BTW - PROCEDURE - 01.02.2010

Welke nieuwe BTW-formaliteiten gelden er voortaan?

Zoals u weet, zijn de BTW-regels voor grensoverschrijdende diensten gewijzigd. Bent u BTW-plichtig, dan is er ook het één en ander gewijzigd aan de formali­teiten die u moet vervullen. Wat is er voor u precies veranderd?

Nieuwe BTW-regels

Even opfrissen. Zoals u weet, moet er voortaan een onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds dienstprestaties aan BTW-plichtigen, de zgn. B2B-transacties (business-to-business) en anderzijds dienstprestaties aan niet-BTW-plichtigen, de zgn. B2C-transacties (business-to-consumer).

Nieuwe formaliteiten? Die zijn er wanneer u diensten verstrekt aan een buitenlandse BTW-plichtige cliënt. Verstrekt u enkel diensten aan buitenlandse cliënten die niet BTW-plichtig zijn, dan gelden deze nieuwe formaliteiten niet voor u.

B2B. Diensten aan BTW-plichtige cliënten zullen volgens de nieuwe B2B-hoofdregel geacht worden plaats te vinden in het land waarin uw cliënt gevestigd is. U rekent dan zelf geen BTW aan, maar uw cliënt moet desgevallend de buitenlandse BTW voldoen via zijn eigen BTW-aangifte. Toch moet u een aantal formaliteiten vervullen. Welke?

Factuurvermelding en BTW-aangifte

Vindt de dienst op basis van de B2B-hoofdregel plaats in het land van uw cliënt, dan moet u op uw factuur (voor uw ereloon) vermelden: “Plaats van de dienst is gesitueerd in het buitenland (bv. Nederland) - art. 44 BTW-richtlijn - BTW te voldoen door de medecontractant - art. 196 BTW-richtlijn”. Het bedrag van de factuur moet vervolgens opgenomen worden in het nieuwe rooster 44 van uw periodieke BTW-aangifte.

Intracommunautaire listing

Wat? Dat is kort gezegd een lijst van alle BTW-plichtige cliënten binnen de EU aan wie u diensten verstrekt heeft. Die lijst moet u bezorgen aan de BTW. Net zoals dat voor intracommunautaire leveringen van goederen reeds het geval is, zullen ook bepaalde dienstprestaties voortaan opgenomen moeten worden in een intracommunautaire listing (in dezelfde listing als voor de leveringen van goederen). Leveringen van goederen worden voortaan vermeld onder de code ‘L’ op de listing en dienstprestaties worden vermeld onder de code ‘S’.

Welke diensten? Niet alle dienstprestaties ­moeten op de listing vermeld worden. Enkel die diensten waarvoor uw buitenlandse cliënt effectief de buitenlandse BTW moet voldoen in zijn eigen EU-lidstaat, moeten nl. opgenomen worden.

Let op 1! Voor B2C-transacties waarbij u de dienstverrichter bent, hoeft u dus niets te doen m.b.t. die bijkomende listingverplichting.

Let op 2! Voor B2B-situaties waarbij uw cliënt buiten de EU gevestigd is, mag de transactie niet opgenomen worden in de listing.

Let op 3! Ook diensten waarvoor de verlegging geldt, maar die vrijgesteld zijn in de EU-lidstaat van uw cliënt, mogen niet opgenomen worden.

Let op 4! Is de dienst gesitueerd in een andere EU-lidstaat op basis van een ander criterium dan de B2B-hoofdregel (bv. ligging onroerend goed), dan moet er ook niets opgenomen worden in de listing.

Wanneer moet u de listing indienen?

U bent maandaangever. Bent u maand­aangever, dan moet u deze intracommunautaire op­gave voortaan ook maandelijks indienen.

U bent kwartaalaangever. Bent u kwartaalaangever, dan dient u uw intracommunautaire opgave in principe per kwartaal in. Heeft u een dergelijke omzet van meer dan € 100.000 per kwartaal, dan is een maandelijkse indiening wel verplicht.

Verstrekt u diensten aan BTW-plichtige cliënten in het buitenland, dan moet u voortaan ook een zgn. intracommunautaire listing indienen. U moet dat maandelijks of per kwartaal doen, naargelang u uw BTW-aangiftes indient per maand of per kwartaal.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878