KAPITAAL - INBRENG - 02.06.2010

Kiezen tussen een kapitaalverhoging of storting op RC?

U wenst uw vennootschap extra zuurstof te geven door er privé geld in te steken. U kunt dat doen door het geld te lenen aan uw vennootschap ofwel via een kapitaalverhoging. Wat is nu eigenlijk het beste en zijn er nog alternatieven?

Geld lenen aan uw vennootschap

Gemakkelijk en flexibel. Inderdaad! U stort immers gewoon het geld, bv. € 100.000 op de rekening van uw vennootschap en boekhoudkundig wordt dit verwerkt als een lening of storting via uw rekening-courant. Contractueel kunt u als zaakvoerder/bestuurder bovendien zelf de terugbetalingstermijn en de interestvoet vastleggen...

Interessante interesten. Juist ja! Op het bedrag van € 100.000 vraagt u jaarlijks bv. 7% interesten of € 7.000, waarover u slechts 15% belasting verschuldigd bent en daarmee is de kous af. Bovendien zijn die aan u betaalde interesten voor uw vennootschap aftrekbaar.

Wel opletten met herkwalificatie. Dat weet u inmiddels… Wilt u niet dat uw interesten omgezet worden in fiscaal duurdere dividenden, dan is het in deze situatie vooral belangrijk dat de geleende som geld niet hoger mag zijn dan de reserves bij het begin van het boekjaar plus het kapitaal op het einde van het boekjaar.

Kapitaalverhoging

Duurder en minder flexibel. Ja, dat in ieder geval! Voor een kapitaalverhoging moet u immers bij de notaris langsgaan en dat kost geld natuurlijk… Doordat de € 100.000 in het kapitaal van uw vennootschap terechtkomt, is het nadien ook niet meer zo gemakkelijk om dat geld terug te krijgen, tenzij via een kapitaalvermindering…

Wel hogere notionele interestaftrek. Zo is dat inderdaad! Naast het feit dat een hoger kapitaal mooi oogt naar bv. banken toe, zorgt een hoger eigen vermogen ook voor een grotere notionele interestaftrek (NI). Dat is, zoals u weet, een fictieve kostenaftrek van in principe 4,3% (aanslagjaar 2011) berekend op het eigen vermogen van uw vennootschap. Een kapitaalverhoging van € 100.000 zorgt dus voor een extra aftrek (NI) van € 4.300.

Méér dividend met behoud van tarief. Dat is dan een ander belangrijk voordeel. U kunt immers niet méér dan 13% van het gestorte kapitaal bij het begin van het boekjaar uitkeren als dividend als u het verlaagd tarief van de vennootschaps­belasting niet kwijt wilt. Door een hoger kapitaal, kunt u dus ook meer dividend opnemen zonder zich zorgen te maken over het verlaagd tarief, op voorwaarde uiteraard dat de andere voorwaarden daarvoor voldaan zijn…

Kapitaal volstorten als alternatief

Het beste van twee werelden. Daar komt het inderdaad op neer… Zijn uw aandelen nog niet volstort, dan kunt u dat doen via een simpele overschrijving met de vermelding ‘volstorting kapitaal’ en dat staat dan ook effectief gelijk met een verhoging van het effectief gestorte kapitaal. U heeft hier echter geen tussenkomst van een notaris nodig, maar geniet vervolgens wel van een hogere notionele interestaftrek en de mogelijkheid om meer dividend uit te keren, met behoud van het verlaagd tarief.

Wat dus het best kiezen? Sowieso is het het best om eerst uw aandelen te volstorten, mocht dat nog niet gebeurd zijn. Voor de rest heeft elk van beide opties zijn voor- en nadelen. Zijn de voordelen van een kapitaalverhoging voor uw vennootschap echter niet van belang, dan kunt u zich beter de kosten ervan besparen en het geld gewoon overschrijven naar uw vennootschap en daarop interesten vragen…

Is uw kapitaal nog niet volstort, doe dat dan sowieso eerst. Dit kost u niets, maar u geniet wel de voordelen van een kapitaalverhoging. Zijn die voordelen voor u niet echt belangrijk, dan kunt u de rest van het geld het best gewoon lenen aan uw vennootschap. U bespaart zo de notariskosten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878