INVESTERINGEN - VARIA - 03.02.2011

Hoe uw camion fiscaalvriendelijk beveiligen?

Voor het beveiligen van uw camion krijgt u de zgn. investeringsaftrek. Een recent KB bepaalt nu welke uitgaven hiervoor in aanmerking komen en onder welke voorwaarden. Wat als u vorig jaar reeds zulke investeringen gedaan heeft?

Waarover gaat het?

Beveiliging van een ‘bedrijfsvoertuig’.Zoals u wellicht weet, krijgt u onder bepaalde voorwaarden een (eenmalige) investeringsaftrek voor het beveiligen van uw beroepslokalen. Hetzelfde principe geldt voor de beveiliging van uw bedrijfs­voertuig (dat in feite ook een bedrijfslokaal is).

Tip. Dit geldt zowel indien u een eenmanszaak heeft als indien u in (een KMO-)vennootschap zit.

Let op! Met bedrijfsvoertuigen worden wel uw vrachtwagens, aanhangers en opleggers bedoeld met een MTM van minstens 4 ton. Uw camionette komt dus niet in aanmerking.

Hoeveel bedraagt de aftrek? Investeert u in de beveiliging van uw camion, dan is deze investering in de eerste plaats uiteraard voor 100% aftrekbaar, want ze is beroepsmatig. Daarnaast krijgt u er ook nog een investeringsaftrek voor van 20,50% (voor 2011) van de kostprijs van uw investering.

Recent KB. Deze investeringsaftrek voor het beveiligen van uw camion bestaat in principe al sinds 2010, maar bleef tot nog toe dode letter aangezien men niet wist voor welke investeringen de aftrek precies genoten kon worden en onder welke voorwaarden. Dit is nu wel terug te vinden in een recent Koninklijk Besluit (KB van 24 december 2010 - BS van 24 december 2010).

Voor welke uitgaven en voorwaarden?

Welke investeringen? Het gaat om materiaal dat dient om uw camion te beveiligen tegen diefstal, bv. alarmsystemen, immobili­satie­­systemen en nadiefstalsystemen die erop gericht zijn om te verhinderen dat een gestolen voertuig verdwijnt of om het te kunnen positioneren en volgen, alsook allerhande slote­n ter beveiliging tegen diefstal.

Door eender wie geplaatst? Neen. Deze sys­temen moeten geplaatst worden door een erkende beveiligingsfirma. Op http://www.vigilis.be vindt u de lijst met erkende beveiligingsfirma’s.

Verplichte verklaringen. Om aanspraak te kunnen maken op die verhoogde investerings­aftrek moet uw installateur bovendien verklaren dat het beveiligingsmateriaal dat hij geïnstalleerd heeft, gecertificeerd is volgens het kwaliteitslabel INCERT of volgens een gelijkaardige kwaliteitsnorm. Daarnaast moet uw installateur eveneens uitdrukkelijk verklaren dat het geplaatste mate­riaal het stelen van het bedrijfsvoertuig beoogt te verhinderen of te vertragen.

Tip. Deze verklaringen hoeven niet op de factuur zelf te staan, maar mogen op een ‘bijlage’ staan.

Ook voor uw ‘oude’ camion? Geen probleem. Het beveiligingsmateriaal moet niet geplaatst zijn in een nieuwe camion. Ook voor uw camion die reeds enkele jaren in gebruik is, kunt u dus de extra aftrek toepassen. Het beveiligingsmate­riaal zelf dat u laat plaatsen moet wel nieuw zijn.

Ook voor uw investeringen in 2010? Ja. Ook voor uw investeringen die u vorig jaar gedaan én betaald heeft om uw camion te beveiligen, geniet u deze investeringsaftrek. Voor 2010 bedroeg de extra aftrek eveneens 20,50%.

Tip. Contacteer in het voorkomende geval uw installateur en vraag hem om de verplichte verklaringen op papier te zetten. Voeg deze bij uw factuur. Zo heeft u dit alvast bij de hand om aan uw boekhouder te bezorgen wanneer hij uw aangifte voor 2010 moet invullen.

Het moet gaan om bv. uitgaven voor nadiefstalsystemen en er moeten op uw factuur (of een bijlage) een aantal verplichte vermeldingen staan. Heeft u in 2010 zulke investeringen gedaan (én betaald), dan geniet u ook voor 2010 deze extra aftrek. Neem in het voorkomende geval contact op met uw installateur.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878