PRIVÉ - SCHENKINGSRECHTEN - 09.06.2010

Aan elkaar schenken is nu nóg voordeliger!

Sinds vorig jaar heeft de fiscus de techniek van wederzijdse ­schenkingen ­tussen echtgenoten onder bepaalde voorwaarden fiscaal gezien zeer ­aan­trekkelijk ge­­maakt. In een recente ruling heeft de fiscus zich nu iets soepeler ­opgesteld...

‘Wederzijdse’ schenking?

Wat?Het woord zegt het zelf… Dat is een schenking tussen twee personen (meestal echtgenoten) waarbij de ene partner zijn/haar (roerende) goederen schenkt aan de andere, die op zijn/haar beurt zijn/haar (roerende) goederen schenkt aan de eerste.

Waarom zou u dat doen? Om successierechten te vermijden. Bij het overlijden van één van de echtgenoten betaalt de langstlevende echtgenoot nl. successierechten op wat hij/zij op dat moment erft van de overledene. Die successierechten (die algauw oplopen tot ± 30%) kunnen (deels) vermeden worden door tijdens uw leven al roerende goederen aan elkaar te schenken (die daardoor dan niet meer in de nalatenschap vallen).

Let op! Voor onroerende goederen is deze tech­niek niet geschikt. De schenkingsrechten liggen dan nl. ongeveer even hoog als de s­uccessierechten.

Enkel mogelijk voor het ‘eigen’ vermogen. Dat is logisch, want van het gemeenschappelijke vermogen bent u slechts voor de helft eigenaar en wat niet van u is, kunt u ook niet weggeven.

Tip. U kunt dit oplossen door eerst via een notariële wijziging van uw huwelijksstelsel (een deel van) het gemeenschappelijke vermogen ‘eigen’ te maken en dat kunt u dan wél schenken.

Hoeveel schenkingsrechten betalen?

In principe op beide schenkingen. Dat zou ook logisch zijn, want er is ook sprake van twee schenkingen: één van de man aan de vrouw en één van de vrouw aan de man.

Concreet. U heeft bv. een roerend eigen ver­­mogen van € 500.000 en uw echtgeno(o)t(e) heeft een ­roerend eigen vermogen van € 200.000. Bij schenking van uw eigen roerend vermogen aan uw echt­geno(o)t(e), betaalt hij/zij er € 15.000 schenkings­rechten op (3% x € 500.000). U betaalt op uw beurt € 6.000 (3% x € 200.000) schenkings­rechten op wat u van uw echtgeno(o)t(e) g­eschonken krijgt. Samen betaalt u m.a.w. € 21.000 schenkings­rechten.

De fiscus is soepeler. Vorig jaar bevestigde de fiscus dat indien het gaat om wederzijdse schenkingen die onderling ‘voldoende afhankelijk’ zijn, er slechts de hoogste schenkingsrechten betaald moeten worden (voorafgaande beslissing nr. 900.097 van 23.06.2009). ‘Onderling afhanke­lijk’ wil zeggen dat de ene schenking niet zou plaatsvinden zonder de andere en omgekeerd.

Let op! Een wederzijdse schenking in dezelfde (notariële) akte tussen twee echtgenoten kan niet (art. 1.097 BW). U moet de samenhang m.a.w. op een andere manier aantonen. Dat kan bv. door de schenkingen in twee afzonderlijke akten te doen, maar ze toch gelijktijdig te laten gebeuren.

Concreet. De heffing van de schenkingsrechten wordt dan niet meer op elke schenking a­fzonderlijk gedaan, maar enkel op de hoogste schenking. In ons voorbeeld moeten er dus in totaal slechts € 15.000 schenkingsrechten betaald worden i.p.v. € 21.000.

Versoepeling

Vorig jaar zei de fiscus nog dat een schenking via een overschrijving tussen echtgenoten enkel kan indien de bankrekeningen zich bij verschillende banken bevinden. De Rulingcommissie aanvaardt nu echter ook dat, indien de schenking gebeurt via een bankoverschrijving, dit binnen dezelfde bank mag (voorafgaande beslissing nr. 900.469 van 20.04.2010).

Zijn de schenkingen onderling ‘voldoende afhankelijk’, dan moeten er slechts schenkingsrechten betaald worden op de hoogste schenking en niet op beide schenkingen. De fiscus aanvaardt nu ook dat - indien de schenking gebeurt via een bankoverschrijving - dit binnen dezelfde bank kan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878