RECHT - VARIA - 03.02.2011

De strijd tegen diefstal en ramkraken

In de media werd er de afgelopen week meermaals bericht over het groeiende probleem van winkeldiefstal en ramkraken. In welke mate strijdt de fiscus mee?

Het probleem groeit. Nergens hebben handels- en horecazaken meer last van diefstallen dan in België, zo was onlangs in de pers te lezen. Het gaat daarbij niet alleen over diefstal van koopwaar uit winkels (al dan niet na een ramkraak), maar bv. ook over dieven of inbrekers die er met de inhoud van de kassa vandoor gaan.

Daders effectief vervolgen. Daarvoor moet u wel elke diefstal aangeven. Dit kan al een tijdje eenvoudig via internet, zo was er te lezen, waarna het parket zijn werk zal doen, zo werd er beloofd.

Let op! Om online een aangifte te kunnen doen bij de VZW preventie en veiligheid (die de namen van de daders die drie keer betrapt werden, doorgeeft aan het parket), moet u in principe wel eerst bij die VZW aansluiten en ‘lidgeld’ betalen. Eerder op maat van winkelketens dus…

Tip 1. Via http://www.policeonweb.be kunt u wel gratis een aangifte doen (mits een elektronische identiteitskaart of een token), waarna de lokale politie verwittigd wordt. Of het parket nadien vervolgt, blijft af te wachten. Een diefstal van bv. een paar sokken, is wellicht geen prioriteit.

Tip 2. Betrapt u een (kruimel)dief op heterdaad, dan probeert u dus het best het één en ander zelf af te handelen. Dat u de dief een extra vergoeding van € 20 à € 30 laat betalen, neemt hoogstens die dief zelf u kwalijk.

Voorkomen is beter. Om te vermijden dat dieven er met het geld uit uw kassa vandoor gaan, laat u uw klanten het best zoveel mogelijk met een kaart betalen, zo werd er gesuggereerd. Dat kost geld, dat weet u. Het zou dus goed zijn als de aankoop of de huur van een betaalterminal en de transactiekosten fiscaal aftrekbaar zouden zijn, zo was er te lezen.

Die kosten zijn toch aftrekbaar? Uiteraard! Dat is al jaren het geval. Die betaalterminal staat nl. in uw zaak. Die transactiekosten heeft u enkel omdat uw klanten in uw zaak met hun kaart de rekening betalen. Het gaat dus zonder meer om fiscaal aftrekbare beroepskosten.

Extra fiscaal voordeel. Laat u dit jaar inbraakwerende deuren of rolluiken, een alarmsysteem of bewakingscamera’s plaatsen of koopt u bv. een kassa met graaikap, dan kunt u die investering inzake beveiliging niet voor 100%, maar voor 120,50% fiscaal inbrengen. De fiscus strijdt dus mee…

Huurt u een betaalterminal, dan zijn de huur en de transactiekosten ‘gewone’ fiscaal aftrekbare beroeps­kosten. Voor bepaalde andere investeringen inzake beveili­ging geniet u zelfs een extra fiscaal voordeel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878