van ongeveer 4,3%. Waarschijnlijk zal het rendement voor 2009 in dezelfde lijn liggen en zelfs iets beter zijn dan dat voor 2008. Voor 2008 bedroeg het rendement 3,40%, 4,50% voor 2007, 4,41% voor 2006 en 2005, 4,10% voor 2004, 4,48% voor 2003 en 4,86% voor 2002. Gemiddeld geeft dat een rendement van 4,31%.

De dynamische formule: 0% plus een bonus. Er is geen gegarandeerd jaarlijks rendement, enkel een kapitaalgarantie. De opbrengst van uw groeps­verzekering bestaat dus volledig uit de behaalde bonus. Door geen gegarandeerd rendement te geven, kan het fonds wat meer in aandelen beleggen of m.a.w. iets meer risico nemen om een hoger rendement te behalen. Voor 2008 bedroeg het rendement 0%, 5,07% voor 2007, 5,95% voor 2006, 5,70% voor 2005, 4,40% voor 2004 en 5,40% voor 2003. Gemiddeld geeft dat 4,31%. De slechte beursprestaties in 2008 haalden het gemiddelde wel stevig naar beneden. Op lange termijn mag u ervan uitgaan dat het rendement gemiddeld 0,75% à 1% hoger zal liggen dan bij de klassieke formule en dus moet uitkomen rond de 5,2% per jaar.

Tak 21 met winstdeelname in Tak 23. Die formule is interessant voor wie mikt op een hoger rendement en daarbij een beperkt risico niet schuwt. U krijgt een gegarandeerde interest op de gestorte premies. Daarboven op wordt er jaarlijks een deelname in de winst toegekend die u belegt in een Tak 23 naar keuze. U kunt uw risico dus voor een stuk zelf bepalen. U kunt de winst nl. beleggen in bv. een dynamische Tak 23 (met 75% aandelen) of bv. in een defensieve Tak 23 (met 25% aandelen). De formule ‘0% plus een bonus’, maar ook de formule waarbij de winst in een Tak 23 gestoken wordt, is interessant als u iets meer risico wilt nemen en nog meer dan acht jaar verwijderd bent van uw vermoedelijke pen­sioenleeftijd. In vergelijking met een klassieke groepsverzekering is de kans statistisch gezien nl. groot dat u een hoger rendement zal halen op acht jaar of meer.

Overstappen? Wie niet tevreden is met de prestaties uit het verleden, kan de premies in principe stopzetten en overstappen naar een betere verzekeraar. Hoe zit het dan met uw opgebouwde reserves die al een belangrijke som ­ver­tegenwoordigen? Daarvoor moet u kijken naar uw contract. Heeft u reeds een groepsverzekering en wilt u de reserves overdragen naar een nieuwe polis, ga dan in uw polis na of vraag aan uw verzekeraar welke de kosten zijn om over te stappen. Sowieso heeft u het recht om op elk moment over te stappen, maar u moet wel rekening houden met de kosten die bedongen zijn in het contract.

De ‘instapkosten’ variëren meestal van 2,5% tot 6%. Onderhandel daar steeds over en betaal niet meer dan 3%. De formule ‘0% plus een bonus’, maar ook de ­formule waarbij de winst in een Tak 23 gestoken wordt, is interessant als u iets meer risico wilt nemen én nog meer dan acht jaar verwijderd bent van uw vermoedelijke pensioenleeftijd. Houd er rekening mee dat het rendement heel belangrijk is voor het eindkapitaal dat u zal krijgen op uw 65ste en veel zwaarder doorweegt dan bv. de instapkosten. Bij een uitkering op uw 65ste wordt de uitkering belast tegen een gunsttarief (als u ook tot dan actief blijft) zodat u netto meer overhoudt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878