FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 03.09.2010

‘Gesplitst’ aankopen in alle gevallen opportuun?

U bent van plan om een appartement aan zee te kopen en uw boekhouder raadt u aan om dit samen met uw kinderen te doen via een zgn. gesplitste aankoop. Waarom dan en kan het gewoon kopen in volle eigendom niet opportuun zijn?

Waarover gaat het?

Aankoop van een tweede verblijf. U wenst bv. een appartement aan de Belgische kust te kopen en dus valt dit appartement vroeg of laat in de erfenis. Uw kinderen zullen hierop m.a.w. s­uccessierechten moeten betalen. Dit kunt u echter vermijden…

‘Gesplitst’ aankopen. Hierdoor wordt de eigendom van het appartement m.a.w. gesplitst, waarbij de ouders het zgn. (levenslange) vruchtgebruik kopen en de kinderen de zgn. blote eigendom. Als vruchtgebruiker kunt u dan levenslang het appartement bewonen, de huur opstrijken bij een eventuele verhuur ervan, enz.

Later geen successierechten! Dit is inderdaad de belangrijkste reden waarom deze techniek toegepast wordt. De gesplitste aankoop zorgt er immers voor dat de kinderen bij uw overlijden geen successierechten meer hoeven te betalen op het appartement. Uw vruchtgebruik dooft immers gewoon uit, waardoor zij de volle eigenaar worden. Geen successierechten betalen, enz., dat klinkt allemaal zeer goed. Zijn er dan écht geen nadelen verbonden aan een gesplitste aankoop... ?

Waarom dan toch de volle eigendom?

U kunt het verkopen zonder toestemming. U bent als vruchtgebruiker immers geen echte ‘eigenaar’ en dus heeft u ook weinig te zeggen. Wenst u het appartement m.a.w. om de één of andere reden te verkopen, dan heeft u bij een gesplitste aankoop in principe het akkoord nodig van uw kinderen, een koper voor het vruchtgebruik alleen zal u immers niet vinden. Komt u bv. op dat ogenblik niet goed overeen met uw kinderen (of bv. met de schoonkinderen), dan heeft u dus mogelijk een probleem. Dit probleem heeft u vanzelf­sprekend niet wanneer u het appartement zelf voor 100% aangekocht heeft.

Uw kinderen hebben nog geen woning. Zijn uw kinderen nog geen lening aangegaan om een woning te kopen (of te bouwen), dan verliezen ze door de gesplitste aankoop de woonbonus. Dit is, zoals u weet, de fiscale aftrek voor uw ‘enige en eigen’ woning met een maximum van € 2.840 (voor 2010). Sluiten uw kinderen na die gesplitste aankoop m.a.w. een lening voor de aankoop van hun eigen woning, dan zullen ze dus geen recht meer hebben op die woonbonus omdat ze, door die gesplitste aankoop, al (mede-)eigenaar zijn van (de blote eigendom van) een appartement aan zee.

Tip. Zij hebben dan wel nog recht op het fiscale voordeel van het zgn. langetermijnsparen, maar deze aftrek is wel kleiner dan de woonbonus.

De verkoopprijs (goedkoop) schenken. Dit is inderdaad ook een zeer lucratief alternatief om aan successieplanning te doen. U koopt het appartement in volle eigendom (en heeft er dan ook de volledige zeggenschap over). Verkoopt u het later, dan kunt u de verkoopprijs op dat moment even­tueel schenken aan de kinderen zonder schenkings­rechten te moeten betalen (wanneer u dit bv. doet door middel van een hand- of bankgift of via de Nederlandse notaris). U moet dan als schenker wel nog drie jaar in leven blijven.

Tip. Schenkt u de verkoopprijs via een Belgische notaris (of overlijdt u binnen de drie jaar), dan zijn hierop de verlaagde schenkingsrechten van 3% van toepassing, wat bijgevolg veel minder is dan de (hoge) successierechten.

Via de gesplitste aankoop betalen uw kinderen er later geen successierechten op. Koopt u in volle eigendom, dan beslist u echter volledig zelf wat u ermee doet en vermijdt u in het voorkomende geval dat uw kinderen bij de aankoop van hun eigen woning geen recht meer hebben op de aftrek ‘enige en eigen’ woning.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878