FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 10.03.2010

Zijn inkomsten uit groene stroom belastbaar?

Voor wie zonnepanelen heeft? Inderdaad, naast de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen, genieten eigenaars van zonnepanelen ook nog het voordeel van de zgn. groenestroomcertificaten. Voor elke vooraf bepaalde hoeveelheid energie die op het officiële net gezet wordt, krijgt u in het voorkomende geval immers zo’n certificaat en per stuk levert u dat € 450 of € 350 op (naargelang van de installatie­datum) van het Vlaamse gewest. Een leuk extraatje dus...

Zijn dat belastbare inkomsten? Neen! Dat heeft de minister van Financiën duidelijk geantwoord op een parlementaire vraag (parl. vr. nr. 587, Gilkinet, d.d. 15.07.2009). De inkomsten uit groenestroom­certificaten zijn niet belastbaar indien ze verworven worden door privé­personen én voor zover het gaat om installaties (lees: zonnepanelen) die uitsluitend in de privésfeer gebruikt worden.

Let op! Staan de zonnepanelen op een pand dat niet alleen privé, maar ook beroepsmatig gebruikt wordt, dan gaat de vrijstelling dus in principe niet volledig op.

En voor vennootschappen? Daarvoor geldt de vrijstelling niet! Voor vennootschappen zijn de inkomsten uit de verkoop van groenestroom­certificaten in het voorkomende geval dus gewoon belastbare inkomsten.

De opbrengsten van groenestroomcertificaten zijn privé niet belastbaar op voorwaarde dat de zonnepanelen uitsluitend gebruikt worden in de privésfeer. Voor vennootschappen geldt die vrijstelling dus niet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878