KORT & KRACHTIG - 02.06.2010

Uiterst interessant om te weten...

U trouwt? Vergeet uw premie niet!

Zoals voor werknemers? Inderdaad, heeft u een werknemer die huwt, dan kunt u hem of haar een zeer voordelige huwelijkspremie betalen en dat tot maar liefst € 200. U betaalt er als werkgever geen RSZ op, voor uw werknemer is het volledig belastingvrij én voor u is het in het voorkomende geval ook volledig fiscaal aftrekbaar (circ. 242/588.226 d.d. 22.09.2008).

Tip. Eenzelfde premie kan en mag betaald worden aan iemand die wettelijk (niet feitelijk!) gaat samenwonen.

Ook voor u als zaakvoerder? Jawel, dat kan perfect. Het gaat hier technisch gezien immers om een zgn. sociaal voordeel (art. 38, 11 WIB) en dat kan toegekend worden aan al wie b­ezoldigingen ontvangt als werknemer of als bedrijfsleider (art. 30, 1 en 2° WIB).

Ook als zaakvoerder/bestuurder kunt u zich door uw vennootschap in het voorkomende geval een belastingvrije huwelijkspremie laten betalen van € 200.

Een poort is ook een ‘deur’...

Fiscaal voordeel voor beveiliging? Daar slaat het inderdaad op. U weet dat de uitgaven die gedaan worden met het oog op de beveiliging van uw woning en/of de beroepslokalen recht geven op een extra fiscaal voordeel.

Welk voordeel? Kortweg, een belastingvermindering van 50% met een maximum van € 690 per jaar voor de beveiliging van een woning en een extra investeringsaftrek als het gaat over de beveiliging van de beroepslokalen.

Prikkeldraad alleen is niet genoeg! Zover was u uiteraard ook al. Het moet gaan om specifieke uitgaven zoals bv. de installatie van inbraak­werend glas, enz. (art. 49 en 63/15 KB WIB).

Nu ook voor gepantserde poorten! Gepant­serde deuren kwamen er al voor in aanmerking en sinds kort geldt hetzelfde voor poorten.

Sinds kort komen ook gepantserde poorten in aanmerking voor de belastingvermindering of de extra investeringsaftrek voor beveiligingsuitgaven.

Vrijstelling BTW-interesten, ook voor u

Te vragen aan de directeur. Heeft u om welke reden ook nalatigheidsinteresten opgelopen bij de BTW, dan kunt u inderdaad vragen aan de gewestelijke directeur om deze ‘vrij te stellen’, lees: om u die kwijt te schelden (art. 84 bis BTW-Wetboek). Dat kan in principe wel alleen in bijzondere gevallen, maar bon, daar moet de directeur dan over beslissen, dus waarom het in het voorkomende geval niet proberen... ?

Niet voor venootschappen? Dat was onlangs alleszins het oordeel van een gewestelijke directeur-BTW. Zo’n vrijstelling van interesten heeft immers een sociaal doel, argumenteerde de directeur, en bijgevolg kan dat alleen gevraagd worden door BTW-plichtige natuurlijke personen, niet door vennootschappen.

Waar staat dat? Nergens en zeker niet in het BTW-Wetboek. Dat was kortweg wat het Hof van beroep in Luik er onlangs (3 februari 2010) van vond. De beslissing van de BTW-directeur werd dan ook vernietigd.

Ook uw vennootschap kan in het voorkomende geval vragen aan de BTW-directie om vrijgesteld te worden van de opgelopen nalatigheidsinteresten.

Aangepaste rekentool

Aftrek risicokapitaal. Dat kent u inmiddels, dat is die notionele interestaftrek waar al zoveel om te doen geweest is... Iedere vennootschap heeft er in principe recht op, zonder daar iets speciaals voor te moeten doen. Wel verschilt het tarief naargelang u een KMO-vennootschap heeft of niet.

Berekeningsbasis. Dat is in eerste instantie het eigen vermogen van uw vennootschap, maar mogelijk moet dat wel gecorrigeerd worden, bv. als u privé woont in een pand van uw BVBA.

Een aangepaste rekentool kunt u downloaden van http://vennootschap.indicator.be - code VE 02.15.02.

Voor de berekening van de vennootschapsbelasting inclusief de notionele interestaftrek, kunt u gebruik maken van onze aangepaste rekentool.


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878