FISCAAL - BTW - 04.12.2009

Kan uw kassa de BTW-verlaging nog volgen?

Vanaf 1 januari wordt de BTW in de horecasector verlaagd naar 12%. Hoe zit dat precies? Geldt die verlaging alleen voor restaurants? Wordt het tarief van meeneemgerechten dan verhoogd? Heeft u dringend een nieuwe kassa nodig?

Hoe zit het nu met die BTW-verlaging?

Alleen voor maaltijden 12% BTW. Dat heeft u wellicht ook al begrepen... De belofte om er 6% BTW van te maken, werd dus deels ingeslikt. Het is 12% geworden, enkel en alleen op maaltijden.

Concreet. Al uw klanten die op 31 december 2009 na middernacht afrekenen, betalen m.a.w. slechts 12% BTW voor alles wat ze bij u gegeten hebben, tenzij ze in 2009 reeds een voorschot betaald hebben...

Ook in zgn. eetcafés? Absoluut. Of u uw zaak nu een restaurant, taverne, bistro of eetcafé noemt, maakt niet uit. Alles wat u serveert aan maal­tijden, valt dus onder het verlaagd BTW-tarief.

Tip. Die 12% BTW geldt ook voor traiteur­diensten met bediening ter plaatse bij de klant.

BTW-verhoging voor meeneemgerechten? Neen, dat gelukkig niet. Kunnen uw klanten bij u frietjes, pizza’s of andere gerechten afhalen, dan geldt het ‘afhaaltarief’ van 6% nog steeds. Er is dus geen BTW-verhoging voor dit soort maaltijden.

Voor drank verandert er niets. Inderdaad! Wat de dranken betreft, blijft alles bij het oude. Bestelt uw klant in uw zaak dus bv. een pintje of een watertje, dan is de prijs inclusief 21% BTW.

Let op! Bestelt uw klant in uw frituur of pizzeria naast zijn afhaalgerecht ook nog drank, dan zit daar in principe 6% BTW in vervat voor niet-alcoholische dranken (bv. een blikje frisdrank) en 21% BTW voor alcoholische dranken (bv. een blikje bier).

Wat met uw kassa?

Heeft u een nieuwe kassa nodig? Dat zal ervan afhangen... Een nieuwe is misschien niet dadelijk nodig. Uw kassa zal echter wel ‘slim genoeg’ moeten zijn. Totnogtoe werkte uw kassa immers doorgaans met slechts één BTW-tarief. Nu wordt het dus allemaal een stuk ingewikkelder.

Splitst uw kassa alles correct op? Dat is inderdaad cruciaal om later geen problemen te krijgen met de BTW-controleur.

Concreet. Uit uw kassarapporten moet immers blijken hoeveel maaltijden (tegen 12% BTW) u geserveerd heeft en hoeveel drank (tegen 21% BTW) er in uw zaak geschonken werd. Eventueel komt daar nog de 6% BTW bij voor afhaalgerechten en ‘afgehaalde’ niet-alcoholische dranken.

Vraag tijdig uw update aan. Wellicht heeft uw kassa dus vóór Nieuwjaar op zijn minst een update nodig om te kunnen werken met het 12%-BTW-tarief op maaltijden. In veel gevallen kunt u met een paar aanwijzingen van uw kassaleverancier wel zelf uw kassa aanpassen. In het slechtste geval moet er nog iemand ter plaatse komen...

Tip. Controleer de eerste dagen van het nieuwe jaar ook een aantal keren of uw kassa effectief alles correct registreert en weergeeft in de kassa-rapporten, kwestie van snel bij te sturen als er iets fout loopt...

Investeren in een zgn. geregistreerde kassa? Dat is voorlopig nog niet nodig. Ook zonder zo’n ‘geregistreerde elektronische kassa’, die één uniek ticket creëert en voldoet aan alle andere vereisten om door de BTW erkend te worden, mag u vanaf 1 januari het 12%-BTW-tarief dus hanteren.

Let op! Zo’n kassa wordt wellicht op termijn wel de ‘standaard’. Men spreekt er immers van om zo’n kassa in 2010 wettelijk verplicht te maken in alle horecazaken die nu reeds een BTW-bonnetje moeten afleveren: restaurants dus, maar bv. ook frituren met meer dan 16 zitplaatsen.

Vanaf 1 januari 2010 geldt het verlaagd BTW-tarief van 12% voor alle maaltijden die u in uw zaak serveert. Voor drank en meeneemgerechten verandert er niets. Uw kassa moet die opsplitsing echter wel correct kunnen maken. U hoeft voor­lopig wel nog niet te investeren in een zgn. geregistreerde elektronische kassa.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878