WONINGHUUR - VARIA - 01.12.2009

Geen certificaat… en dan?

Onlangs kwam er in de pers dat heel wat verhuurders de regelgeving inzake het zogenaamde energieprestatiecertificaat niet naleven. Wat zijn de sancties die ze in dat geval riskeren?

Sinds 1 januari 2009 bent u als eigenaar van een woning verplicht om een energieprestatie­certificaat te hebben als u een woning, een appartement, een studio of iets dergelijks wilt verhuren. De lijst van de deskundigen bij wie u zo’n attest kunt opvragen, kunt u terugvinden op http://www.energiesparen.be

Eerst enkele tips…

Tip 1. Verhuurt u een appartement aan zee per week of per maand, dan heeft u in principe geen energieprestatiecertificaat nodig. Zolang u namelijk telkens voor minder dan twee maanden verhuurt, is een EPC niet nodig. Ook voor het ­verhuren van wooneenheden die niet autonoom kunnen functioneren, heeft u zo’n certificaat niet nodig. Bij de verhuur moet u een kopie van het EPC overhandigen aan de huurder. Het origineel kunt u zelf houden.

Tip 2. Het is dan ook aangewezen dat u in het huurcontract vermeldt dat de huurder een kopie ontvangen heeft van het huurcontract waarbij u bv. de datum van het EPC kunt opnemen in het contract.

Het EPC blijft trouwens tien jaar geldig. Dat betekent dan ook dat u niet noodzakelijk bij elke verhuring een nieuw attest hoeft aan te vragen.

U vergeet het

Wat als u als eigenaar nalaat om bij een verhuring een energieprestatiecertificaat voor te leggen aan de huurder? In dat geval heeft dat geen enkele invloed op de geldigheid van de huurovereenkomst. De huurder kan zich daarop dus niet beroepen om te stellen dat de huurovereenkomst niet geldig is.

Tip. Al evenmin kan de huurder dat aangrijpen om gemakkelijk (en bv. zonder opzegtermijn) een einde te maken aan de huurovereenkomst.

Als u geen energieprestatiecertificaat heeft, heeft dat dus geen invloed op uw relatie met de huurder. Die kan van u niets komen vragen of eisen. Tot daar is er dus geen probleem.

Een geldboete?

De risico’s situeren zich echter op een ander vlak. Meer bepaald riskeert u een administratieve geldboete te moeten betalen aan de overheid en die kan gaan van € 500 tot maar liefst… € 5.000. De controle of een verhuurder al dan niet een EPC heeft, wordt uitgevoerd door het Vlaams Energieagentschap. Daar gaat men bv. via immokranten, websites, streekkranten, enz. op zoek naar woningen die te huur staan waarbij men dan via een databank nakijkt of er voor de woning in kwestie een certificaat opgemaakt is.

Tip. Voorlopig hoeft u echter nog niet veel te vrezen. De beteugeling door de overheid blijft vooralsnog beperkt. Men gaat er namelijk tot nu toe van uit dat verhuurders te goeder trouw zijn en de verplichting nog niet echt kennen (het gaat namelijk om een nieuwe regelgeving). Wie op dit moment betrapt wordt, krijgt dus niet onmiddellijk een boete. Wel worden er sensibiliserings­campagnes aan­gekondigd, waarna er wel degelijk gecontroleerd en beteugeld zal worden.

Let op! Indien u toch een boete zou krijgen, hoeft u voor de verhuring in kwestie geen EPC meer te laten opmaken. Toch betekent dat niet dat u dan voor altijd ‘vrij’ bent van het vragen van zo’n certificaat. Indien u namelijk naderhand opnieuw zal verhuren, moet u wel over een EPC beschikken of u loopt het risico om opnieuw een boete te krijgen.

Vergeet u bij het verhuren van een woning een energieprestatiecertificaat te vragen, dan heeft dat geen invloed op de geldigheid van de huurovereenkomst. U riskeert echter wel een boete tussen de € 500 en de € 5.000. U kunt dit dus beter vermijden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878