FINANCIEEL - LENING - 11.04.2012

De win-winlening nog steeds via u voor driemaal winst?

Sinds begin dit jaar moet u met een aantal nieuwe regels rekening houden als u in Vlaanderen geld wilt lenen via een win-winlening. Is er een probleem als bv. uw vader liever aan u leent en u dat geld daarna verder leent aan uw bvba?

Even opfrissen…

De Vlaamse win-winlening. Als uw vennootschap in Vlaanderen gevestigd is en de familie­leden of vrienden die met geld over de brug komen in Vlaanderen wonen, kan dat in principe via de zgn. vriendenlening.

Win 1. Goedkope lening. Het tarief is dit jaar opgetrokken. Voortaan betaalt u tussen de 2,125% en de 4,25% interesten op het geleende bedrag. Nog steeds goedkoper dan een bankkrediet...

Win 2. Mooi rendement. De kredietgever krijgt bovenop die interesten elk jaar een fiscale bonus van 2,5%. Veel meer dan op een spaarrekening…

Driemaal winst?

Nog steeds mogelijk? De Vlaamse regeling is op dat punt niet gewijzigd. De kredietgever (bv. uw vader) mag rechtstreeks met uw vennootschap (bv. uw bvba) zo’n win-winlening sluiten, maar dat kan evengoed met u. Ook als zaakvoerder mag u nl. bij familie of vrienden geld lenen, mét fiscale bonus.

Tip. Een combinatie is ook mogelijk. Uw bvba kan zelf rechtstreeks win-winleningen sluiten tot een bedrag van € 100.000. Daarnaast kunt u als zaakvoerder ook voor datzelfde bedrag win-win­leningen sluiten.

Win 3. Concreet. U kunt zelf geen win-winlening sluiten met uw bvba, maar u zit dan ook niet met dat maximumtarief van 4,25%. Als u het bij uw vader geleende geld duurder leent aan uw bvba, doet u daar mogelijk uw voordeel mee.

Wat vindt de fiscus ervan? Voor sommigen is dit wellicht een ‘verdachte’ manier om geld uit uw vennootschap te halen. Mogelijk verwijt men u dat u te veel interesten vraagt aan uw bvba en ver­gelijkt men daarbij met wat u zelf betaalt. Ten onrechte vergelijkt men appelen met citroenen…

Tip. Spreek sowieso een ‘correct’ tarief af voor de lening tussen u privé en uw vennootschap. Vraag even na wat uw bank uw bvba zou aanrekenen voor een krediet op acht jaar.

Waarom niet rechtstreeks?“Beste fiscus, mijn vader is niet van gisteren hé…” Enerzijds is uw vader verplicht om goedkoop te lenen. Anderzijds houdt rechtstreeks lenen aan uw bvba voor hem een risico in. Loopt het fout af, dan is uw vader zijn geld immers kwijt. Dat vermijdt hij als hij met u een win-winlening sluit en dus kan het ook geen kwaad dat het tarief in dat geval laag uitvalt.

Correct vergelijken. Voor u is dat risico net hét argument om te verantwoorden dat u meer interesten mag vragen voor de lening aan uw bvba. Vandaar dat een bankkrediet uw bvba ook zoveel zou kosten natuurlijk. Een perfecte uitleg dus…

Waar nog rekening mee houden?

Voortaan 21% of 25% rv. Helaas geldt het ­nieuwe tarief roerende voorheffing zowel voor de win-winlening met uw vader als voor uw lening aan uw bvba. De fiscus roomt meer af, tweemaal…

Het blijft de moeite. Ja, zeker als u voor de win-winlening niet met het maximumtarief van 4,25% werkt. Vraagt u bv. voor een lening van € 50.000 6% aan uw bvba en uw vader 2,5% aan u, dan levert u dat bij 21% rv € 2.370 netto-interesten op. Daarvan betaalt u € 1.250 uit, nl. € 987,5 aan uw vader na afhouding van € 262,5 rv (aan 21%). Dankzij de 2,5% fiscale bonus zit uw vader toch nog met een nettorendement van bijna 4%.

Op zich is er niets mis mee dat bv. uw vader u via een win-winlening geld leent en u dat bedrag op uw beurt duurder leent aan uw vennootschap. Spreek voor die lening aan uw bvba wel een ‘correct’ tarief af. Houd er ook rekening mee dat sinds begin dit jaar op de interestvergoeding 21% rv ingehouden moet worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878