BELEGGEN - FONDSEN - 05.01.2010

Fondsen te koop op de beurs

Beursgenoteerde fondsen worden steeds populairder door hun lage kosten. Wat is precies het verschil met andere fondsen en met trackers? Welke prestaties kunt u ervan verwachten en hoe zit het met de kosten?

Verschillende soorten fondsen

Welke verschillen? De overgrote meerderheid van de fondsen is ‘open’, u kunt m.a.w. op elk ogenblik toe- of uittreden. Dat zijn de vertrouwde beveks en sicavs. Er bestaan ook gesloten fondsen die u koopt of verkoopt, zoals u aandelen ­ver­handelt op de beurs. Vraag en aanbod op de beurs bepalen daarbij de koers van die fondsen.

Daarnaast bestaan er ook trackers, dat zijn in feite beursgenoteerde fondsen die niet actief beheerd worden, maar die passief de één of andere index volgen. Hier hebben we het echter over de beursgenoteerde fondsen die wél bestuurd worden door een fondsbeheerder die als doel heeft om een beter rendement te halen dan een index.

Let op 1! Bij zulke gesloten of ‘closed end’-fondsen ligt het aantal aandelen vast. Het is alleen mogelijk om aandelen te kopen als andere beleggers bereid zijn om aandelen te verkopen.

Let op 2! Doordat de wet van vraag en aanbod daarop van toepassing is, kan de koers afwijken van de werkelijke waarde en kunt u dus meer of minder betalen dan de intrinsieke waarde.

Kosten?

Welke? Vooreerst zijn er de instapkosten. Bij een open fonds lopen die algauw op tot 3% en bij een gesloten fonds dat u in een voldoende groot pakket koopt (bv. € 5.000) tot slechts 1,5% of zelfs minder. Zowel bij de aankoop als bij de verkoop van een beursgenoteerd fonds betaalt u bovendien een beurstaks van 0,17%. Voor kapitalisatiefondsen is dat 0,5% met een maximum van € 750, maar enkel bij de verkoop.

Beheerskosten. Ten slotte zijn er nog de beheerskosten (een vergoeding voor de fondsbeheerder die verrekend wordt in de waarde van het fonds zelf). Bij beursgenoteerde fondsen valt die soms voordeliger uit (< 1%) dan bij gewone fondsen (0,8% à 1,5%), al verschillen ze van fonds tot fonds.

Voorbeelden

Robeco. De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco biedt op Euronext o.a. Rolinco aan (ISIN-code NL0000289817), dat aandelen telt van een honderdtal bedrijven, o.a. in de sector van de ­consumptieproducten zoals Coca-Cola, Nestlé, Johnson & Johnson en Procter & Gamble.

Verder is het fonds nog gespreid over ­sectoren ­zoals financiën, farmaceutische producten en gezondheid, nieuwe technologieën, industrie, ­energie en basismaterialen. Geografisch gezien, is de portefeuille vooral belegd in Europa, Noord-Amerika en Japan. Vorig jaar steeg dat fonds al met meer dan 30%.

Rorento. Een ander fonds van Robeco is Rorento (ISIN ANN757371433), dat wereldwijd belegt in vrijwel alle types van obligaties. Vorig jaar bracht het ruim 5% op. Andere ge­sloten ­fondsen (die vooral op Euronext Amsterdam ­noteren) zijn vastgoedfondsen zoals Corio, ­VastNed Offices, Vastned Retail en Wereldhave.

Let op! Met gesloten fondsen bent u niet per se beter af dan met deelbewijzen van een open fonds. De rendementen hangen nl. nog altijd voor een groot stuk af van de kwaliteit van de fonds­beheerder. Wel werkt u met een gesloten fonds veel flexibeler, want u kunt zo’n fonds elke dag kopen of verkopen op de beurs. Daarbij kunt u ook een limietkoers instellen, wat u bij een klassiek fonds niet kunt. Ook qua kosten is het voordeliger.

Afhankelijk van de beleggingspolitiek halen beursgenoteerde fondsen gelijk­aardige rendementen als gewone beveks. Wel kunt u die fondsen gemakkelijker kopen en verkopen, met ongeveer dezelfde transactiekosten als voor aandelen. Daardoor bent u goedkoper af dan met een klassiek fonds.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878