FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 03.06.2010

Krijgt u de energieaftrek ook voor een ‘gemengd’ pand?

U investeert bv. in dubbelglas of u wilt het dak isoleren van uw pand dat u voor 60% privé gebruikt en voor 40% voor uw zaak. Geniet u voor die investering dan de (volledige) energieaftrek of zijn er interessantere pistes?

De energieaftrek

Fiscale korting.Dat kent u… Laat u energie­besparende werken uitvoeren aan uw woning, zoals bv. het plaatsen van dubbelglas of de isolatie van het dak, dan geniet u sinds enkele jaren een belastingvermindering. Die bedraagt 40% van het totale bedrag (inclusief BTW), met een maximum van € 2.770 per jaar (voor 2010) en per woning. Voor investeringen in zonne-energie krijgt u een extra aftrek van € 830.

Let op 1! Sinds dit jaar geven bij nieuwbouw enkel nog de investeringen in zonne-energie recht op de energieaftrek. Een ‘nieuwe’ woning is een woning die minder dan vijf jaar oud is op het moment van de energiebesparende werken.

Let op 2! Om de energieaftrek te genieten, moet u de werken ook effectief betaald hebben. Het is namelijk het jaar van de betaling dat bepaalt in welk jaar u de aftrek geniet.

Ook voor een gemengd pand? Geen probleem. Ook voor het plaatsen van bv. dubbele beglazing in een pand dat u bv. voor 60% privé gebruikt en voor 40% voor uw zaak, kunt u de volledige energie­aftrek van € 2.770 genieten. U kunt er echter ook voor kiezen om de uitgaven die betrekking hebben op het beroepsmatige gedeelte af te trekken als beroepskosten.

Let op! Deze uitgaven komen dan wel niet meer in aanmerking voor de energieaftrek.

Tip 1. De aftrek als beroepskosten geeft u algauw een voordeel van 60% (belastingen en sociale bijdragen), tegen slechts 40% voor de energieaftrek.

Tip 2. Doet u de energiebesparende werken uitsluitend in uw zaak, dan komen die integraal in aanmerking voor de aftrek als beroepskosten. Hoe moet u nu bepalen welke ­uitgave u recht geeft op de energieaftrek en welke op de aftrek als beroepskosten?

Hangt het af van de investering?

Welke werken? De opsplitsing die gemaakt moet worden, hangt uiteraard samen met de aard van de werken die uitgevoerd worden. De fiscus ­aanvaardt in de meeste gevallen wel de opdeling in functie van het werkelijke gebruik (40/60 in ons voorbeeld).

Dakisolatie. Hier is de opsplitsing in feite simpel omdat u in principe slechts één dak heeft. Voor de isolatie van uw dak moet u dan uw factuur opsplitsen in 60% privé (energieaftrek) en 40% beroepsmatig (aftrek als beroepskosten).

Plaatsen van dubbele beglazing. Bij ramen ligt de verdeling enigszins anders. Het zijn immers enkel de ramen die u vervangt in uw zaak die recht geven op de aftrek als beroepskosten. Voor het vervangen van het glas door superisolerende beglazing en/of het plaatsen van nieuwe raam­profielen in uw etalage loopt dat uiteraard al snel op.

Tip. Vraag aan uw aannemer dat hij de factuur duidelijk opsplitst om discussies met uw con­troleur te vermijden.

Investeringsaftrek. Energiebesparende werken in uw zaak geven u boven op de aftrek als beroepskosten in principe ook nog recht op de investeringsaftrek. Dit is een extra aftrek van 13,5% boven op de gewone aftrek als beroepskosten.

En de BTW? Bent u BTW-plichtig, dan kunt u in principe eveneens de BTW recupereren op het beroepsmatige deel van de factuur die m.a.w. betrekking heeft op de energiebesparende werken in uw zaak.

Ook voor uw gemengd pand kunt u de volledige energieaftrek genieten. U doet er echter beter aan om de investeringen die u doet aan uw zaak af te ­trekken als beroepskosten, want dat levert u meer op. Hoe u de opsplitsing moet maken, hangt af van het soort investering dat u doet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878