VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 07.12.2011

Bespaar 6% met een superdividend vóór Nieuwjaar!

De roerende voorheffing (rv) stijgt binnenkort zo goed als zeker van 15% naar 21%. Met een zgn. superdividend kunt u deze extra belasting nog snel ­vermijden, maar hoe werkt dat precies en waarmee moet u dan wel rekening houden?

Ook 21% rv voor dividenden?

Is dat niet 25%? Dat is inderdaad het algemene tarief van de roerende voorheffing voor dividenden en dat wordt wellicht ook zo behouden. Betaalt u thans al 25% rv op uw dividenden, dan hoeft u zich wat dat betreft dus niet te haasten.

Dikwijls kan het ook tegen 15%! Dat is ­kortweg het geval als uw vennootschap is opgericht na 01.01.1994, als alle aandelen op naam zijn en als het kapitaal van de vennootschap in geld gestort is en dus niet door de inbreng van een pand bv. In dat geval moet er effectief maar 15% rv betaald worden op een dividend i.p.v. 25%.

Die 15% wordt dus 21%? Daar lijkt het inderdaad op en dus moet u snel zijn als u die tarief­stijging, die naar alle verwachting zal ingaan op 1 januari 2012, nog wilt voor zijn.

Kan dat wel in december?

Normaal toch op de jaarvergadering? Een dividend wordt doorgaans inderdaad toegekend op de jaarlijkse algemene vergadering die ook de jaarrekening moet goedkeuren, maar... die is voor 2011 al voorbij natuurlijk. Meestal is dat immers in de periode mei/juni.

Het mag ook via een aparte vergadering! Nu in december nog snel een zgn. bijzondere ­alge­mene vergadering houden kan perfect, zelfs al heeft die het toekennen van een dividend als enige agenda­punt. Daar is helemaal niets mis mee!

Tip. U moet daarvoor niet naar de notaris. Het kan m.a.w. perfect met een eenvoudig verslag dat uw boekhouder voor u kan opstellen.

Ook als eenpersoons-bvba? Jawel, dat is immers ook een volwaardige bvba. U bent dan wel de enige aanwezige op die bijzondere vergadering die bovendien beslist om aan zichzelf een dividend toe te kennen, maar bon, dat maakt het alleen maar gemakkelijker, toch... ?

Ga nu voor een superdividend!

Alle opgepotte winsten eruit? Ja, waarom niet? Haalt u het er nu niet uit, dan kost het u daarna immers 6% méér belasting. Beloon uzelf dus door de zgn. reserves of winsten uit het verleden nu vóór 31.12.2011 uit te keren als dividend.

Let op! Om ook reeds de winst van het lopende boekjaar 2011 uit te keren (zgn. interimdividend), gelden er weer andere spelregels.

Mijn bvba heeft dat geld zelf nodig. Geen ­probleem, dan ‘leent’ u uw nettodividend terug uit aan uw bvba. U kunt er dan mogelijk nog een mooie interest voor krijgen...

Zorg voor tijdige aangifte en storting rv. In principe moet dat gebeuren binnen de 15 dagen na die bijzondere algemene vergadering. Neem ­echter geen risico en zorg dat de aangifte en de be­­taling binnen zijn ten laatste op 31.12.2011.

U betaalt via uw pc? Check dan eerst de ­be­­talingslimieten en laat die eventueel verhogen, anders wordt uw betaling niet uitgevoerd!

Geen nadelen? Toch wel!Zo’n superdividend zal er onder meer voor zorgen dat uw bvba in 2011 het verlaagd belastingtarief verliest, dat haar notionele interestaftrek daalt, enz., maar... daarom neemt u ook het best ineens een heel groot dividend. Uw 6% winst op het vlak van de rv zal dan immers groter zijn dan die nadelen.

Heeft u thans recht op het verlaagd tarief van 15% bij een dividenduitkering, keer de opgepotte winsten dan dit jaar nog uit als een zgn. tussentijds dividend. Dat kan met een eenvoudig verslag en u bespaart zo 6% op het totale bedrag. Het nettodividend kunt u daarna altijd opnieuw uitlenen aan uw bvba.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878