GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 12.11.2010

Geen BTW meer op privé belastbare voordelen?

Vanaf 1 januari 2011 zal er in principe geen BTW meer betaald moeten worden op de zgn. privé belastbare voordelen. Vanwaar deze plotse wijziging en welke concrete gevolgen zal dit meebrengen?

Privégebruik van bedrijfsgoederen

Het BTW-dilemma bij gemengd gebruik. Dat gaat kortweg over de vraag of de BTW op de aankoop van een investering die ook deels privé gebruikt zal worden in eerste instantie volledig gerecupereerd kan worden met correcties voor het privégebruik achteraf, dan wel of de BTW-aftrek van in het begin beperkt moet worden. Een hele boterham inderdaad, we verduidelijken even...

Uw BVBA koopt een nieuw pand. Zal dit pand voor 100% beroepsmatig gebruikt worden, dan is de BTW op de aankoop uiteraard ook voor 100% recupereerbaar. Gebruikt u dat pand echter ook gedeeltelijk (stel, voor 60%) als privéwoning, dan is de BTW-aftrek beperkt tot de overige 40%. De vraag is evenwel of u (uw BVBA) in zo’n geval de BTW eerst voor 100% in aftrek mag brengen en vervolgens elk jaar moet corrigeren, dan wel of de BTW-aftrek van in het begin beperkt moet worden tot die 40% (in dit geval).

Is dat niet het oude zgn. Seeling-verhaal? Klopt! Europa had in die zaak beslist dat u in principe steeds de keuze moet hebben en m.a.w. dat u kon kiezen om in het begin een aftrek van 100% toe te passen. De correcties (lees: terug­stortingen van BTW) voor het privégebruik moest u dan wel elk jaar doorvoeren, maar bon, inzake de voorfinanciering scheelt dat uiteraard wel wat... Wat volgde was wat bekvechterij van België met Europa, maar die details besparen we u. Eind 2009 volgde er evenwel een nieuwe richtlijn van Europa over heel deze problematiek en die wordt nu omgezet in Belgisch recht.

De spelregels vanaf 1 januari 2011

Aftrek beperkt van in het begin. Spijtig voor wie het graag anders gezien had, maar het geeft wel duidelijkheid natuurlijk. Bij gemengd gebruik zal de BTW-aftrek van in het begin beperkt moeten worden tot het beroepsmatige gedeelte.

Niet alleen voor gebouwen! Inderdaad, deze nieuwe regel zou gelden voor alle bedrijfs­investeringen die gemengd gebruikt worden, dus ook voor bv. een computer, een gsm, enz.

Geen BTW meer op het belastbaar voordeel. Datis m.a.w. de tweede nieuwigheid. Geeft het privégebruik aanleiding tot een privé belastbaar voordeel, dan zal dit niet meer gelijkgesteld worden met een dienst en dus buiten de BTW vallen. Voor het voordeel gratis woonst maakt dat uiteraard geen verschil, want daar kwam sowieso al geen BTW bij kijken. Voor andere voordelen van alle aard (bv. een gratis computer en gratis internet), zal dit wel betekenen dat er geen BTW meer uitgehaald moet worden.

Ook voor auto’s en hun privévoordeel?

Er is al een BTW-aftrekbeperking! Inderdaad, zij het dat die wel forfaitair bepaald is op 50%, los dus van het effectieve privégebruik. Of deze aftrekbeperking dan vervangen zal worden door de nieuwe algemene beperking (in functie van het effectieve privégebruik), is nu echter nog onduidelijk. Afwachten dus...

En de BTW op het voordeel auto? Dat is dan uiteraard ook nog niet zeker. Wordt de nieuwe algemene aftrekbeperking ook van toepassing op auto’s, dan vervalt uiteraard ook de BTW op het privé belastbaar voordeel auto. Blijft de 50%-aftrekbeperking daarentegen gelden, dan blijft ook wat de BTW en het voordeel auto betreft alles bij het oude. Wordt dus vervolgd...

Door de omzetting van een Europese richtlijn ter zake zal de BTW-aftrek bij investeringen vanaf 1 januari 2011 van in het begin beperkt moeten worden tot het beroepsmatige gebruik én zal er geen BTW meer betaald moeten worden op privé belastbare voordelen. Of dit ook voor auto’s zal gelden, is nog onduidelijk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878