HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 03.02.2011

De handelshuurprijs in uw buurt daalt of stijgt...

Onlangs stond er in de pers dat de huurprijzen op de Antwerpse Meir op één jaar tijd met 15% gestegen zijn. Kan uw verhuurder de huur in zo’n geval van vandaag op morgen optrekken? Wanneer kunt u een prijsvermindering eisen?

Hoe zit dat precies?

Sommige winkelstraten zijn in trek. In de pers werd er onlangs bekendgemaakt in welke winkelstraten de huurprijzen het afgelopen jaar fel gestegen zijn. Dat betekent dan uiteraard dat die winkelstraat erg in trek is en dat niet alleen bij kooplustige consumenten... Goed nieuws dus als uw zaak zich net in een populaire straat bevindt. Tegelijkertijd maakt u zich mogelijk wel zorgen over de vraag of uw verhuurder de huurprijs niet zomaar kan aanpassen…

Kan hij de huurprijs zomaar aanpassen? Neen! U sprak indertijd immers een huurprijs met hem af. Buiten een jaarlijkse indexering (als die afgesproken was) mag hij die niet zomaar verhogen. Onder heel strikte voorwaarden kan zo’n herziening van de huurprijs echter toch...

Wanneer is er een herziening mogelijk?

Enkel op het einde van de driejarige periode. Uw verhuurder kan niet op eender welk moment een aanpassing vragen. Hij moet dit vragen in de laatste drie maanden van de lopende periode van drie jaar. Het is mogelijk dat hij dat rechtstreeks aan u vraagt. Vaak stapt een verhuurder met zo’n vraag ook meteen naar de vrederechter. De vrederechter zal veelal een expert aanstellen die nagaat of de prijs inderdaad aangepast moet worden.

Let op! Dat de huurprijs aangepast kan worden, ligt vast in de wet. Daar kunt u in principe niet van afwijken in het huurcontract. Wat wel kan, is in het contract afspreken dat zo’n herziening niet driejaarlijks, maar bv. enkel om de vier jaar mogelijk is.

Enkel als de huurprijs met 15% gestegen is. Uw verhuurder kan de stijging enkel vragen als de huurwaarde van uw pand met minimaal 15% gestegen is sinds de aanvang van uw huurcontract. Voor minder mag hij u dus niet lastigvallen…

Voor zover er nieuwe omstandigheden zijn. Niet zomaar elke stijging van de huurwaarde komt in aanmerking. De stijging moet te wijten zijn aan omstandigheden die niet gekend waren toen het huurcontract gesloten werd. Het feit dat u indertijd sterk onderhandelde en een voor in die buurt en in die tijd lage huurprijs afsprak, telt dus niet mee. Kreeg het pand een meerwaarde omdat u er een bloeiende zaak in uitbouwde, dan mag uw verhuurder die reden evenmin aangrijpen om de huur op te slaan.

Let op! Is de huurwaarde in uw buurt sterk gestegen door een opleving van de buurt waardoor er meer klanten passeren (bv. na het aanleggen van een belangrijke parking in de buurt, …), dan kan het wél. Veelal bent u niet de enige die daarvan profiteert en zal uw verhuurder dus moeten kunnen aantonen dat ook de andere handels­panden in de buurt in waarde gestegen zijn…

Hoe lang blijft het duren? Het mag niet gaan om een tijdelijke heropleving. Het moet dus ten minste te verwachten zijn dat het ook in de komende drie jaar goed zal gaan in de buurt.

Zelf een vermindering vragen? Dat kan inderdaad, zij het onder dezelfde strikte voorwaarden. In dat geval kunt u op het einde van de driejarige periode ook zelf een verlaging van de huurprijs vragen.

Tip. Of de huurprijzen in de buurt gedaald zijn, kunt u bv. navragen bij enkele (nieuwe) collega’s. U kunt echter ook meer anoniem op het registratie­kantoor (laten) nakijken hoeveel huur de zaken in uw buurt ondertussen moeten betalen.

De vraag om de huur aan te passen kan in principe alleen gesteld worden in de loop van de drie maanden vóór het einde van de lopende periode van drie jaar. De vrederechter zal dit enkel toestaan als de huurwaarde door nieuwe externe omstandigheden met minstens 15% gestegen of gedaald is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878