FISCAAL - ONROEREND GOED - 24.11.2010

Vraagt u beter geen energieaftrek en/of subsidies?

Energiebesparende maatregelen zijn ‘in’, want u krijgt er een fiscale aftrek en subsidies voor. Nu heeft u echter gehoord dat u dit beter niet vraagt omdat uw kadastraal inkomen (KI) anders stijgt. Pardon? Klopt dat wel?

Energieaftrek en subsidies

Energiebesparing wordt beloond. De laatste jaren doet de overheid er veel aan om u te belonen voor investeringen op het vlak van energiebesparing. Laat u ‘groene’ werken aan uw woning uitvoeren, dan wordt u hiervoor fiscaal beloond.

Energieaftrek. Zo heeft u recht - dat weet u - op een belastingvermindering van 40% van het factuurbedrag (inclusief BTW) met een maximum van € 2.770 per woning. Voor investeringen in zonne-energie krijgt u daar nog een extraatje van € 830 boven op, waardoor uw maximale aftrek € 3.600 per jaar bedraagt.

Subsidies. Groene investeringen geven u daarnaast ook recht op enkele subsidies. Zo is er de premie van € 500 voor dakisolatie wanneer u in 2010 minstens 40 m² dakisolatie geplaatst heeft. Heeft u geïnvesteerd in zonne-energie, dan kunt u daarvoor aanspraak maken op de zgn. groene­stroomcertificaten die u bij uw netbeheerder kunt inruilen voor een bedrag van € 350 (voor in 2010 geplaatste zonnepanelen). Daarbij komen nog ­premies van uw netbeheerder en van uw gemeente of provincie. Sommigen beweren echter dat u deze fiscale tegemoetkomingen beter niet vraagt, omdat uw KI hierdoor stijgt en u dus meer on­roerende voorheffing moet betalen. Klopt dat?

Verhogen ‘groene’ werken uw KI?

Het KI wordt niet verhoogd! Die beweringen kloppen dus niet. De energiebesparende werken hebben in principe geen invloed op het KI van uw woning. Dit kunt u ook terugvinden in een recente circulaire van de minister (circulaire nr. 3/2010 van 22.02.2010). In deze circulaire staat zelfs expliciet vermeld dat uw KI ongewijzigd blijft wanneer de werken voornamelijk bedoeld zijn om energie­besparingen te realiseren. Isoleert u m.a.w. het dak, plaatst u zonnepanelen, vervangt u de oude stookketel, enz., dan leidt dit dus in principe niet tot een hoger KI.

Wel bij grote verbouwingen! Bent u uw woning aan het verbouwen en heeft u dus een bouw­aanvraag ingediend (bv. de aanbouw van een ­terras, de bouw van een extra verdieping, enz.), dan zal uw KI hierdoor in principe wél stijgen. De ver­­hoging van het KI is hier dan wel het gevolg van de uitbreidingswerken en de bouwaanvraag en is m.a.w. niet het gevolg van uw energiebesparende investeringen.

Let op! Krijgt uw woning door de energiebesparende investering een ‘comfort’ dat er voordien niet was, dan zal uw KI in principe ook herzien ­worden. Dit is het geval, aldus de circulaire, wanneer u centrale verwarming laat plaatsen, ten­minste als die er voordien nog niet was, maar bon, dat zal meestal niet meer het geval zijn natuurlijk...

Ook wanneer u de bestemming wijzigt! Ergens is het ook wel logisch dat wanneer u de bestemming van een bepaalde ruimte in uw woning wijzigt, uw KI ook verhoogd zal worden. U vergroot hierdoor immers de bewoonbare oppervlakte. Isoleert u bv. uw volledige garage en steekt u er nieuwe ramen in met dubbelglas om zo bv. een extra slaapkamer te creëren, dan zal uw KI door deze werken in principe verhoogd worden. Ook hier is de verhoging van uw KI echter enkel het gevolg van de wijziging van de bestemming van de garage en niet van uw ‘groene’ werken.

Dienen uw investeringen voornamelijk om energie te besparen, dan wordt uw KI in principe niet verhoogd. Plant u daarentegen verbouwingswerken of bouwt u de garage om naar een extra slaapkamer, dan kunnen deze werken wel aan­leiding geven tot een verhoging van het KI. Dat is echter altijd al zo geweest.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878