ADVIESHOEK - BELASTINGEN - 01.03.2010

Distributie of kapitalisatie: het bos en de bomen…

Bij meer dan 95% van de aangeboden fondsen kunt u kiezen tussen het zgn. distributietype en het kapitalisatietype. Waar zitten eigenlijk precies de fiscale verschillen? Welk van beide kiest u nu het best?

Distributie en kapitalisatie

Bij de meeste beleggingsfondsen in ons land kunt u kiezen tussen distributie- en kapitalisatiefondsen. Het gaat dan om dezelfde beleggingsfondsen met hetzelfde ‘beleggingsbeleid’ en dezelfde naam.

Bij distributiefondsen worden de inkomsten uitgekeerd in de vorm van een dividend aan de aandeelhouder van het fonds. Vandaar dat men soms ook spreekt over fondsen met coupon.

Bij kapitalisatiefondsen worden de inkomsten (dividenden en interesten) automatisch herbelegd en blijven ze dus binnen het fonds. Vandaar dat men ook spreekt over fondsen zonder coupon.

Zoek de fiscale verschillen

Vroeger was het eenvoudig. Op kapitaliserende fondsen betaalde u geen roerende voorheffing en op distributiefondsen enkel op wat ze uitkeerden (de coupon). In principe bedraagt de RV 15% (behalve voor fondsen naar buitenlands recht die opgericht zijn vóór 01.01.1994, daarvoor is het 25%).

Belasting op de meerwaarde. Sinds 1 januari 2008 is er ook een belasting van 15% ingevoerd op de meerwaarde van fondsen met een Europees paspoort die voor minstens 40% beleggen in vastrentende beleggingen. Hieronder vallen bv. de fondsen die voor minstens 40% beleggen in cash en/of obligaties, bv. cashfondsen en obligatie­fondsen, maar ook de zgn. defensieve fondsen (± 75% obligaties en 25% aandelen), alsook de zgn. neutrale, gemengde fondsen (50% obligaties en 50% aan­delen). Héél veel fondsen dus...

Hier ook van toepassing? In theorie is deze RV op de meerwaarde enkel van toepassing op kapitalisatiebewijzen, maar in de praktijk vallen ook de meeste distributiefondsen eronder omdat ze (zeker het laatste jaar) ook in waarde gestegen zijn en dus een meerwaarde hebben bij verkoop. Voor alle duidelijkheid, op deze meerwaarde wordt u enkel belast wanneer u ‘verkoopt’. Kortom, wie een obligatiefonds koopt in distributievorm (dus met coupon) om die meerwaarde­belasting te ­ontwijken, zal dus bedrogen uitkomen.

Beurstaks. Nog een ander belangrijk onderscheid is dat de beurstaks van 0,5% bij verkoop enkel van toepassing is bij kapitalisatiebewijzen en niet bij distributiefondsen.

Wat moet u onthouden?

Vuistregel.Het zou ons te ver leiden om in te gaan op alle details, maar onthoud het volgende: wie fondsen koopt, doet dat meestal met een beleggings­horizon van vijf jaar of meer. In meer dan 95% van de gevallen is het fiscaal gezien ­voor­deliger om te kiezen voor kapitalisatie­fondsen. U betaalt dan wel 0,5% taks bij de uitstap, maar dat weegt niet op tegen de voordelen.

Uitzondering 1. Enkel bij fondsen die een dividend geven van minder dan 1% per jaar, is het interessanter om te kiezen voor distributie­fondsen. Het dividend voor de toekomst is vooraf niet gekend, maar uw bankier kan u op basis van het verleden een goede indicatie geven. Meestal gaat het dan om aandelenfondsen die zich toe­spitsen op bv. Zuid-Amerika of het verre Oosten.

Uitzondering 2. Belegt u het geld niet privé, maar via uw vennootschap, dan kiest u altijd beter voor distributiefondsen omdat deze beleggings­vorm geen probleem vormt voor de notionele interest­aftrek (NI) en een kapitalisatiefonds wél (de waarde daarvan moet afgetrokken worden van het bedrag waarop de NI berekend wordt).

In zowat 95% van de gevallen is het als particulier fiscaal gezien interessanter om te kiezen voor kapitalisatiebewijzen in plaats van voor distributiefondsen. Belegt u binnen uw vennootschap, kies dan echter altijd voor distributiefondsen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878